Élethű replikák

Különleges hobbit talált Gergely, most megél belőle, még Hollywood is a csodájára jár - Fotók!

Komáromi Bence

Létrehozva: 2023.03.16.

Zsikla Gergely film jelmezeket és maketteket készít. Munkáinak világszerte a csodájára járnak és veszik is a kézműves rajongói termékeit, mint a cukrot. Még a tengerentúlról is vannak érdeklődői és csodálói.

Zsikla Gergely már gyerekkorában is imádta a Gyűrűk ura könyveket és a makettek készítését. Kezdetben még tankokat és kisebb méretű kreációkat alkotott, azonban 2001-ben a Gyűrű szövetsége film megjelenésével minden megváltozott. Mára már a hobbija vált a munkájává.

Zsikla Gergely Gyűrűk ura
Zsikla Gergely nem csak maketteket, élethű jelmezeket is készít a filmekhez kapcsolódóan /Fotó: Zsikla Gergely

Gergely beszámolt róla, hogy míg mások csak játszottak a film után piacra dobott 28 milliméteres figurákkal, addig ő festegetni kezdte azokat, később pedig diarámákat készített hozzájuk. Így kezdődött minden.

A filmek bővített változatait kiadott DVD-n a függelékekben részletesen bemutatták azok készítésének hátterét, többek között a díszletek és a felvételeken látható makettek megépítését is. Nagyon tetszettek a hatalmas léptékben megépített "hátterek", ezért én is elkezdtem terepasztalokat készíteni

 - árulta el a makettkészítő, aki hozzátette: "Az első években építettem meg életem fő művét, a filmbéli Völgyzugoly kicsinyített mását.  Ami egy 2,5 négyzetméteres terepasztal, amit egy éven keresztül építettem. Több száz munkaóra van benne, és teljesen kézzel készült az egész: gipszből, fából, hungarocellből és kartonpapírból. 

Völgyzugoly Gyűrűk Ura Zsikla Gergely
A Gyűrűk Ura filmekből ismert Völgyzugolyt is elkészítette az alkotó /Fotó: Picasa

Néhány makett elkészítése után elkezdték hívni kiállításokra is, így került a Millenárison tartott Holdfény Conra is, ahol magával ragadta a jelmezes világ, és a terepasztalok mellett elkezdett kosztümöket és páncélokat is készíteni. Ezen a rendezvényen találkozott a Tolkien Társaság tagjaival, akik meghívták az a Corvin moziba a Hobbit című film bemutatójához szervezett eseményre, ahol Zsikla Gergely már jelmezben állt a makettjei mellett. Nem sokkal ez után megalapította a Gyűrűk Ura jelmezes csoportot, melynek évről évre egyre több tagja lett. A csapattársak mind magas színvonalon elkészített vagy profi jelmezkészítő által tervezett és varrott darabokat öltenek magukra a mai napig a különböző, tematikus rendezvényeken. Gergely annak érdekében, hogy a leghűbben magára ölthesse a választott szereplő karakterét és elő tudjon adni jeleneteket a filmekből, még hosszúkard vívást is tanult 3 évig egy lovagi iskolában.

Karl Urban a Gyűrűk Ura sztárja, kezében Zsikla Gergely Sárkánysisakjával
Karl Urban a Gyűrűk Ura sztárja, kezében Zsikla Gergely Sárkánysisakjával /Fotó: Zsikla Gergely

Hobbinak indult, egy életre szóló munka lett belőle

A hirtelen jött Tolkien-rajongást "meglovagolva" Gergely Gyűrűk Ura replikákat kezdett el készíteni, először hobbiból, majd az évek során ez vált a megélhetésévé.

- Replikákat kezdtem készíteni saját magamnak és a klub tagjainak, majd arra gondoltam, miért ne készíthetnék másoknak is. Mostanra világszinten is nagy népszerűségre tettek szert a műveim. A Gyűrűk Ura film egyik szereplője, Karl Urban (a filmben Éomer) például a kezében is tartotta egy fotón az egyik portékámat Amerikában. Ráadásul meg is dicsérte a rohan-i sisakomat

- számolt be róla boldogan a Gergely. Manapság már csak főleg replikákat készít és árul, ugyanis a makettek nagy helyet foglalnak és túl sok időbe telik az elkészítésük. Viszont fő műve, Völgyzugoly felbecsülhetetlen értékű számára, amitől sosem fog megválni, bármennyit is ajánlanának érte. Másik monumentális méretű alkotását, a Helm Szurdoki csata makettjét azonban rendelésre készítette el.

Zsikla Gergely Gyűrűk ura
A Helm Szurdoki csata egy hatalmas terepasztalon készített alkotás /Fotó: Zsikla Gergely

Még egy amerikai filmes is Gergelytől rendelt sisakokat

Se szeri, se száma, hány országból rendeltek már tőle replikákat, azonban megosztott a Borssal néhány érdekes adatot is a korábbi munkáiról.

  1. Egyik történelmi makettje évek óta megtekinthető a Boldogkői Várban,
  2. Még egy amerikai évkönyvben is megtalálható az egyik alkotása,
  3. Egy Dél-Karolinában készülő fantasy film néhány napja rendelt tőle egy Sárkánysisakot, ami annyira ritkaságnak számít, hogy a világon talán csak Gergely készíti ezt a replikát ilyen minőségben. A sisak ára 600 dollárra rúg (250 ezer forint), mely egy kézzel faragott mesterdarab alapján készített öntőforma segítségével üvegszálas műgyantából készül.

4. A Völgyzugolyról készített makett 125*2 méteres területet foglal el, ez a legnagyobb makettje. Ráadásul még a hozzá tartozó figurákhoz is passzol. 

5. A Helm Szurdoki csata makettjén 800 darab figura található, amelyeket a kiállításain mindig egyesével helyezett el Gergely. Már ez önmagában egy órát vett igénybe.

Gergely nagy álma, hogy eljuthasson a San Diego-ban megrendezett Comic Conra, ami a legismertebb cosplayes rendezvény a világon. Ha kíváncsiak vagytok Gergely további alkotásaira, akkor látogassátok meg a Facebook-oldalát.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156528_auto_resized.jpg
origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713934508
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156565_auto_resized.png
metropol.hu

Örömhírrel jelentkezett a Fradi-edző Sztankovics fia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27375_resized.jpg?avcount=1713934508
origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153508_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713934508
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713934508
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3tolaPf9y2DgA3F6T88NbB2V56RzGKfQtmxxELoDx5k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2YWQ4OWExMTUxNDQwZTQ5ZGY1ZWRiMzZhZTQ2ZTlh.jpg
Baleset

Hátborzongató baleset történt az éjszaka: kettészakadt egy Mercedes Szegeden - Fotó!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket