Aktuális

Bármennyi évesen belevághat a fogszabályozásba

B. B. A.

Létrehozva: 2019.11.07.

Tizenöt-húsz évvel ezelőtt még szégyellni való dolog volt a fogszabályozó, szinte nem is akadt olyan, aki felnőtt fejjel bevállalta volna, ha gyerekkorban nem esett át rajta. Ma egyenesen trendi felnőttként is helyre rakatni a rendezetlen fogsort.

Forrás: shutterstock

Egy életen át is tarthat

A budapesti Bence 25 évesen döntött úgy: szebbé teszi mosolyát azzal, hogy alulra és fölülre is állandó fogszabályozót tetet. – Azzal együtt, hogy elkezdtek nőni a bölcsességfogaim, elkezdtek összetorlódni a fogaim alul és felül is. Nekem nem egészségügyi szempontból volt fontos a fogszabályozás, hanem azért, mert zavart a látvány.

Két évig lesz fent a fogamon, de nem bánom, a lényeg, hogy utána egyenes lesz a fogsorom – mesélte a Borsnak. Mindent összevetve körülbelül 500 ezer forintba kerül majd neki a fogszabályozás.

A 30 éves Dórinál más a helyzet.

– Mivel nekem az állkapcsom mérete nem megfelelő a fogaimhoz képest (egyszerűen nem férnek el benne), nálam az úgynevezett örökké tartó fogszabályozás egy kompromisszumos megoldás. Nem akartam, és nem is ajánlotta az orvos, hogy szétfaragtassam az állkapcsomat azért, mert folyamatosan torlódnak a fogaim.

Különösebb macera nincs vele, ezek a készülékek úgynevezett lágy erőkkel dolgozók, nem feszít annyira, mint például az, ami 16 éves koromban fent volt. Plusz átlátszó, kerámia, így esztétikusabb is.

A fogszabályozás után pedig feltesznek egy úgynevezett retenciós lemezt a fogak belső felére, ez tartja majd a helyén őket – magyarázta a Borsnak Dóri, akinek a technológia 160 ezer forintba került. De ez még az olcsó kategóriába tartozik, egy fogsorra akár 450 ezerre is rúghat a beavatkozás.

Felnőve bonyolultabb

Bencére és Dórira is igaz: hiába nem gyerekek már, időben vannak, nem késtek le semmiről. A legtöbb szakember úgy véli, tulajdonképpen bármeddig lehet a fogakat szabályozni. Persze érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni, de felnőttként is megéri belevágni.

Azt azonban nem árt tudni, hogy akkor az állcsontok növekedését fogszabályozással már nem lehet befolyásolni, így a kezelés is bonyolultabb, mint gyerekkorban. Emellett ilyenkor már a fogágybetegségek és a foghiányok is gyakoriak, amit szintén orvosolni kell.

A tapasztalatok szerint a leggyakrabban a 20 és 30 év közötti felnőttek szabályoztatják a fogaikat. Általában a gyerekkori fogszabályozás elmaradása miatt, de az is előfordul, hogy fogvesztés miatt alakul ki szabálytalanság, és a fogvándorlást kell korrigálni. 

Két szakaszból áll

A felnőttkori fogszabályozás két részből áll. Az első, aktív fázisban a fogakat addig mozgatják az állandó fogszabályzóval, míg ideális helyüket el nem foglalják. Ez a szakasz általában másfél-két évet vesz igénybe. A második, passzív fázis célja a fogak helyben tartása egészen addig, míg az azokat körülvevő fogágy át nem épül új helyzetének megfelelően.

Az első szakaszban rögzített, vagyis állandó készüléket visel az ember, amit szükség szerint hónapról hónapra ellenőriztetni, állítani kell. A második szakaszban viszont már van mód kivehető készülékre, amit elég csak éjszakánként viselni, de ennél is nagyon fontos a napi szintű használat. Ha ezt nem tartja be a páciens, akkor könnyen lehet, hogy visszarendeződnek az eredeti, keszekusza állapotba a fogak.  

Később kicsit drágább

Felnőttként is mélyen zsebbe kell nyúlni. A készülék maga is több száz ezer forintba kerül, és a havi kontroll sem olcsó. Bence például, ha csak húzásra megy, alkalmanként 10 ezret fizet, ha egyéb beavatkozásra is szükség van, akkor 15 ezret is. Ennek ellenére mégis jobb minél előbb belekezdeni, ugyanis a szabálytalan fogak sérülésveszélyesebbek, és később sokkal nagyobb kiadást jelenthet a tönkrement fogak pótlása – tudta meg a Bors Mayer Petrától, egy Pest megyei fogorvosi rendelő rezidensétől. – Életkor szempontjából az alapvető különbség a beavatkozások között, hogy felnőtt korban állcsontokat már nem tudunk szabályozni. Emiatt speciálisabb kezelésre van szükség, ami lehet költségesebb, mint a gyerekkori fogszabályozás – magyarázta Petra hozzátéve: ők 40 százalékban felnőtteket, 60 százalékban gyerekeket kezelnek fogszabályozással.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088434_auto_resized.png
origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26456_resized.jpg?avcount=1711702214
origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087833_auto_resized.jpg
vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090033_auto_resized.png
metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091212_auto_resized.jpg
vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26457_resized.jpg?avcount=1711702214
origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075627_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711702214
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/HIf_0xuUVsMIc5wXgbn4ug5SYgYu5e8W1LvNPHBoRSg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2YzQyNTM5ZDA2MjRkMjA4NWQzMTE2NzYzYjZiZjNj.jpg
Óraállítás

Ezt még gyorsan mindenkinek meg kéne csinálnia, mielőtt átállítjuk az órát!