Aktuális

Anyagyilkosság Budán: baltával sújtott le a 15 éves Dénes

Dulai Péter

Létrehozva: 2019.01.26.

<p>A szülők válása tönkretette a Zemplén családot. A legkisebb fiú, Dénes elkallódott, és hiába ragaszkodott görcsösen tanár édesapjához, végül a férfi is elfordult tőle. Megrázó tragédia a harmincas évekből. </p>

„Én gyűlöltem az anyámat… Én nem tudtam szeretni az anyámat. Mennyi férfi! Férfiak! Férfiak! Borzasztó volt azt látni és tudni, hogy az anyám annyi pénzét a férfiakra költötte” – mondta 1933 no­vemberében a Pesti Napló tudósítójának Zemplén Dénes, aki baltával megölte az édesanyját.

A mindössze 15 éves fiú megrázó gyilkosságáról hihetetlen részletességgel számolt be a hazai sajtó,  még az iskolai ellenőrzőjéről is közöltek képet. A „baltás anya­­gyilkosról” a Kék Fényből ismert Szabó László is megemlékezett legendás könyvében, a Bűnügyi Múzeumban. 

Az egész országot sokkoló bűntény 1933. november 17-én történt Budán, a Muskotály utcában. A tettes végzetes baltacsapásokat mért Zemplén Géza műegyetemi tanár elvált felesége, Heinrich Johanna fejére. Fia, Déneske rendhagyó módon, írásban vallotta be, hogy ő a tettes. „Alulírott, Zemplén Dénes tizenöt éves tanuló, baltával agyonütöttem az anyámat...” – állt azon a fehér borítékba tett, iskolai kockás papíron, amit az apjánál hagyott. Két nappal a gyilkosság előtt szökött a fővárosba a mezőtúri internátusból, mert elmondása szerint minden vágya az volt, az apjával lehessen. A tanárt mindig édesapámnak szólította, de anyja csak „anyám” volt. Szökése után mégsem az apjához, hanem Johannához ment, akivel 24 órán belül végzett. Korábban is az asszonynál lakott, de a bíróság a kémiát tanító férfinak ítélte a gyereket, aki viszont nem foglalkozott vele, hanem elküldte Mezőtúrra. Dénes valamiért mégis az anyját gyűlölte. 

A család a válás után esett szét. A professzor lánya zárdába vonult, középső fia katonai iskolába került, Dénes pedig az anyjával maradt. A fiú mindig kilógott jól öltözött társai közül. „Én, a méltóságos professzor és a méltóságos asszony fia voltam a legrongyosabb és legelesettebb. (…) Anyám alsónadrág helyett a nővérem csipkés nadrágjait hordatta velem” – fakadt ki a fiú a Pesti Naplónak. A serdülőkorban lévő, ezért igen érzékeny fiúval senki sem foglalkozott, ő pedig úgy lázadt, hogy csajozott, ivott és verekedett. 

A gyilkosság előtt megjelent anyjánál egy László nevű villanyszerelő, aki Dénes szerint úgy beszélt vele, mintha az apja lenne. Ez nagyon bosszantotta, ráadásul miután a férfi elment, jöttek más alakok is. Irtózatos dühvel a lelkében feküdt le. Reggel felugrott az ágyból, a másik szobában megragadta az aprófa hasogatására szolgáló fejszét, és többször az anyja fejére sújtott. A bizonyítékok eltüntetésével nem foglalkozott, rögtön meglépett a helyszínről. Az osztrák határon akart átszökni, de végül maradt Sop­ronban. Azt mondta, részegen akarta magát feladni, de két kis pohár után elaludt, aztán már a rendőrök ébresz­tették. 

Dénes hiába ragaszkodott annyira az apjához. A tanár a tárgyalásokon végleg elfordult a fiától, akit egyszerűen csak „egy rablógyilkosnak” nevezett. A fiút a fiatalkorúak bírósága szándékos emberölés miatt háromévi és három hónapi fogházra ítélte. A „nemes cél, a javítás” érdekében nem tartották helyesnek a büntetés súlyosbítását. 

Dénes legalább tizenöt évre számított. Hogy mi történt vele a büntetés letöltése után? Nem tudni. „...hátat fordítok mindenkinek, hátat annak, akit a világon a legjobban szeretek, az édesapámnak, a testvéreimnek, s majd kimegyek külföldre, ahol majd nem ismernek…”.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161213_auto_resized.jpg
origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27458_resized.jpg?avcount=1714118709
origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27459_resized.jpg?avcount=1714118709
origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160173_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714118709
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163996_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros