62 millióért utazgatott Áder János és kísérete

Miközben egyre több magyar ember él mélyszegénységben, a köztársasági elnök és meghívottjai másfél hónap alatt 62 millió forintért utaztak repülőn.
Miközben egyre több magyar ember él mélyszegénységben, a köztársasági elnök és meghívottjai másfél hónap alatt 62 millió forintért utaztak repülőn.

Sűrű programot hozott az idei tavasz Áder Jánosnak. Az államfőnek március 6. és április 16. között négy külföldi útja is volt, ami az elnöki hivatal közbeszerzési beszámolója szerint összesen nettó 62 485 399 forintba került.

Különgépen Portugáliába

Ezzel nem is lenne baj, hiszen a köztársasági elnök fontos feladata a nemzetközi kapcsolattartás. Csakhogy a Bors által kikért beszámolóból kiderült: Áder hivatala már az első idei utazásra, Portugáliába is magánrepülőgépet bérelt, ami 15,6 millió forintot emésztett fel. A Legacy 600 típusú gépen az államfővel és feleségével, illetve Erdő Péter bíborossal együtt 13-an látogattak a mediterrán országba. Kész szerencse, hogy ezen a luxusfelszereltségű géptípuson éppen tizenhárom ülés van. Menetrend szerinti repülőjárattal, első osztályon, az indulás idejétől függően ennyi ember nagyjából 2–3 millió forintból is megoldhatta volna az utazást a portugál fővárosba, Lisszabonba és vissza.

Különgépen Törökországba

Második utazására szintén magángépet, egy SAAB 340-est választott Áder hivatala. Ezen a géptípuson első osztályú felszereltséggel már 30–36 fő is elfért volna. Ennek ellenére csak 23-an utaztak a Törökországba tartó repülőn. A bérlés csaknem 12 millió forintba került. Lett volna más megoldás? Repülőjeggyel, első osztályon csak átszállással lehetett volna utazni a török fővárosba, Isztambulba, de ez is csak 4,5–5 millióba került volna.

A legdrágább út

Az államfő harmadik utazását sikerült alig 321 300 forintból megoldani, magángépbérlés helyett ezúttal repülőjegyet vásárolt az elnöki hivatal. Áder és felesége a lengyelországi Katowicében egy ünnepi szentmisén vett részt, és a lengyel elnöki párral találkozott. A Borsnak küldött beszámolón viszont csak egy repülőjegyet tüntetett fel az elnöki hivatal. A legdrágább Áder negyedik utazása, egy tíznapos ázsiai körút volt. Az elnök és felesége, illetve egy népes magyar üzletember-küldöttség – 24 fő – Szingapúrba, Dél-Koreába és Mongóliába látogatott el. A jegyek 34,6 millióba kerültek.

Kapcsolódó véleménycikkünket ide kattintva olvashatja!

Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors