Aktuális

Melyik banknál a legolcsóbb a számlavezetés?

MZ/X

Létrehozva: 2024.01.08.

Hamarosan minden ügyfél megkapja a bankjától az éves díjkimutatást, amiben részletesen látható lesz, mennyibe került az elmúlt évben a bankszámla fenntartása. Aki ezek után olcsóbbra váltana, ezeknél a bankoknál érdeklődjön.

A bankoknak minden év január 31-ig kell elküldeniük egy szabványos szerkezetű díjkimutatást az ügyfeleknek. Ebből az derül ki többek között, hogy pontosan mennyit is költöttünk a bankszámlánkra és milyen tételekből adódott össze ez az összeg. Aki spórolni szeretne, az könnyen válthat számlacsomagot, de akár bankot is. Mutatjuk a legolcsóbbakat!

számla, papír, szerződés, rezsi, pár, fiatal, törlesztő, kimutatás, számol, bankszámla
Hamarosan mindenki megkapja az éves díjkimutatását a bankjától. Fotó: BAT  Pécsi Dohánygyár Kft

Ezt tartalmazza az éves díjkimutatás

Az elmúlt egy év összes költségét tartalmazza, így ebből mindenki megtudhatja, valójában mennyit is fizet a bankszámláért. Benne van az összes általunk kifizetett díj, jóváírt kamat, átutalási költség, készpénzfelvétel díj, sms díj, a netbank költségei vagy épp a folyószámlahitel díjai is. Nem árt tudni, hogy a levélben szereplő díjakat a bankok rendszerint minden év elején az előző éves inflációval növelik. Ez azt jelenti, hogy 2024 elején jellemzően 18 százalék körüli drágulás várható a bankszámlák díjaiban. Vagyis annak, aki már a tavaly bankolásra elköltött összeget is sokallja, érdemes körülnéznie, máshol mennyibe kerül a számlavezetés.

Ne félj váltani!

Egyes statisztikák szerint a magyarok nagyon nehezen váltanak bankot, az ügyfeleknek csak nagyjából a 3 százaléka teszi ezt meg. Pedig az egyszerűsített bankváltással a dolog nem bonyolult: maximum 13 munkanapot vesz igénybe, és ideális esetben csak egyszer kell elmenni a bankba, a folyamat legelején. Ahhoz pedig, hogy kiderítsük, melyik bank és bankszámla a legmegfelelőbb, nincs más teendőnk, mint felkeresni a Magyar Nemzeti Bank Bankszámlaválasztó kalkulátorát.

Akár ingyenes bankszámlára is válthatunk

Ehhez nem is kell olyan magas jövedelem, legalábbis a Bankmonitor szerint az ingyenes számlacsomaghoz már havi 75.000 Ft beérkező jóváírás is elegendő lehet. Például, ha az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró csomagját választjuk. A Pénzcentrum kalkulátora szerint a CIB Bank is kínál ingyenes számlacsomagot, valamint az Erste Banknál is van ilyen opció, igaz, ezeknél a bankoknál már magasabb havi jövedelem szükséges.

Ezek most a legolcsóbb bankszámlák

Az MNB kalkulátorán kívül számos másik is rendelkezésre áll, például a BiztosDöntés.hu-n, a Bankmonitor.hu-n, a Bank360.hu-n és számos más pénzügyi tanácsadó platformon. Megnéztük, melyik kalkulátor milyen bankszámlát kínál egy középkorú, havi nettó 216.000 forintot kereső (garantált bérminimum), mindent online vagy mobilbankon keresztül intéző, főleg kártyával fizető ügyfélnek. Íme az eredmények:

Kalkulátor

Legolcsóbb bank

Számlatípus

Költségek, részletek

Biztosdontes.huMagnet BankHázhozszámlaHavi 300 Ft, csak online igényelhető, új ügyfeleknek.
Bankmonitor.huCIB BankECO bankszámla0 Ft, második évtől 462 Ft.
Bank360.huGránit BankSztár bankszámla5760 Ft az éves díj, ami 9150 forintra nő a második évtől.
Money.huCIB BankECO bankszámlaHavi 0 Ft, ha a havi jóváírás eléri a mindenkori nettó minimálbért, a második évtől 462 Ft/év, számlanyitás akár szelfivel is.

 

Nem csak számlaváltással lehet faragni a költségeken

Ha olcsóbban akarjuk kihozni az éves banki költségeinket, akkor utaljunk netbankon vagy mobilbankon keresztül, mivel ez a legolcsóbb. Emellett felejtsük el az SMS értesítéseket és válasszuk inkább a mobilbank push üzenetküldését, ami jellemzően ingyenes. Az is olcsóbbá teheti a bankolást, ha nem ragaszkodunk a dombornyomott bankkártyához, helyette beérjük az elektronikus bankkártyával.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek