Aktuális

Az intelligenciatípusok árulkodnak a tehetségről

Boros Bettina

Létrehozva: 2020.02.12.

Mindenki kiemelkedő valamiben, egyesek viszont több mindenben – erre világít rá a többszörös intelligenciaelmélet. Vizsgálja meg magát, vagy gyermekét, hogy kiderüljön, jó irányba indult-e az életben.

Forrás: Shutterstock

Érdemes már ma­gának az intelligenciának is meghatározni a definícióját, ami az információ felfogásának vagy észlelésének a képessége, majd tudásként való elraktározása annak érdekében, hogy a jövőben alkalmazható legyen bizonyos szituációkban.

– A hétköznapi életben arra  mondjuk, hogy intelligens, aki okos, művelt vagy udvarias. A lélektan ettől eltérő értelemben használja, sőt a kutatók szerint ez nem egy egységes tulajdonság, hanem számos összetevőből áll. Ezek elkülönülhetnek egymástól, tehát akinek például jó a nyelvi intelligenciája, nem feltétlenül lesz ötös matematikából. Ezek a képességek valamilyen szinten nem tu­datosak, hiszen használjuk ezeket, nem ta­nakodunk rajtuk – mondta a Borsnak Kozma-Vízkeleti Dániel pszichológus. Howard Gardner, a Harvard Egyetem pszichológusa 1975-ben összeállította az emberekben fellelhető többszörös intelligenciaelméletét. Eszerint az intelligencia nem egységes értelmi képesség, hanem nyolcféle, egymástól független képesség. Mutatjuk, melyek ezek!

A siker 20 százalékáért felel a magas IQ

A legközismertebb megfigyelése az intelligenciának az IQ-teszt, de ez csak a szellemi teljesítményt méri. A teszt által kiderül, hogy mennyire jó az alany felfogóképessége, logikája, mennyire gyors a gondolkodása, a memóriája és a döntési képességei. Irish Movido pszichológus megállapította, hogy az életben elért sikerek csupán 20 százalékáért felelős a magas IQ, a többi 80 százalék a ma­gas érzelmi intelligenciá­nak köszönhető. John D. Mayer és Peter Salovey 1980-ban vezette be az érzelmi intelligencia fogalmát a pszichológiában, vagyis az EQ-t. Ez a mindent átölelő képesség magába foglalja az önuralmat, a kitartást, segít a konfliktusok kezelésében és hatással van az emberi kapcsolataink minőségének javítására. Meghatározza, hogyan lehet felismerni és kezelni a saját érzelmeinket.

Nyelvi (verbális) intelligencia

Kiváló beszédkészséggel rendelkezik, fogékonyabb az idegen nyelvekre és a mások számára érthetetlen szövegeket is képes értelmezni? Nem véletlen, hiszen önben a verbális képesség dominál, ezért is szerethet előadni, beszédeket tartani és bármilyen kommunikációs feladatot megoldani. Ez a fajta képesség nagy előny, ha előadóművész, idegenvezető, újságíró, tanár vagy például tolmács valaki.

Térbeli (vizuális) intelligencia

Bármit hall, szeme előtt már meg is jelent a látvány? Nincs az a térkép, ami kifogna a vizuá­lis képességekkel rendelkező emberen, hiszen a vérében van a navigálás. Ez remek előnyt jelent mindenféle vizuális művészeti pályán, vagyis érdemes lakberendezőnek, kertépítőnek, divattervezőnek, dizájnernek, képzőművésznek vagy divattervezőnek menni. Emellett a szépségiparban is kamatoztatni lehet ezt a képességet, hiszen a fodrászok, a sminkesek és a stylistok is vizuálisan kell lássák a munkájukat. De az idegenvezetők és a taxisofőrök is remekül kamatoztathatják a térképolvasási és tájékozódási előnyüket.

Természeti intelligencia

Szereti az állatokat, érzékeny a globális környezeti problémákra, összegezve értékeli mindazt, ami a természetből fakad. Lelkileg a természetben tud feltöltődni, rengeteget kirándul és túrázik. Nagy előnyt jelent ez a kertészeknek, a botanikusoknak és a biológusoknak, de az állatgondozók, a környezetvédők és a túravezetők is remekül tudják kamatoztatni ezt a képességet.

Személyes (önismereti) intelligencia

Remekül tisztában van a saját képességeivel, erősségeit és gyengeségeit is ismeri és elismeri. Pontosan ezért folyamatosan önmagát motiválja, célokat tűz ki maga elé, és ha valami balul sül el, képes tanulni a hibái­ból. Szívesen dolgozik egyedül a saját ritmusában és a maga által kialakított körülmények között. Remekül tudják alkalmazni a pszichológusok, terapeuták és a személyiségfejlesztők.

Mozgásos (testi) intelligencia

Egyetlen percre sem tud megállni az az ember, aki ezzel a fajta intelligenciával van megáldva. A mozgás az élete részévé vált, hiszen attól lesz boldog, ha testét hatékonyan és ügyesen tudja irányítani. Valószínűleg a táncművészeti, sportolói vagy az edzői pályán helyezkedett el.

Logikai (matematikai) intelligencia

Az egész életét megtervezi, különböző statisztikákat állít fel, táblázatokba rendezi azt, és mindenki öntől kért segítséget a matek házi feladatban? Egyértelműen a logikai intelligencia felé húz, hiszen bármilyen bonyolult összefüggéssel találkozik, könnyedén átlát rajta. Ha esetleg mérnök, építész vagy kutató, könyvelő, pénzügyi szakember, gazdasági elemző vagy akár nyomozó, biztosan érezte már azt, hogy a zsigereiben vannak a számok és a képletek. 

Társas (szociális) intelligencia

Társaságban érzi jól magát, szeret együttműködni másokkal és általában csapatban dolgozik egy közös célért. A szociális képességekkel rendelkező személyiség nagyon érzékeny és kiterjedt szociális köre van, remekül motivál csoportokat, szó szerint összekovácsolja az embereket. Ez hatalmas előny, ha olyan pályán dolgozik, ahol embe­rekkel vagy nagyobb csoportokkal kell foglalkozni. 

Zenei intelligencia

Sokszor dúdol számokat, egyfolytában zenét hallgat és megjegyzi az összes zeneszámot, amit csak meghall? Remek zenei hallása van, ezért is játszik általában valamilyen hangszeren. A zenei intelligenciájával egyszerűen feltöltődik lelkileg, ha muzsika szól a fülükben. Természetesen ez az összes zenével kapcsolatos területen hatalmas előnyt jelent. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141536_auto_resized.jpg
origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713538510
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144653_auto_resized.png
metropol.hu

Körtvélyessy felfedte Tordy Géza halálának okát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137828_auto_resized.jpg
vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144082_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megszakad a szív: Vilmos herceg fakanalat ragadott, de közben is feleségéért aggódott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141331_auto_resized.png
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27217_resized.jpg?avcount=1713538510
origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713538510
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713538510
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/eHoVeyx6gIlDwR7p63pRcTgYlu0g8sySEhGhq5IsMus/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMjlkZWY5NTczZTQ5OGJiNjcyMzU4Mjc0Y2U2MmFk.jpg
Márka

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot