Aktuális

A szék magasságán is múlik a hátfájás

Címkék
hát

R. K.

Létrehozva: 2019.06.11.

Nem mindegy, hogyan ül 8–10 órákat az irodában a számítógép előtt. Pár eszközzel megúszható az orvos és a porckopás például.

Forrás: iStock

Itt fáj, ott fáj, sokszor már meg sem tudjuk mondani, melyik testrészünkből ered az érzés, csak legyintünk: az irodai munka árnyoldala. Sokan még csak nem is foglalkoznak azzal, hogy milyen székben ülnek, vagy, hogy jó-e a testtartásuk, csak akkor gondolkodnak el, amikor már az orvosnál ülnek. Az ortopédusokat, reumatológusokat, masszőröket és gyógytornászokat általában nyak-, hát- és derékfájással keresik fel a betegek. A többség azonban túl későn megy orvoshoz, amikor már nagyon nehéz rajtuk segíteni, pedig a rendszeres kontrollvizsgálatokkal időben közbe lehetne lépni. A szakemberek általában porckopásos diagnózisokat állítanak fel. A betegekről többségében mindig kiderül, hogy a hosszú évek ülőmunkája áll a probléma hátterében, ezért is fontos időben megfogadni néhány hasznos, testtartásra vonatkozó tanácsot, és beszerezni pár kiegészítőt.

Csuklótámasz

A speciálisan kialakított, úgynevezett vertikális egérrel megelőzhetjük az ínhüvelygyulladást, amely számos irodai dolgozó gyakori betegsége. Általában zselé vagy géltöltésű, mert így fel tudja venni a csukló formáját, és csökkenti a csuklóra nehezedő nyomást.

Lábtámasz

Lábtámasz Néhány praktikus, ergonomikus eszközzel is megkönnyíthetjük a monitor előtti munkánkat, és csökkenthetjük a porckorongbetegségek kialakulásának az esélyét. A lábtámasz mindamellett, hogy megemeli a lábakat, enyhíti a rájuk nehezedő nyomást, és mérsékli a lábak fáradtságérzetét.

Monitor állása

Monitor állása Nem mindegy, milyen szögben és mekkora távolságból meredünk egész nap a monitorra. A nyaki fájdalmak csillapítására jó szolgálatot tesz egy állítható monitor- vagy laptopállvány. Ezek az eszközök nemcsak a nyaki feszültséget csökkentik, hanem a szem fáradékonyságát is. Már néhány ezer forinttól beszerezhetőek, így hosszú távon jelentősen olcsóbbak, mint az orvosi kezelések, és a különböző beavatkozások.

Félméteres távolság

Dr. Babos Géza ortopédus szerint néhány testtartásra vonatkozó, egyszerű szabályt betartva sokat tehetünk az egészségünkért. – Ülés közben is a helyes testtartás a legfontosabb. Nem kell vigyázzban ülni, de ne görnyedjünk, tehénkedjünk az asztalra, tehát a vállunk és a hátunk ne zuhanjon össze. Figyeljünk, hogy a derekunk a széktámla alsó részéhez támaszkodjon. A lábunknak kényelmesen kell pihennie a földön. Próbáljunk olyan magasságú asztalhoz ülni, hogy a széken elhelyezkedve a felkarunk derékszöget zárjon be az alkarunkkal, vagy ha ez nem megy, igazítsuk hozzá a székünket. A csuklónk is problémás tud lenni: támasszuk meg, ne lógassuk a levegőben, miközben pötyögünk a billentyűzeten. A monitort mérettől függően körülbelül fél méterről nézzük, így a szemünk sem fárad el – mondja a szakember.

Óránként séta

Óránként séta Fontos figyelni arra is, hogy munka közben, időnként átmozgassuk magunkat. A szakemberek azt tanácsolják, hogy óránként legalább 5–10 percre álljunk fel, és sétáljunk. Az is egy megoldás, ha e-mailek írása vagy telefonálás helyett odasétálunk a kollégáinkhoz, és személyesen mondjuk el, amit szeretnénk közölni velük.

Háttámasz

Háttámasz Megfelelően alátámasztja a derekat a háttámasz, csökkenti a gerincoszlopra ható terhelést. Ráadásul arra kényszeríti az embert, hogy húzza ki magát, és egyenesen üljön. Három-négyezer forintért már kapható.

Labda és ülőpárna

Labda és ülőpárna Különböző méretekben kapható sportoláshoz óriáslabda, ami az irodai munkásoknak is jól jön szék helyett, mint ahogyan az ülőpárna is. Mindkettő instabilitást okoz, hiszen folyamatos mozgást idéz elő a fenék alatt. Használatuk közben a gerinc körüli izmok erősödnek, a hátfájdalom csökken. A labdán ülve a láb közepes terpeszben legyen, hogy kiegyenesedjen a hát. Úgy 6–10 ezer forint körül van az ára.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132752_auto_resized.jpg
origo.hu

Esküvőre készül Kiszel Tünde lánya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27107_resized.jpg?avcount=1713240610
origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133406_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Détár Enikő megrázó vallomást tett a tragikusan elhunyt Babicsek Bernáttal kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17129048_auto_resized.png
hirtv.hu

Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130515_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130504_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp már nem hisz két játékosában, az egyik Szoboszlai – így látják Liverpoolban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27100_resized.jpg?avcount=1713240610
origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132712_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Vadmacska és hiúz pózolt a bükki kameracsapdák előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132650_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Hiába kiabáltam, hogy állítsák meg" – piroson tekert át a hároméves kecskeméti kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb sztárpár talált egymásra, mindenki őket nézte a verseny alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130831_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132857_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez a helyesírási teszt garantáltan megizzaszt: okosabb vagy, mint egy ötödikes?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Ae4RZb5-5qyhiL4m4yCopGRHVFB65IgKe8GwZUU2irc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBhNDA3MDYyYjExYjQwZDdhYTY1YzhjODM0ODU3MzAw.jpg
Hullámsír

Megdöbbentő fordulat a Hableány-katasztrófájában

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/FtBFJc8Dms7mbbCoDWlvvoqmcWMj_63I81iJBWhHEUE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I2NzM1YWFhNmFiZTQ3MjI4ZWUzNDM3N2U1YWRhOWEw.jpg
Tragédia

Új fejlemény a ráckeresztúri repülőbalesetben: ezért csapódhatott földbe a vezérigazgató gépe