Csak a 11. napon tesztelték először a fertőzött úszókat

Nem egyből vonultak önkéntes karanténba azok az úszók, akik külföldön edzőtáboroztak. A Kőbánya versenyzői három nappal hazatérésük után még edzettek a Kőér utcai uszodában.
Nem egyből vonultak önkéntes karanténba azok az úszók, akik külföldön edzőtáboroztak. A Kőbánya versenyzői három nappal hazatérésük után még edzettek a Kőér utcai uszodában.

Hallgatásba burkolózott a Magyar Úszószövetség (MÚSZ), miután kiderült, legkevesebb kilenc sportoló, szakember fertőződött meg a koronavírussal.

A külföldi edzőtáborozásból (Törökország és Thaiföld) március közepén tértek haza az úszók. Akikkel beszélni tudtunk, azt gyanítják, nem ott kapták el a fertőzést.

Ezt az el­méletet támasztja alá az is, hogy a vírussal megfertőződött Kapás Boglárka edzője, Virth Balázs ál­lítja, thai kollégája szerint náluk egyetlen úszó sem koronás. De akkor hol kaphatták el a kórt? Lényegében bárhol. A reptéren, a boltban, de az is lehet, hogy épp az uszodában.

Úgy hírlik, hogy a fertőzött Kapás Boglárka is részt vett még a tesztek előtt egy uszodai edzésen a Duna Arénában © NS/Tumbász Hédi

Az minden­esetre különös, hogy több or­szágból, más-más útvonalon érkező úszók egyszerre kapták el, ráadásul nem csak olyan versenyzőnél mutatták ki a koronavírust, aki külföldi edzőtáborozáson vett részt.

Bár a Magyar Úszószövetség közleményében azt állította, sportolóik azonnal karanténba vonultak, miután hazatértek, mégis kiderült, a Kőbánya versenyzői három nappal azután medencébe csobbantak, hogy hazaérkeztek Thaiföldről.

Mindössze egy napig tréningeztünk, mert 17-én reggel már bezárták az uszodát. Azóta sem szárazföldi, sem vizes edzést nem tartottunk – mondta a Borsnak Turi György.

Turi György és Güttler Károly második tesztje bizonytalan, ők is elkaphatták a vírust, előbbi bevallotta, hogy március 16-án még uszodai edzést tartott a Kőér utcában © NS/Koncz György

– Bárhol elkaphatták a versenyzők, hiszen el­hagyhatták a lakásukat. Ugyanúgy mozogtak, mint az átlagemberek. Boltba, postára, vagy akár sétálni is elmehettek.

SOKATMONDÓ KRONOLÓGIA

Március 13. (péntek) A Kőbánya és az Újpest úszói hazaérkeznek Thaiföldről.

Március 14. (szombat) Sós Csaba szövetségi kapitány arról nyilatkozik a Borsnak, hogy ő megrendezné az ob-t.

Március 15. (vasárnap) A BVSC úszói is hazaérkeznek a törökországi edzőtáborból.

Március 16. (hétfő) A kőbányaiak edzenek a Kőér utcai uszodában, mások a Duna Arénában – árulta el a Blikknek Horváth Dávid, az egyik fertőzött úszó.

Március 16. (hétfő) A MÚSZ délután hivatalosan lefújja az ob-t.

Március 24. (kedd) A Duna Aréna parkolójában elvégzi az első teszteket egy magáncég.

Március 30. (hétfő) Kapás Boglárka, Horváth Dávid, Kozma Dominik és Bohus Richárd második tesztjének eredménye POZITÍV.

Az is különös, hogy bár az edzőtáborokból valamennyien március 13-án tértek haza, az első teszteket csak 24-én végezték el az úszókon, vagyis 11 napig jártak-keltek az országban, anélkül, hogy tudták volna, fertőzöttek-e vagy sem.

Az úszókon az első vírustesztet március 24-én a Duna Aréna parkolójában végezte el egy magáncég (képünk illusztráció) © MTI

Úgy tudjuk, a MÚSZ a kajak-kenu szövetségtől kért kontaktot egy teszteket végző magáncéghez, amely már korábban letesztelte a külföldi edzőtáborból hazatérő evezősöket, akik viszont mind negatívok lettek.

A sok fertőzött miatt viszont szerda este úgy döntött a magyar szövetség, hogy április 15-ig edzészárlatot rendel el azon magyar válogatott úszók számára, akik az elmúlt egy hónapban külföldön tartózkodtak. A két hét lejárta után is csak azok tréningezhetnek, akik vérvizsgálattal is kiegészített tesztje is negatív lesz.