Aktuális

Álomvilágnak épített kastély lett Csipkerózsika vára

B. B.

Létrehozva: 2020.01.30.

61 éve mutatták be a Disney nagy sikerű meséjét, a Csipkerózsikát. Kevesen tudják azonban, hogy a hercegnő csodaszép vára egyáltalán nem a képzelet szülötte, hanem nagyon is valóságos építmény, amelyet egy különc bajor király álmodott egy sziklacsúcsra közel 150 éve.

Forrás: Shutterstock

Nincs olyan gyerek, de valószínűleg felnőtt sem, aki ne ismerné a Walt Disney híres mesefilmjéből Csipkerózsika dí­szes kastélyát, avagy a cég világszerte ismert jelvényét. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a két vár nemhogy egy és ugyanaz, de a valóságban is létezik: a Neuschwanstein kastély a mai napig turisták ezreit vonzza hihetetlen vonalaival, a legtöbben az életre kelt álomnak nevezik. 

Őrültként emlegették az uralkodót

A sziklák csúcsain álló, környezetéből messziről kirívó, zöldes fenyőerdőbe burkolózó Neuschwansteint, avagy Hattyúkő kastélyt 1869 és 1886 között építtette az akkori bajor király, II. Lajos. A különcként vagy őrültként is emlegetett uralkodó nem véletlenül tett szert kétes hírű beceneveire: korán, 19 évesen lett király, a hirtelen jött teher és a politikai csatározások elöl pedig egyfajta álomvilágba és Richard Wagner zenéibe menekült.

Olyannyira rajongott a zeneszerzőért, hogy egyfajta templomot szeretett volna emelni tiszteletére. Amikor helyet keresgélt Wagner szentélyének, akkor bukkant rá a Schwangau településen álló romos kastélyra, amelyet már apja, II. Miksa is fel akart újíttatni. Bár a vár teljesen használhatatlan volt, az ifjú Lajost szinte megigézte a mesebeli táj, és egyből úgy érezte: itt méltó helye lehet imádott kastélyának. 

Díszlettervező készítette az alapot 

Az elképesztő csúcsokkal rendelkező kastélyt nem hiába hívják napjainkban is életre kelt álomnak: alapjait ugyanis nem is építész, hanem egy díszlettervező, Christian Jank tervezte, csak a megépítésében segítettek szakemberek. Lajos Wagner iránti csodálatát és elképesztő, de elborult képzeletvilágát jelzi, hogy az egész épületet gyerekkori álmainak megvalósítására és látomásaira építtette, a kastély minden egyes termét és azok berendezéseit pedig Wagner operáinak részleteivel és szereplőivel díszíttette ki. Amikor végleg megőrült, és egy pszichiáter is tébolyodottnak nyilvánította, imádott kastélyából hurcolták el és tartóztatták le Lajost, aki három nappal később a bergi kastélyban pszichiáterével együtt rejtélyes halált halt. A kastélyt ezután keresztelték el Neuschwanstein, Lohengrin, a Hattyú lovag kastélyának Wagner operája nyomán. 

Disney képtelen volt kiverni a fejéből

A híres meseguru, Walt Disney egy európai körutazás alkalmával, turistaként látogatott el a kastélyba feleségével, Lilliannal. Az építmény már akkor is lenyűgözte a férfit, aki később is képtelen volt kiverni a fejéből a mesekastélyt. Látomása először az 1950-es Hamupipőke rajzfilmben öltött testet, ahol jól felismerhetően Neuschwansteinről mintázták a hercegnő kastélyát, majd öt évvel később, 1955-ben az azóta világhírűvé vált meseparkja, Disneyland védjegyévé vált Csipkerózsika kastélya. Ismeretes, később ez lett a cége ma már mindenki által ismert logója is, négy évvel később pedig szintén Neuschwanstein adta a mintát Csipkerózsika mesebeli várához az 1959. január 29-én megjelent rajzfilmben is. 

A kastély napjainkban is az or­szág egyik leglátogatottabb helyének számít különös formái­val és álomszerű megjelenésével. A látogatók számát a kastély vé­delme érdekében erősen korlátozzák, de így is évente másfél millió turista fordul meg erre.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713523218
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27208_resized.jpg?avcount=1713523218
origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138956_auto_resized.jpg
life.hu

Ha egyetlen kozmetikumot használsz lefekvés előtt, ez legyen az

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141917_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144003_auto_resized.jpg
life.hu

Friss fotó készült Diana hercegné végső nyughelyéről: különleges pillanatban örökítették meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27207_resized.jpg?avcount=1713523218
origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713523218
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143251_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143581_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fájó döntést hozott meg Nádai Anikó: súlyos katasztrófa történt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cV_zKLJtUUAr_iyQKgLleOIJLP242xQtyUMr7jzKHzY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RiNTBiYWU1YzZkYjRmMGE5MDg3Yjk3N2YxYjM3OTY2.jpg
béke

Orbán Viktor üzent a magyaroknak: "Csak a béke!"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/-JKg0O5mjMpAgSst6AB5EeypzTRT_q8XzMD_huMzjak/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYTdhZGQ2Zjc2MDRmOGFiMmUzZjRlYmIwM2I0YTRi.jpg
politik

A közelgő európai választásokról tett bejelentéseket Orbán Viktor