Aktuális

38 fok felett kell gyereklázat csillapítani

B. B. A.

Létrehozva: 2018.10.26.

Sok szülő, amikor először éli át, hogy lázas a gyerek, pánikba esik. Pláne, ha még lázgörcs is kíséri a betegséget. Pedig ahogy jött, úgy megy is a láz, a megfelelő módon kezelve.

Forrás: Thinkstock

Bár az időjárás sokáig kegyes volt hozzánk, már kezdi megmutatni magát az igazi ősz, így egyre több családban kerülnek elő a lázmérők, a láz- és fájdalomcsillapítók. A láz kezelésére rengeteg praktika van, mégsem biztos, hogy mindenki jól csinálja.

1. Mérés

Nem mindegy például, hogy a gyerek pár hónapos vagy egy- két éves. Abban nincs különbség, hogy egészen kicsiknél valamely testnyílásukba javasolt dugni egy lázmérőt. – Kisgyereknél még nem működik az a módszer, hogy a hóna alá tesszük az eszközt. A nagyon piciknél érdemes a végbélbe helyezni, ebben az esetben viszont a mért értékből mindig le kell vonni fél fokot, az lesz a valódi – magyarázta a Borsnak Komáromi Zoltán háziorvos.

Az elektromos lázmérők azért praktikusak, mert rövidebb idő alatt mérik meg a testhőmérsékletet, így kisebb a macera az egyébként is beteg és nyűgös gyerekkel. Ma már létezik csecsemőknek homlokra ragasztható eszköz, fülhőmérő, amivel a dobhártya hőmérsékletét lehet megnézni, és olyan digitális lázmérő is, amit csak a homlok elé kell tenni, hozzá sem kell érinteni. Sőt digitális cumis verzió is a szülők rendelkezésére áll.

2. Lázcsillapítás

Gyerekeknél lázcsillapításra akkor van szükség, ha elérte a testhőmérsékletük a 38–38,5 fokot. A legtöbb orvos szerint első körben nem érdemes gyógyszert alkalmazni.

– Az első és legfontosabb, hogy pótolni kell a folyadékot, mert a meleg szervezet a kitágult bőrpórusokon keresztül több vizet veszít. A másik ok: lehet, hogy van a szervezetben egy olyan fertőzés, egy vírus, aminek a leküzdése szintén igényli a sok folyadékot. Ez lehet bármi, ami a betegnek jól esik: víz, tea, tej, de akár egy forró leves is – sorolta Komáromi Zoltán.

A másik praktika, ami a gyerekeknél kifejezetten jól be szokott válni, a langyos fürdő. Fontos: a gyerek testhőmérsékletének értékéből le kell vonni három fokot, és olyan hőmérsékletű vízbe kell beleültetni, vagy azzal lezuhanyozni. Ha tehát 38 fokos láza van, akkor 35 fokos víz az ideális. A lehető legnagyobb testfelületet érje a víz! A háziorvos szerint az nem annyira hatékony módszer, hogy vizes törölközőt teszünk a gyerek homlokára vagy testhajlataira.

3. Gyógyszeres lázcsillapítás

Legtöbb esetben nincs szükség a pirulákra, mert a hagyományos gyógymódokkal egy-két nap alatt elmúlik a láz, ami az immunrendszer természetes védekező mechanizmusa: szükséges a kór legyőzéséhez. Ha mégsem, akkor csecsemőknél a kúp ajánlott, négy hónapos kortól a szirup, a nagyobbaknál pedig meg lehet próbálni a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, amik ibuprofent tartalmaznak. A komoly probléma ott kezdődik, ha a gyerek 40 fokos, vagy afeletti lázzal küzd. 

– Ebben az esetben nagyon felgyorsul a szervezet működése. A melegebb test több oxigént igényel. Ez szapora légzést és szapora szívműködést eredményez, ami főleg a kisgyerekekre és a nagyon idősekre jelent veszélyt, mert a szívet és az érrendszert nagyon megterheli. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell menni! – figyelmeztet Komáromi doktor.

Tudta?

A normál emberi testhőmérséklet 36,8 és 37,2 Celsius-fok között mozog, de gyerekeknél a 37,4 fok sem számít még hőemelkedésnek. Érdemes türelmesnek lenni: a gyógyszereknél minimum 6 órának kell eltelni a következő adag bevéte­léig.

Ne essen pánikba a lázgörcs miatt!

Amikor a központi idegrendszer is felmelegszik a láztól, vagyis az agy is melegszik, előfordulhat lázgörcs. Ez főleg egy-másfél éves kor előtt jellemző. Bár csak pár másodpercig tart, a szülőket a frász kerülgeti.

Ám az orvos szerint nincs más dolguk, mint arra figyelni, hogy a rángások következtében ne okozzon magában kárt a baba. Akár egy puha gézlapot is be lehet tenni a gyerek szájába, hogy ne harapjon rá a nyelvére. Könnyű mondani, de megijedni tényleg nem kell, hamar elmúlik. Egyszerűen azért jön elő, mert a gyerek –  mivel pici – nem tud előre szólni, hogy betegnek érzi magát. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164284_auto_resized.jpg
origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27465_resized.jpg?avcount=1714132511
origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27464_resized.jpg?avcount=1714132511
origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714132511
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714132511
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros