Méreg

Emberre halálos, mérgező hal jelent meg a magyarok kedvenc üdülőhelyén

Bors

Létrehozva: 2024.05.23.

A hal egy rendkívül erős mérget tartalmaz, amely fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat, sőt halált is okozhat.

A horvátországi Isztriai-félszigeten, a Medulin-öbölben található Ceja sziget közelében figyeltek fel a Lagocephalus sceleratus, közismert nevén a gömbhalfélék családjába tartozó ezüst csikóhal hét példányára. 

A vizsgálatok kimutatták, hogy a hal egy rendkívül erős, tetrodotoxin nevű mérget tartalmaz, amely fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat, sőt halált is okozhat - írja a travelo.hu. A tetrodotoxin leginkább az ivarmirigyekben és a májban lelhető fel, de jelen van a bőrben is. A szakértők felhívták rá a figyelmet, hogy  1-2 mg-os adag már halált okoz.

Ez a faj invazív természetű, és a vándorló fajokhoz tartozik, amelyek a Vörös-tengerből, a Szuezi-csatornán keresztül hatolnak be a Földközi-tengerbe. Eredetileg ezek a halak az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi területein élnek. Ragadozó természetük és természetes ellenségeik hiánya miatt ez a hal negatívan befolyásolja a biológiai sokféleséget, és veszélyt jelent a halászatra azáltal, hogy károsítja a halászhálókat, hogy zsákmányt szerezzen, csalit és horgokat tépjen

– tudatta az Aquarium Pula. Az ember számára a tetrodotoxin halálos és akár 1200-szor mérgezőbb, mint a cianid.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek