Aktuális

A mérgezéstől sem riadtak vissza a legvérmesebb anyósok

Bors

Létrehozva: 2020.05.17.

Mérgezés, fontoskodás és áskálódás, ez csak pár trükk, amivel a történelem legvérmesebb anyósai tönkretették olyannyira gyűlölt vejük vagy éppen menyük életét. A következő felsorolásban bemutatjuk a történelem hét leghírhedtebb anyósát.

Anyós. Sokaknak ettől a szótól egyből libabőrös lesz a hátuk, hiszen viccek középpontjában élő személy nem kevés embernek keserítette már meg az életét. Természetesen tisztelet a kivételnek.

Két menyét is megmérgezte a lengyel királyné

1518-ban Bona Sforza milánói hercegnő feleségül ment a nála 27 évvel idősebb I. Zsigmond lengyel királyhoz. Később fia, a későbbi II. Zsigmond feleségül vette Habsburg Erzsébet osztrák főhercegnőt. A királyné egyetlen percig sem titkolta, hogy mennyire nem kedveli újdonsült menyét. Amikor a hercegnő váratlanul két év múlva meghalt, többen is azt állították, hogy valaki megmérgezte őt, mégpedig az anyósa.

Zsigmond következő felesége, a litván hercegi családból származó Radziwill Barbara volt, akit férje anyja szintén nem kedvelt túlzottan. Miután Zsigmond megörökölte a trónt, Barbara királyné lett, ám ezután öt hónappal egy rejtélyes betegségben meghalt 1551. május 8-án. Egyesek szerint az anyakirályné másodjára is a jól bevált mérget használta, bár bizonyíték egyik esetre sincs.

Mérgezett kesztyűkkel végzett gyűlölt ellenfelével Katalin

Medici Katalin, II. Henrik felesége a család hatalmának megerősítése érdekében kényszerítette lányát, Valois Margit hercegnőt, hogy hozzámenjen a későbbi IV. Henrikhez. Ezt mind annak ellenére követelte, hogy a férjjelölt protestáns hiténél már csak az édesanyját, III. Johanna navarrai királynőt gyűlölte jobban.

Bár sokáig nem élvezhette ezt az érzést, hiszen nem sokkal a királyi udvarba érkezése után Johanna királynő elhunyt. Az udvarban sokak szerint Medici Katalin küldött méreggel bevont parfümös kesztyűket ellenfelének, de mint a boncolás során kiderült, Johanna természetes halált halt.

Depressziós lett Sisi anyósa miatt

Mindenki számára ismerős Sisi és Ferenc József története. Zsófia bajor királyi hercegnő feleséget keresett fiának, kiszemeltje húga egyik leánya volt, Helena. Ám egy véletlen folytán fia beleszeretett Helena húgába, az akkor tizenöt éves Erzsébetbe. Sisi anyósa egyáltalán nem kedvelte őt, „bajor libának”, és „buta fiatal anyának” nevezte. Önkényesen eldöntötte, hogy az akkor született kislányt magáról fogja elnevezni.

Nem engedte, hogy Sisi a gyerekeivel foglalkozzon, minden pillanatban megkeserítette az életét. Erzsébet ultimátumot adott férjének, hogy hagyjanak fel a poroszos neveléssel és gyermekeiért harcolt a királynéval szemben. Így a legkisebb hercegnőt, Mária Valériát már nem Zsófia nevelte. Köztudott volt, hogy Erzsébet és Ferenc József tönkrement házasságában hatalmas szerepet játszott a rendkívül feszült anyós-meny viszony, amitől később depresszióba is esett.

Átjáró házat adott ajándékba Rooseveltnek édesanyja

Franklin Delano Roosevelt édesanyja egy karibi hajóútra vitte el szeretett fiát, hogy az ne tudjon udvarolni kiszemeltjének a félénk és árva Eleanornak. Számításai azonban nem értek célba, hiszen 1905. március 17-én igent mondott a lány a későbbi elnöknek. A friss házasok egy elsőre csodálatosnak tűnő ajándékot kaptak a mamától, egy hatalmas villát az Upper East Side-on.

Csakhogy azt nem tudhatták, hogy az újdonsült anyós közvetlenül mellettük fog lakni. Minden emeletről közvetlen ajtó vezetett a fiatalokhoz, amit a domináns anyós ki is használt. Házasságuk első éveiben szegény Eleanor anyósa árnyékában élt, aki még a háztartás vezetésében is osztogatta a parancsokat neki. 1911-ben azonban Rooseveltet New York államban szenátorrá választották, így jó messze költöztek a kibírhatatlan anyóstól.

A Fehér Házban is bosszantotta vejét a vérmes anyós

Bess Wallace édesanyja szerint lánya sokkal jobbat érdemelt volna, mint egy farmer fiát, akinek még diplomája sincsen. A férfi neve Harry Truman volt és akkor még nem is sejtették, hogy bizony óriási dolgokat fog még elérni ez a farmer fiú. A friss házasoknak nem futotta saját otthonra, így kénytelenek voltak a szókimondó kellemetlen anyós társaságát élvezni.

Mikor Truman politikai pályára lépett, anyósa nap, mint nap ócsárolta, minden döntését megkérdőjelezte és biztosan állította, hogy veje soha nem lesz képes sikereket elérni az életében. Az 1948-as elnökválasztáson azonban Truman legyőzte riválisát, így az egész család beköltözhetett a Fehér Házba, természetesen a vérmes anyós ott is megragadott minden pillanatot, hogy bosszantani tudja vejét.

Letaszított First Lady

Teleki Pál felesége, Bissingen-Nippenburg Johanna grófnő nehezen viselte el, hogy csak a második szerep jutott neki anyósa, Muráty (Muratisz) Irén mögött. Bár a házasok kapcsolata harmonikusan indult a két ellentétes beállítottság miatt hamar elhidegültek egymástól. Ebben valószínűleg Teleki anyja is szerepet játszott, hiszen rajongásig szerette az akkor már középkorú fiát.

A háztartást csakis ő vezethette, mivel Johanna nem volt a háziasszonyok mintaképe. A leginkább olvasni szerető feleség nehezen viselte anyósa állandó felügyeletét, de sohasem tudott kiszabadulni karmai közül. Mindig örök másodiknak érezte magát a Teleki rangsorban.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714053328
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714053328
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161955_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Félelmetes fejlemények: megvannak az oroszok lengyel célpontjai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151591_auto_resized.jpg
ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714053328
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27438_resized.jpg?avcount=1714053328
origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162188_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra