Aktuális

Amerikai elnökválasztás: elképesztően szoros a versenyfutás Trump és Biden között

Bors

Létrehozva: 2020.11.04.

Forrás: MTI

Egyelőre nagyon szoros az eredmény az amerikai elnökválasztáson és nagyon úgy tűnik, hogy a levélszavazatok miatt nem is tudnak a mai napon végeredményt hirdetni.  Az amerikai elnököt az 538 tagú elektori testület választja meg, és a győzelemhez 270 elektor voksára van szükség. A jelenlegi előrejelzés alapján Biden 224, Trump 214 elektori szavazatot szerezhetett meg, ám a jelenlegi állás szerint mégis Trumpnak áll a választás, ugyanis a kulcsfontosságú Pennsylvaniaban, Michiganben és Wisconsinban is nyerésre áll és ebből a három államból Biden legfeljebb egyet bukhat el.

Ugyanakkor e három, a végeredmény szempontjából kiemelt jelentőségű állam választási tisztviselői jelezték, hogy nem fognak ma győztest hirdetni vagyis a történelem során először nem derül ki a választás napján, ki lesz az egyesült államok elnöke.

Az első eredmények szerint Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő republikánus amerikai elnök nyert Kentucky államban, és elvitte Alabama, Indiana, Mississippi, Tennessee, Dél-Karolina és Oklahoma államokat is, míg Joe Biden Massachusettsben, Rhode Islanden, Connecticutban, New Jerseyben, Delaware-ben és Marylandben, valamint a középnyugati Illinois-ban aratott győzelmet.

A jelenlegi elnök ezen kívül Louisiana, Arkansas, Missouri, Nebraska, Dél-Dakota, Észak-Dakota és Wyoming államokban aratott győzelmet, míg Joe Biden a keleti parti New York államban, illetve a délnyugati Új-Mexikóban és Coloradóban szerezte meg a szavazatok többségét.

A választói döntésekben ingadozó, úgynevezett csatatér államnak számító New Hampshire, ahol 4 elektori szavazat sorsa dől el Joe Bidené lett.

Donald Trump Idahóban és Utahban, demokrata párti kihívója, Joe Biden pedig az északnyugati Washington államban, Oregonban és Kaliforniában is győzött.

Donald Trump nyerte a választást a kulcsfontosságú államok közé tartozó Floridában a kedd éjjel közzétett előrejelzések és részeredmények szerint. Az elnök a számítások szerint a szavazatok több mint 51 százalékát kapta meg. Florida 29 elektort küld az elnököt megválasztó elektori testületbe, és az első elemzések szerint a floridai győzelemmel Trump közelebb került az újraválasztás lehetőségéhez demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben.

A csatatér-államnak számító Arizonában a Fox News szerda hajnali előrejelzése szerint a Demokrata Párt elnökjelöltje, Joe Biden arat győzelmet az amerikai elnökválasztáson.

A délnyugati államban 2016-ban Donald Trump győzött. Arizonában 11 elektori szavazat sorsa dől el. Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja meg, és az egyik jelöltnek 270 voksra lesz szüksége, hogy elnökké válasszák.

Donald Trump amerikai elnök Ohióban és Texasban is megnyerte a kedden tartott elnökválasztást az amerikai média előrejelzése szerint. A Joe Biden demokrata jelölt ellen újraválasztásáért küzdő republikánus elnök Ohióban a választók 53 százalékának bizalmát nyerte el, Texasban pedig a szavazók 52 százaléka támogatta őt.

Az ohiói győzelem 18 elektor, a texasi pedig 38 elektor szavazatát jelenti Donald Trumpnak, ha a hivatalos végeredmények is megerősítik.

Több csatatér államban jelenleg Donald Trump vezet, de a szavazatok feldolgozásának elhúzódása miatt továbbra sem lehet eredményt hirdetni.

A helyi idő szerint kedden tartott elnökválasztás mellett újraválasztják az amerikai szövetségi törvényhozás, a kongresszus alsóházát, a 435 tagú képviselőházat és a felsőház, a 100 tagú szenátus egyharmadát, valamint egyes szövetségi államokban a helyi törvényhozás tagjairól és a kormányzó személyéről is döntenek.

Bár az úgynevezett csatatér-államokban még tart a szavazatok számlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket az Egyesült Államokban zajló választásokon. A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik.

A demokrata párti politikusoknak 232:197 arányú többségük volt a szövetségi képviselőházban. Az eddigi választási eredmények szerint ezt a többséget megőrizték, sőt akár még bővíthetik is. A szenátus bársonyszékeiért éles küzdelem folyik. Az azonban már eldőlt, hogy Mitch McConnellt, a felsőházi republikánus többség vezetőjét Kentuckyban újraválasztották.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164284_auto_resized.jpg
origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27465_resized.jpg?avcount=1714131911
origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164879_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Az Egyesült Államok nagyon-nagyon aggódik Magyarország miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27464_resized.jpg?avcount=1714131911
origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714131911
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165050_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Támadás történt a kaposvári plázában: mutatjuk a fejleményeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714131911
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros