Aktuális

A korona ellen nem véd az ecet, de az antibiotikum sem

Bors

Létrehozva: 2020.04.17.

Az interneten rengeteg álhír terjed a koronavírussal vagy annak megelőzésével kapcsolatban. Ezek mindegyike hatástalannak, sőt igen veszélyesnek bizonyult.

Az interneten keringő információk nem mindig hitelesek. Mivel az emberek jóhiszeműek, ezeket hajlamosak elhinni, gondolkodás nélkül posztolják és továbbítják a kapott információkat. A koronavírussal kapcsolatban is számos tévhit látott napvilágot, melyet az Operatív Törzs és az orvosok is igyekeznek megcáfolni, sőt kiemelten felhívják a figyelmet arra is, hogy fontos, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak. dr. Kulja András orvos saját figyelemfelkeltő video vlogot indított, melyben rámutat milyen veszélyeket rejtegetnek a vírussal kapcsolatos tévhitek. Azok, akik hisznek a „csodaszerekben”, sok esetben komolyan veszélyeztetik az egészségüket. András videójában egyszerűen igyekszik elmagyarázni, hogy miért nem hatásos a vírus ellen az ecetes víz, vagy miért nem hoz segítséget az antibiotikum a vírusok ellen.

Savcsökkentőt kért az ecet miatt

Több beteg is Andrástól kért tanácsot, hogyan enyhíthetné gyomorbántalmait, amit az ecet okoz. Kiderült, több beteg is azt olvasta, az ecet a csodaszer, ami segíthet legyőzni a koronavírust.

– Nem akartam hinni a fülemnek, mikor az egyik betegem azt kérte, hogy javasoljak savcsökkentőt neki, mert az ecet, amit a koronavírus ellen iszik, nagyon marja a gyomrát. Épp ekkor olvastam, hogy egy magyar énekesnő hidrogén peroxidot javasolt a fertőzés ellen. Ekkor bekapcsolt a vészcsengőm és lázas kutatómunkába kezdtem, hogy összegyűjtsem ezeket a veszélyes tévhiteket a vírussal kapcsolatban – mesélte a Borsnak András. Egyesek hiszik, ha ecetes vizet isznak, nem fertőződhetnek meg. Azonban az ecet sem képes megölni a vírust, ellenben károsítja a nyálkahártyát, így a szervezet sokkal védtelenebb lesz a fertőzésekkel szemben.

Nem segít, ha negyedóránként iszik

– Sokak szerint hatásos fegyver lehet, ha az ember negyedóránként iszik egy korty vizet. Ez sajnos nem igaz, hiszen a vírus minden légvételnél a tüdőbe kerülhet, ráadásul mára már bizonyított tény, hogy a koronavírus a bélrendszert is képes megfertőzni.

Veszélyes a hidrogén peroxidos oldat

– Egy hölgy azt mondta nekem, hogy már évek óta hidrogén peroxiddal kezeli magát. Ez a szer kimondottan veszélyes, hiszen ez egy maró hatású vegyszer, ami a szervezet szöveteit is károsítja, így nem csak, hogy nem segít, szabad utat nyit a kórokozóknak.

Hatástalan a sós oldat az orrba

Semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy ez hatásos lenne bármilyen vírussal szemben. 

Az antibiotikum nem öl vírust

András szerint sokan nem tudják, hogy antibiotikumot az orvos, kizárólag bakteriális fertőzés esetén ír fel. Az antibiotikumok ugyanis a baktériumokat tudják elpusztítani, vírusok ellen semmilyen hatásuk nincs.

Nem véd az influenza elleni oltás

Az interneten röppent fel az a hír is, hogy esetleg védelmet nyújthat az influenza elleni oltás is a koronavírus ellen. Az orvos szerint ez is tévedés: az influenza és a koronavírus két különböző víruscsaládba tartozik, így semmiképp nem nyújthat védelmet mindkettő ellen ugyanaz az oltás.

Ne akarjon túlesni rajta

– Az egyik legveszélyesebb tévedés, az, hogy az emberek elhiszik, hogy érdemes mielőbb túlesni a fertőzésen. Ez a kórházak túlterheléséhez vezetne. Ha ez bekövetkezne, nem lenne elegendő eszköz és ember a betegek ellátására.

Nem öli meg a meleg

– Az lehetséges, hogy a melegben gyorsabban pusztul el a koronavírus, de az emberi szervezetben a vírus ugyanúgy túlél.

Teszthez nem tud hozzájutni

– Az interneten felbukkant egy hír, hogy ha az ember tíz másodpercig vissza tudja tartani a lélegzetét és nem érez fájdalmat, akkor nem fertőzött. Ezt semmiképp ne higgyék el. Erre semmilyen tudományos bizonyíték nincs. Ez a teszt téves biztonságérzetet vagy épp téves aggodalmat kelt az emberekben. Ráadásul otthon elvégezhető tesztet sem lehet venni, mert laborvizsgálatokkal mutatható ki.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27416_resized.jpg?avcount=1714031412
origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159467_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161016_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A baloldal intézetei össze-vissza mérnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27417_resized.jpg?avcount=1714031412
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155270_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra