Aktuális

Bizonyított tény: az imának gyógyító ereje van

Füredi

Létrehozva: 2020.03.01.

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ha nagy bajban, vészhelyzetben érezte magát, ne fohászkodott, ne imádkozott volna. Még akkor is, ha valójában nem is tartja magát vallásosnak.

Forrás: Shutterstock

Március első péntekje – az idei naptárban 6-a – az Ökumenikus Világimanap, amelynek kezdetei az 1870-es évekre nyúlnak vissza, és amerikai asszonyok kezdeményezték. Hivatalossá 1920-ban vált, azóta ünneplik meg ezen a napon, amikor a békéért, az emberek közötti egyet­értésért, a gyermekek jobb jövőjéért imádkoznak. Magyarország 1985-ben csatlakozott a mozgalomhoz. Minden évben más-más ország adott bizottsága készíti el az imanapi liturgia anyagát, és küldi el a többi országnak.

De mit nevezünk imának? Vallásos fogalom, amely eredeti ér­telmében nem más, mint kommunikáció a fel nem foghatóval, a természetfelettivel. Ez a természetfeletti az adott vallás hitvilágától függ: lehet Isten, létező személy, vagy akár halott is. A hozzá fordulás, vagyis az imádkozás történhet egyénileg vagy közösségben, gondolatban né­mán vagy fennhangon, szavakkal, énekkel, de szavak nélkül is, például tánccal vagy bármely más mozdulattal, gesztussal, illetve ezek kombinációjával. Az ima szövege lehet kötött, de az egyén által kitalált is.

A legismertebb fohász

A Miatyánk a keresztény világ legismertebb imádsága. Máté evangéliuma szerint Jézus tanította a tanítványainak a hegyi beszéd részeként. Egy rövidebb változata szerepel Lukács evangéliumában is. A világ szinte minden nyelvére lefordították. A latin nyelvű fordítás kezdőszavai alapján sok helyen Pater Noster elnevezéssel ismerik. Szokás még az Oratio dominica, az Úr imája elnevezéssel is hi­vatkozni a Miatyánkra. A protestáns körökben elterjedt „az Úrtól tanult imádság” megnevezés pontosabban, félreérthetetlenül nevezi meg az imádságot.

Csodákra képes

Sokak szerint az ima és az egészség nem függ össze. Azonban mára tudományos, pontosan meghatározott, egyértelmű módszerekkel többen és több helyen bebizonyították, hogy az imádságnak van/lehet betegséget gyógyító vagy egészséget megóvó hatása.

Még a csupán turistaként a templomokba vagy más vallási helyekre betérő nem hívő személyeknek is feltűnnek a falakat borító hálaadó kis táblák, amelyeken a gyógyulásért mondanak köszönetet a hívők: „Köszönöm, hogy meghallgattad imámat, visszaadtad látásomat” – és hasonló feliratok.

Elterjedt nézet szerint ilyenkor valójában nem az Isten, a Mindenható, hanem az ima segített, ami jelen esetben nem más, mint a koncentrálás nagyon erős formája, amikor csak egy cél lebeg az imádkozó előtt: saját, vagy valamelyik szerettének a gyógyulása. Az emberi akarat ugyanis csodákra is képes lehet, a szó szoros értelmében: vannak, akik annyira hittek gyógyulásukban, hogy a tudatuk ezt átvitte a testükbe, és meggyógyultak. Az imákkal és könyörgésekkel együtt sokat segít az embereknek, ha képesek elképzelni a gyógyulás folyamatát, és hatásos lehet a meditáció és a jóga is. A meditáció csökkenti a stresszhormonok szintjét, a vérnyomást, a fájdalmat, és több kutatás bebizonyította, hogy a mélyen vallásos, ennek megfelelően naponta többször imádkozó betegek esetében sokkal kisebb a szívinfarktus veszélye, mint azoknál, akik csak el­vétve járnak templomba, ritkán imádkoznak, és csupán néha enyhítik ily módon a bajukat, fájdalmukat.

Szerepe a vallásokban

A keresztény imádkozásnak külső jelei lehetnek a lehajtott fej és az összekulcsolt vagy összetett kéz, illetve a letérdelés. A muszlimoknál a szalát a napi ötszöri kötelező imádság. A hí­vek ima közben a Korán által előírtak szerint Mekka irányába nézve a földön hajlonganak.

A buddhizmusra jellemző a csöndes meditáció és az imának imamalom vagy imakerék forgatásával való kísérete.

A zsidó vallásban különös a jelentősége az imádságot kísérő ruházatnak és kiegészítőknek – liturgikus ruhák és kellékek nélkül azonban a katolicizmus és az ortodoxia sem képzelhető el.

Egyes természeti népek tánccal kísérik a felső hatalmakhoz intézett könyörgésüket – de a tánc megjelenik a judaizmusban, a kereszténységben és az iszlámban is.

Vegyük komolyan!

Az ima, imádkozás több művészeti ág képviselőit megihlette. Az imával nyert csaták (War Room) című amerikai film fő mondanivalója, hogy az imádság nagyon fontos eszköz, amit ke­resztények milliói nem vesznek kellően komolyan. Pedig ha meg akarjuk nyerni a hétköznapok csatáit, vagy akár jelentősebb há­borúkat is, amelyek az élet különböző területein várnak ránk, akkor egy ilyen különlegesen hatásos fegyverre, mint az ima, szükségünk van. Ne be­csüljük le az imádság erejét!

A jeles magyar költők – Ady Endrétől József Attilán át Weöres Sándorig – munkásságában is találunk különféle imákat, amelyeket érdemes újra és újra elővenni. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27390_resized.jpg?avcount=1713991213
origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1713991213
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152180_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27396_resized.jpg?avcount=1713991213
origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156049_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160030_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160238_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: busz és kamion ütközött az M1-esen, óriási a baj

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében