Büszkeség

"Karikó Katira büszke lesz még a világ" – gimnáziumi tanára mindig tudta, hogy Katalin sokra viszi majd

Létrehozva: 2023.10.02.

Megkapta az orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin. A magyar tudóst a koronavírus elleni, mRNS- vakcináért ismerték el.

Ahogy arról lapunk többször beszámolt, Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus (az amerikai Drew Weissmannal megosztva) kapta az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért. Katalin már az iskolában is kitűnt diáktársai közül. Tanárai már akkor tudták, sokra fogja vinni.

WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Karikó Katalin   Fotó: Balogh Zoltán

A kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnáziumban mindenki tudta, hogy a kis Katalinra egyszer az egész világ büszke lesz majd. A Mandiner nemrég meglátogatta a Nobel-díjas biokémikus biológia tanárát, aki rengeteg emléket őriz volt tanítványáról.

Karikó Katalin messze kiugrott a többi diák közül, olyan tehetség volt, akivel mindenképpen foglalkozni illett, sőt kötelessége is volt a pedagógusoknak, köztük magamnak is

 – mondta Tóth Albert.

Miután Karikó Katalin tizenkét évesen megnyerte a megyei biológiaversenyt, a hajdani tanára – ahogy fogalmaz – „sebtiben” meg is hívta az 1966-ban alakult kisújszállási Jermy Gusztáv Bioszféra Szakkörbe. Másnap ott is volt. Berci bácsi a mai napig őrzi a naplót, amit Katalin a szakkörről írt. Kapcsolatuk pedig azóta töretlen.

Tóth Albert mindig is büszke volt Katalinra / Fotó: Mandiner

Azt is megosztotta a lappal, hogy bár Katalin fényes elméje mindent beragyogott, a matek tanárával mégis konfliktusba került. Ez az ügy annyira elfajult, hogy szülei az iskolából is ki akarták venni lányukat.

Ácsi, te azt mondod, hülye, én meg azt mondom, hogy Karikó Katira büszke lesz még a világ! Bár én már akkor is büszke voltam rá, amikor ott ült a teremben a szakköri foglalkozáson. Ha akkor elviszik az iskolából, most szegényebbek lennénk, bár tevékenységét másutt is kifejthette volna, de nem lett volna ilyen hátországa. Neki itt kellett maradnia. 

– szögezte le, megnyugvással a szemében.

Elmondása szerint végig követte Katalin karrierjét, tudta, hogy egyszer az egész világ megismeri majd régi tanítványa nevét.

Tudtam róla, hogy nagyon dolgozik egy kísérleten, a '90-es évek elején Amerikában is meglátogattam. Mutatta mit csinál, de nem értettem semmit a kémcsőlögybölésből, csak azt tudtam, kutat valamit. Be is jött

– mosolygott büszkén. 

Az idős Berci bácsi mai napig szoros kapcsolatot ápol Katalinnal.

Ne vegyétek dicsekvésnek, de Kati nálam kezdte a látogatást legutóbb is, amikor itthon volt. Együtt jött a nővérével, aki szintén ebben a gimnáziumban tanult. Nem szakadt el tőlünk – hangsúlyozta.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek