Aktuális

Akár még árthatunk is, ha eltiltjuk a gyereket a kütyüktől

B. B. A.

Létrehozva: 2019.01.19.

<p>Két táborra oszlanak a szülők. Az egyik szerint nincs azzal baj, hogy már a pici gyerekek is nyomkodják a tabletet. A másik szerint egyrészt ez konfliktusforrást teremt otthon, másrészt káros a kissrácoknak.</p>

A gyerek csak másolja, amit lát

Ötből négy szülő meggyőződése, hogy a kütyük segítik a gyerek fejlődését – egy brit kutatás szerint. Egy gyerekruhákat forgalmazó cég megkérdezte kuncsaftjait, mennyi időt töltenek 2–5 éves gyerekeik ezek nyomkodásával. A válaszadók több mint fele mondta azt, hogy 1–3 órát naponta. A kiskölykök harmadának már saját tabletje van, és ugyanennyi ovis- korú gyereknek mobilja.

– Manapság egyáltalán nem ritka, hogy már akár az 1–2 éves gyerekek is a szülők okoseszközeire merednek, és azzal szórakoztatják magukat, hogy azt nyomkodják. De mi, felnőttek is ezt csináljuk! A kutatások szerint a gyerekek a szüleik médiahasználati szokásait másolják – mutatott rá a Bors érdeklődésére Szőnyi Lídia pedagógiai szakpszichológus.

Nem kell anyunak túlaggódnia

A kettősséget a klinikai szakpszichológus, Makai Gábor is érzékeli. Szerinte nem feltétlenül jó, hogy sok szülő csak abban a két végletben tud gondolkodni, hogy hasznos vagy káros.

– Véleményem szerint ugyanannyira tud hasznos lenni a kütyü, mint amennyire káros – mondta a Borsnak. – A legtöbb szülő azért ijed meg attól, hogy már az egészen pici gyerek is a képernyőt nyomkodja, mert az ő gyerekkorának ez még nem volt a része. A nem tapasztalás és a félelem az, ami miatt aggódnak a szülők.

A szakember hozzáteszi: nincs jól bevált recept, minden helyzet egyedi.

– Egyénileg kell megnézni a gyereket, hogy az ő életében az adott eszköz milyen funkciót tölt be, azt kell megérteni, hogy mit szolgál. Alapvetően a 4–5 éves gyerektől nem kell elvenni a tabletet, hanem meg kell tanítani neki a használatát. És a kontroll nagyon fontos. A szülő döntse el, hogy a gyerek mit nézhet, mire használhatja az adott eszközt! Veszély akkor van, ha a gyerek valamit kompenzálni akar a kütyüzéssel. Ilyen lehet a szorongás, az önértékelési probléma. Az ezekkel küzdőket már könnyen be tudja szippantani a virtuális világ, őket érdemes szakemberhez vinni – tanácsolta Makai Gábor. 

Hajni: ezt is csak mértékkel szabad

A Pest megyei Ráckevén élő Hajnalka gyakorló édesanyakánt teljesen egyetért ezzel. Kislánya idén kezdte az iskolát. Azt mondja, tisztában van vele, hogy a mai világban bizonyos határokon belül engedni kell a gyereknek az okostelefon, a táblagép, a számítógép használatát.

– Azt vallom, hogy szabjunk határokat, például időkorlátot. Legyen az húsz vagy harminc perc, mindig az időkeret vége előtt öt perccel szólok, hogy legyen még idő arra a bizonyos „még egy utolsó játékra”. Véleményem szerint hasznosak lehetnek a koruknak megfelelő játékok, ebből még tanulhatnak is. A lövöldözős játékkal sincs gond szerintem addig, míg szerepjátékként jelenik meg. A kütyük világát ma már nem zárhatjuk ki teljesen a gyerekek életéből, de figyelnünk kell rájuk, hiszen hamar függőséget okozhatnak. Ebben nagy szerepünk van nekünk, szülőknek – fejtette ki véleményét Hajni.

Makai szerint egyébként nincs arra recept, hogy naponta mennyi időt engedjenek a szülők. Csak arra kell figyelni, hogy ne menjen a gyerek társas kapcsolatainak a rovására a dolog. De mivel alapvetően társas lények vagyunk, nekik is igényük van a személyes találkozásokra.

Utat nyerhet a szorongás

A pszichológus szerint sokszor még árthat is a szülő a kütyük tiltásával. Ezzel ugyanis nem fogja előbb megcsinálni a leckét, és nem lesz több barátja sem a gyereknek. Sőt! Utat nyerhet a szorongás, ami akár rémálmokban, fizikai tünetekben is megjelenhet. A digitális világ pont, hogy oldja a szorongást, mintsem okozza – állítja Makai Gábor.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142857_auto_resized.jpg
origo.hu

Szoboszlai kezdett, de a Liverpool nem tudott csodát tenni az Európa-ligában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27198_resized.jpg?avcount=1713502510
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142641_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Orbán Viktor régóta példátlan lépésre szánta el magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137717_auto_resized.jpg
life.hu

Ettől leszünk formásabbak - A 6 legjobb gyakorlati tipp nőknek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27197_resized.jpg?avcount=1713502510
origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17121665_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713502510
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713502510
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142140_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze