Aktuális

A 3D-s TV már a múlté: lessen bele a jövőt technikájába

Balajti Péter

Létrehozva: 2014.01.13.

Minden kütyünk elavult – így összegezhető a Las Vegasban rendezett, több mint háromezer-kétszáz kiállítót vonzó CES (fogyasztói műszaki cikkek bemutatója) tanulsága. A gyártók nem csak azokat az elképzeléseinket valósítják meg, amikről álmodtunk, de azokat is megkísérlik, amik még eszünkbe sem jutottak. Ráadásul mindezek megfizethetővé válnak idővel.

Pörgés négy keréken

A Spark-Renault elektromos Forma-E versenyautóval villantott a CES-en. Az utcákra szánt Toyota Future Mobility FV2 különlegessége, hogy a sofőr kormány helyett saját testmozgásával irányíthatja a folyamatosan tanuló és ezáltal fejlődő járművet. A biztonságról a kocsi intelligens közlekedési rendszere gondoskodik, ami a környezetében lévő járműveket is érzékeli.

A külcsínre is sokat adók számára abszolút nyerő a kedv szerint színezhető kasztni. A BMW ennél is tovább ment: Connected Drive rendszerének köszönhetően a jármű magától képes gyorsulni, manőverezni és fékezni is. Innen már csak egy lépés a jövő autója, amelyiknek csupán meg kell mondanunk, hova szeretnénk eljutni, netán a kijelző térképén rábökni az úti célra, s a többi már a jármű dolga.

Körbeöleli a nézôt az új moziélmény

A 3D-s, speciális szemüveget igénylő tévék, úgy tűnik, zsákutcának bizonyultak, éppen ezért a gyártók a hajlított kép­ernyők felé vették az irányt. A Samsung 266 centiméteres képátlójú modellje az egyko­-ri Cinerama mozitechnológiát idézi, melynél a nézőt körbeölelő látvány kelt sajátos tér­érzetet, amire egy speciális képalkotótechnika is rásegít.

Az LG 195 centis képátlójú csodája ötvözi a sík és a hajlított képernyő előnyeit, mivel a hajlásszög gombnyomásra állítható. A korábbinál négyszer jobb felbontás, illetve a LED-nél is szebb, energiatakarékosabb OLED technológia kell is a gigaélményhez. A 16:9-es képarányt felváltó 21:9-es extra széles látványt nyújt. S hogy mindez hova fejlődhet tovább? Lehet, hogy néhány év múlva megtanulhatjuk az okos kontaktlencse fogalmát, amit hanggal, illetve szemmozgással vezérelhetünk majd.

Saját tévéhez saját tévécsatorna!

Hiányzott karácsonykor a Reszkessetek, betörők! címû film? Sok helyet foglalnak el otthon a DVD-k? Idegesítőek a hosszú reklámblokkok? A NETFLIX interneten elérhető tévécsatorna előfizetőinek szinte teljes szabadságot kínál: gigantikus filmtára és saját műsorkínálata korlátlanul rendelkezésre áll. Azt, akkor és azon nézünk, amit csak akarunk a kínálatból.

Bár hazánkban még nem, de Európa több országában is havi 8 euróért (2400 forint) kínált szolgáltatást okostévén, videojátékon, laptopon, tableten és okostelefonon is igénybe vehetjük.

A cég a CES-en jelentette be újabb előnyét a ha­gyományos tévécsatornákkal szemben: a csúcstechnikát képviselő tévék ultra HD (4K) felbontását is egyre több produkció esetén képesek kiszolgálni. Ráadásul a cég figyelemmel kíséri ügyfelei igényeit és szokásait, s annak megfelelően készít saját műsorokat. A jövő egyébként sem tévéújságokról és különálló csatornákról szól, hanem film- és műsorgyártókról, no meg egységes szolgáltatóról vagy szolgáltatókról. 

Legyen minden intelligens

Nem újdonság, hogy a legtöbb gyártó távirányítóvá képes varázsolni a maroktelefont. Az LG Las Vegasban mutatta be továbbfejlesztett csevegőrendszerét, amivel az ahhoz illeszkedő okos háztartási eszközökkel kommunikálhatunk. Mobilunkon keresztül utasíthatjuk a robotporszívót, hogy mikor takarítson ki, vagy vakáció üzemmódra kapcsolva a hűtőnket energiát takaríthatunk meg.

Az okoshűtő ajtajának kinyitása nélkül ellenőrizhetjük annak tartalmát, rendszere pedig segít nyomon követni az élelmiszerek lejárati idejét. A kollekcióhoz tartozó intelligens sütő receptötleteket kínál, s a kiválasztott ételhez automatikusan beállítja a sütési üzemmódot. Az intelligens mosógépnél okostelefonnal indíthatjuk el a mosást is, hogy az pont hazaérkezésünkre legyen kész, illetve a fejlesztőknek köszönhetően újabb és újabb mosási ciklusokat tölthetünk le rá.

csak egy intelligens teregető-, vasaló- és hajtogatórendszert kéne kitalálni…

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166160_auto_resized.jpg
origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161123_auto_resized.jpg
life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165792_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166528_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714169710
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714169710
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714169710
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714169710
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai