Akaraterő

Nem értek véget a 6 éves kislány megpróbáltatásai - Elviselhetetlen fájdalommal kell megküzdenie Szofinak

IF

Létrehozva: 2024.05.25.

A 6 éves Szofikát újabb legyőzhetetlennek látszó akadály elé állította az élet. A kislány tucatnyi agyműtéten, kezelésen van túl, ám könnyebb életért vívott küzdelme tovább folytatódik.

Ahogy arról lapunk már többször beszámolt, a hatéves Gondár Szofika egy igazi harcos, aki már nagyon sok megpróbáltatáson van túl. Babaként agyvérzése volt, és emiatt állandó kezelésekre, fejlesztésekre szorul, de sosem adja fel és kitartóan tűri azokat. Szüleinek sikerült összegyűjteniük egy 20 millió forintos varsói csípőműtétre, ahol lényegében egy új testet kapott, amiben sokkal jobban érzi magát és ami a legfontosabb: egy esélyt arra, hogy járni tanulhasson. Szofi állapota azonban az utóbbi hetekben sokat romlott, így újra Varsóban kezelik.

Szofi rengeteget dolgozik azért, hogy megtanulhasson járni  Fotó: Facebook/Együtt Szofi Mosolyáért Alapítvány

A kis Szofinak korántsem mesébe illő a története. Születése óta rengeteg akadályt állított elé az élet. A kislány koraszülött volt, a terhesség 27. hetében jött világra, egészségesen. Azonban a koraszülöttség legsúlyosabb szövődménye, az agyvérzés, nem kerülte el, ami miatt nem volt meg az agyvízkeringése, ezért folyamatos agynyomás kínozta. Az első sönt beültetése után pár nappal súlyos agyvelőgyulladása lett, aminek következtében újra kritikus állapotba került. Az elhalt agyszövet helyén óriási agyvízzel teli tályogok keletkeztek. Szofinak végül 13 agyműtét után lett egy azóta is működő söntje, ami egy, a főütőér és a tüdőér közé varrt cső alakú műér.

Amikor már azt hittük, hogy a nehezén túl vagyunk, West-szindróma diagnózissal tértünk haza. Ez a legsúlyosabb epilepszia, ami mentális retardációval és folyamatos rohamokkal jár

– mesélte lapunknak korábban Szofi édesanyja, Beatrix.

Csoda injekció segíthet a kislányon

Szofi hatalmas küzdelmet folytat a mozgással is. Két éve csípőficamot diagnosztizáltak nála, ami miatt nem tudott terpeszteni a lábával, az izmok pedig tovább rövidültek. A műtétet sokáig halasztaniuk kellett a rohamok miatt, de végül 2023 szeptember 27-én végre megműthették a kislányt. Szofi élete teljesen megváltozott azóta, nagyon pozitív és nagyon látványos volt a változás. Az utóbbi hetekben azonban újra szörnyű fájdalmak kínozzák a kislányt.

Nagyon nehéz hetek vannak mögöttünk. A legnagyobb nehézséget az epilepszia okozza, heti 1-2 rohama van, ami  nagyon megviseli. A másik nagy kihívást a feszes izmok jelentik. Szofika folyamatosan nő, ami természetes folyamat, de így nehéz lépést tartani az izmai a növekedéssel. Sajnos újra feszesebb lett, ezért nehezebb, fájdalmasabb megint a mozgás.

 – részletezte édesanyja az alapítványuk közösségi oldalán.

Szofi ma már mosolyogva ébredt  Fotó: Facebook/Együtt Szofi Mosolyáért Alapítvány

Ahhoz, hogy újra mosolyogva, könnyedén, fájdalom nélkül tornázzon, szükségessé vált egy izomlazító kezelés. A család ezért újra Varsóba utazott, hogy egy speciális injekcióval enyhítsenek a fájdalmán. A csípőműtét alatt is kapott már Botulinum toxin injekciót a feszes izmokba, ami nagyon sokat segített neki a rehabilitációban. Sajnos egy hátránya van, 3-6 hónap múlva csökken a hatása, ezért ismételni kell.

Ahhoz, hogy Szofinak felnőtt korában egy élhető élete legyen, deformitások, fájdalmas, feszes izmok nélküli, most kell megtennünk mindent. 
Minden segédeszköz, terápia, kezelés azért fontos, hogy járni tanulhasson és minél jobb fizikai állapotban legyen.

 – tette hozzá Beatrix.

Szofi tegnap délután meg is kapta a kezelést és ma reggel már mosolygósan ébredt. 

Ez a kezelés sem csodaszer, hatása sem tart örökké, de annak, akinek a testében ilyen iszonyatos, fájdalmas izomgörcsök tombolnak, mint Szofinak is, az idegrendszer sérülése miatt, maga a megváltás. 

– zárta gondolatait.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek