Aktuális

Alábecsülik szépségüket a magyar nők

Balajti Péter

Létrehozva: 2013.05.18.

Ahhoz képest, hogy külföldi vélemények szerint a magyar nők csodaszépek, egy kozmetikai cég friss felméréséből kiderül: ők az átlagnál is kevésbé tartják magukat vonzónak. Vajon miért?

Hihetetlen! Miközben Osvárt Andrea, a világ egyik legszebb színésznője arról mesélt egy amerikai beszélgetős műsorban, hogy a nők szépsége a magyarok igazi védjegye, addig az érintettek mindössze három százaléka vallja magát vonzónak, és csupán egyetlen százalékuk látja magát gyönyörűnek.

Mindez egy felmérésből derül ki, amely félezer, 18 és 64 év közötti magyar hölgy válaszán alapul. A nemzetközi átlag szerint sem duzzadnak túlzott önbizalomtól a szebbik nem képviselői: külföldön a megkérdezettek tizede írta le magát vonzónak, és százból öten tartják magukat gyönyörűnek. De a magyarok még ennél is jobban alábecsülik magukat.

Sütő Enikő egykor az év manökenje volt, jelenleg pedig modelliskolát vezet, szépségéhez tehát kétség nem fér. Ő azt mondja, talán álszemérmességből, de a magyar nők akkor sem vallják be, hogy szépnek tartják magukat, ha így van.  – A fiatal tanítványaimon látom, hogy elcsúszott a mérce, megnyomorodott az önértékelés. Valahogy nem akarják elhinni azt, amit a tükörben vagy a srácok szemében látnak.

Persze az is lehet, hogy az, aki megszokta, hogy szép, nem lel benne akkora örömöt, mintha megtapasztalta volna a másik oldalt. Én például csúnya gyerek voltam. Egyetlen nyár alatt kivirultam, megszépültem. Míg korábban keresztülnéztek rajtam, hirtelen minden szempár rám szegeződött, minden fiú engem akart. Élveztem az átalakulást, ugyanakkor nem felejtettem el, hogy a külső nem elég. A szépség belülről táplálkozik, s ez az, amit büszkén viselhetek. Hiába az adottság, ha az ember személyisége nem tud kiteljesedni – vélekedik Enikő.

A szépségünk megéléséhez az első lépés, hogy kezdjünk el hinni önmagunkban! – figyelmeztet. Szánjunk napi fél órát önmagunkra, teremtsünk csendet, és hallgatózzunk befelé. Először felerősödnek ugyan az aggályok, de aztán minden letisztul. Az is sokat segít, ha a legjobb barátnőnkkel beszélgetünk a megjelenésünkről és az ahhoz kapcsolódó érzéseinkről. Megosztjuk vele azt, hogyan látjuk magunkat, és meghallgatjuk, ő hogyan lát minket.

Tórizs Hajnalka Guinness-rekorder sminkmester szerint arról árulkodik a felmérés, hogy a magyaroknak nincs önbecsülésük. – Nem egy modellt indítottam el a pályán, s bizony a legvonzóbbak között is akadnak, akik egyáltalán nem látták, látják magukat szépnek. Ebben benne van ugyan a magyar pesszimizmus és az a szemlélet, hogy mindenki a szürke átlaghoz kell tartozzon, ám arra nincs mentség, hogy az oktatásból hiányzik az énkép megerősítése. Márpedig a szépség és magabiztosság titka egyszerű: szeresd és fogadd el önmagad! – vallja a profi sminkes. Hangsúlyozza: megszépíti az embert, ha szeretik.

– Egy új párkapcsolat csodákra képes. A nők kivirulnak tőle, szó szerint túlcsordulnak boldogsághormonnal. Nemcsak az arcuk, de a tekintetük, a mosolyuk, sőt egész tartásuk, megjelenésük, lényük vonzóbbá válik. Ugyanakkor érdekes megfigyelés, hogy egyes pasik mihelyst megkapnak egy gyönyörű nőt, mindent megtesznek azért, hogy szárnyát szegjék.

Nem akarják ugyanis, hogy mások is szemet vessenek a kedvesükre. Holott egy önmagát elfogadó, magabiztos nő a párkapcsolatában is határozott, megingathatatlan. Nem véletlen, hogy a reklámok csak azoknál érnek célt, akik bizonytalanok, befolyásolhatók. Az egészségünk érdekében lassan képesek vagyunk komoly változásokra, remélem, idővel az egészséges énkép kialakítása is hasonlóan fontos lesz – teszi hozzá Tórizs Hajnalka.

S hogy mitől lesznek ­szé­pek a magyar nők? A kutatásban a megkérdezettek közel fele ­állítja: megszépítik a bókok. 68 százalékuk megjelenésére a biztos párkapcsolat van jótékony hatással. Ám a legtutibb szépítőszert nem plasztikai sebészetnek vagy sminknek hívják, hanem szeretetnek. Ha egy nő érzi, hogy igazán szeretik, attól kivirul.

Szlobodnyik Csaba klinikai szakpszichológus szerint aggasztó, mennyire elégedetlenek önmagukkal az emberek. Érthető ugyan, ha az érzelmek befolyásolják az énképet, amit viszont rombolnak az irreális elvárások.

– Vajon normális az, hogy olyan tökéletességre törekvő világban élünk, ahol még a manökeneket is retusálni kell? Nem csoda, hogy a nők elégedetlenek a külsejükkel, a megjelenésükkel. Másrészt viszont a lapos has, a feszes mell és a vakító fehér fogsor csak akkor válik mindennél fontosabbá, ha az ember magányos, mert azt hiszi, ettől majd párra lel. Ám ha egy nőt szeret a párja, és biztonságos érzelmi hátteret nyújt neki, az minden külsőséget felülír. Mi több, tényleg ragyogóvá teszi – összegez a pszichológus.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166160_auto_resized.jpg
origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161123_auto_resized.jpg
life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165792_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166528_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714169710
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714169710
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714169710
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714169710
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai