Aktuális

A Bors utánajárt - már hónap végére is marad a kasszánkban

B. B. A.

Létrehozva: 2019.03.12.

<p>A spórolás már megy, a befektetésektől viszont egyelőre még ódzkodunk. Az Intrum követeléskezelő cég felmérése szerint 2018-ban a magyarok mintegy 60 százaléka tett félre valamennyit havi rendszerességgel.</p>

Mindenki másképp csinálja. Igaz ez arra is, milyen módon teszünk mi, magyarok félre pénzt a váratlan kiadásainkra. Van, aki külön számlát nyit a megtakarításának, más a párna alatt gyűjtöget, megint más perselybe.

Az viszont, úgy tűnik, egyre több mindenkire általánosságban igaz, hogy a maga módján ugyan, de tesz félre pénzt utazásra, váratlan kiadásra, vagy éppen a nyugdíjasévekre.

Mankó a vésztartalék, ha bármi elromlana

Az Intrum reprezentatív kutatásában Európa 24 országából mintegy 25 ezer válaszadó, köztük 1004 magyar vett részt. Az eredmény – miszerint a magyarok 60 százaléka spórol – körülbelül 10 százalékponttal több az előző évi adathoz képest. Ezzel pedig megfelelünk az európai átlagnak. A felmérés szerint éppen ennek köszönhető, hogy a válaszadók több mint fele hitel vagy kölcsön nélkül is képes kifizetni egy váratlan kiadást. 

A Borsnak nyilatkozó Kati tavaly májusban kezdett félretenni férjével úgy, hogy mindketten fixen havi 30 ezer forintot betesznek egy borítékba.

– Gondolkozunk azon is, hogy nyitunk egy közös számlát. De egyelőre otthon gyűjtjük a pénzt. Jól működik a dolog, mostanra összegyűlt 300 ezer forint, így nyugodtak vagyunk, ha véletlenül elromlik valami, van mihez nyúlni. Utazni viszont nem ebből a pénzből utazunk. Ez tényleg csak vésztartalék – mondta a Borsnak a 29 éves Kati.

Nem a befektetés miatt teszünk félre

A felmérés szerint a magyarok többsége hasonlóan spórol, mint Katiék. Tudatosan, de megtakarításaikból nem jellemző, hogy befektetés lesz. Elsősorban váratlan kiadásokra teszünk félre: tízből hét válaszadó emiatt takarékoskodik – állapították meg a felmérés készítői. A második legmeghatározóbb cél utazásra spórolni, a harmadik pedig a gyermekek és unokák számára tenni félre a pénzt.

Az európai átlaghoz képest több mint kétszer annyian rakják el a pénzüket bankokban. A második legnépszerűbb spórolási forma a megtakarítási számla, ami a válaszadók több mint harmadának van, szemben az európai mintegy 60 százalékkal. Az értékpapírok és részvények lehetőségével a magyarok kevesebb mint 15 százaléka él.

Az infláció miatt veszíthetünk

A Bors által megkérdezett szakértő, Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu alapítója szerint az otthon tartott készpénz nem feltétlenül a legjobb megoldás, bár a legtöbben ezt választják.

– Az otthon tartott pénznek van biztonsági kockázata, még biztosítás esetén is. Ellophatják, tűz esetén pedig a nullával válhat egyenlővé. A másik kockázat, hogy mivel az infláció körülbelül 3 százalék körül van, azzal, ha otthon tartják az emberek a megtakarított pénzt, sokszor inkább veszítenek, mintsem nyernek. Igaz, hogy a kamatszint nem túl magas – egy normál bankbetétnél 0,5 százalék –, de ez is több, mint a semmi – magyarázza a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Az Intrum cég munkatársa, Deszpot Károly azt tanácsolja: ha van rá lehetőség, akkor a megtakarítást több helyen, több formában tartsa az ember.

– A rövid távú, előre nem látható kiadások kezelésére jó megoldás a készpénz, akár folyószámlán, de érdemes más lehetőségeket is figyelembe venni – emelte ki a szakértő.

Előrelátóbbak a férfiaknál a nők

Tudatosabban készülnek a nyugdíjasévekre a nők, mint a férfiak, már ami a pénzt illeti – derült ki az Aegon kutatásából. A cég nyugdíjbiztosítási termékeinek 54 százalékát nők veszik igénybe. A biztosítótársaság korábbi kutatása arra is rávilágított, hogy a nők 80 százaléka aktívan vesz részt a családi kassza kezelésében is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159304_auto_resized.jpg
origo.hu

A valaha kiállított legnagyobb gyűjteménnyel tisztelegnek Ayrton Senna, legendás brazil pilóta előtt, halálának 30. évfordulóján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714074311
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159781_auto_resized.jpg
vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149504_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714074311
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162976_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megismétlődött Suhajda tragédiája, 20 év tapasztalattal rendelkező hegymászó vesztette életét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros