Andrássy úti tűz: nem fizeti ki a biztosító a 100 milliós kárt

Egy éve égett porig az Andrássy úti palota tetőszerkezete. A lakók azóta sem költözhettek vissza, a biztosító pedig nem fizet. Bíróságra mennek.
Egy éve égett porig az Andrássy úti palota tetőszerkezete. A lakók azóta sem költözhettek vissza, a biztosító pedig nem fizet. Bíróságra mennek.

2014. július 15-én egész Budapesten látni lehetett, ahogy az Andrássy út és a Kodály körönd sarkán álló 130 éves, világörökségi oltalom alatt álló palota „elfüstöl”. A 2300 négyzetméteren lángoló tetőszerkezet percek alatt porig égett. Az eset kapcsán közveszély okozásáért letartóztattak két munkást, akik a tetőtéren dolgoztak.

A nyomozás jelenleg is tart. – Azóta sem tudtak visszaköltözni a lakók, egy részük az önkormányzat által felajánlott panzióban, mások albérletben, rokonoknál laknak – tudtuk meg Székely Imola közös képviselőtől.

Az épületre védőtető került, a közművek újraépítését a jövő héten lehet megkezdeni, és mindenképpen ki kell pucolni a kéményt is. Székely Imola szerint leghamarabb a nyár végén lehet megmondani, hogy mikor költözhetnek vissza a lakók. A közös képviselő szerint küzdelmes év áll a közel száz lakó mögött.

– Sokak egyetlen vagyona vált használhatatlanná, hiszen az oltóvíz és az esőzések miatt az épület alsóbb szintjei is lakhatatlanná váltak. Van, aki többször is költözött. Rendőrségre, ügyvédekhez jártunk, kerestük, keressük a megoldást – tette hozzá. Leginkább azt nehezményezik, hogy a biztosító nem fizet, mivel építési tevékenység okozta a tűzet.

– A törvény a kötelező karbantartást is építési kategóriába sorolja. Mi erre hivatkozunk – magyarázza Székely Imola.

© Fotó: Végh István

Most peres eljárás várhat a lakókra, a bírósági keresetet már beadták. Hogy mekkora kárról lehet szó, nem lehet pontosan megmondani, mert a biztosító nem adta át a lakóknak a kárbecslés jegyzőkönyvét.

– Biztosan százmilliókról van szó. Csak a födém újjáépítése 500 millióba kerülhet, ehhez jön a kilencven lakás felújítása. Nincs annyi közös költség, amennyiből ezt győznénk.

Az MKB Biztosító azt írta: folyamatban lévő ügyrôl nem adnak tájékoztatást.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors