Aktuális

Pulitzer-díjas újságíró: Amerika robbantotta fel az Északi áramlatot!

Címkék
szabotázs

2023. február 9. csütörtök 07:00

Elképesztő részletek láttak napvilágot a lassan 5 hónapja történt szabotázsakcióról.

Minden idők egyik legismertebb oknyomozó újságírója, a többszörösen Polk- és Pulitzer-díjas amerikai Seymour Hersh azt írja egy szerdán megjelent leleplező cikkében, hogy az Egyesült Államok robbantotta fel tavaly szeptemberben a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat gázvezetékeket egy titkosszolgálati akció keretében. Hersh - a saját elmondása szerint - hónapokon keresztül nyomozott az ügyében, a cikkben szereplő állításit pedig több, az szabotázsakcióban résztvevő kormányzati tisztségviselővel készített interjú alapján fogalmazta meg - számol be a Ripost.

Az Északi Áramlat-2 vezetékből szivárgó gáz a szabotázs akció után, Bornholm sziget közelében, 2022. szeptember 27-én. (Fotó: MTI)

A terjedelemles írás szerint Joe Biden és közvetlen tanácsadói úgy vélték, hogy amíg Európa az olcsó földgáz tekintetében Oroszországtól függ, addig az olyan regionális nagyhatalmak, mint Németország, vonakodni fognak attól, hogy Ukrajnának pénzt és fegyvereket szállítsanak. A Fehér Ház végül úgy döntött, ezt a problémát legegyszerűbben az Északi Áramlat gázvezeték szabotálásával lehet megoldani.

A Balti-tenger alatt futó vezeték elleni támadás megtervezését 2021 decemberében kezdte meg Washington, amikor az amerikai hírszerzés már biztos volt benne, hogy Vlagyimir Putyin előbb vagy utóbb támadást fog indítani Ukrajna ellen. Az titkosszolgálati akciót egy különleges munkacsoport koordinálta, melyet Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hozott létre és vezetett. A haditengerészet szakértői azt javasolták, hogy egy újonnan hadrendbe állított tengeralattjáró segítségével közvetlenül támadják meg a csővezetéket. A légierő pedig távolról felrobbantható, késleltetett gyújtózsinórral ellátott bombák ledobását látta a legcélravezetőbbnek. A tárgyalások során a CIA emberi állítólag csak azt hajtogatott hogy bárhogyan is viszik végbe a robbantást, annak titokban kell maradnia, és nem szabad semmilyen bizonyítékot hátrahagyni.

A munkacsoport tárgyalásain résztvevő személyekkel készített interjúi alapján Seymour Hersh azt írta, hogy tervezésben résztvevők tisztában voltak vele, hogy "háborús cselekményt" terveznek elkövetni. Egyes tisztviselők arra ösztönözték a Fehér Házat, hogy teljesen ejtse az ötletet. A CIA és a Külügyminisztérium néhány magas beosztású tisztségviselője pedig egyenesen azt mondta Biden közvetlen beosztottjainak: 'Ezt ne csináljuk. Ez hülyeség, Ez politikai rémálom lesz, ha kiderül."

A Biden-adminisztráció tervét 2022 júniusában kezdték el megvalósítani, amikor az amerikai haditengerészet speciális búvárai C4-es típusú robbanóanyagot helyeztek el az Északi Áramlat gázvezeték mindkét ágán a Baltic Operations 22 (BALTOPS 22) nevű NATO-hadgyakorlat álcája alatt. A vezetékre telepített robbanószerkezetek az amerikaiak jelentősen átalakították. Többek közt álcázták őket, mivel tisztában voltak vele, hogy az orosz haditengerészet rendelkezik olyan technológiával, amely képes a víz alatti aknák felderítésére és kioldására. Emellett a bombák ellenállóképességét is randikákásan megnövelték, ugyanis nem lehetett tudni, hogy az amerikai elnök mikor tervezi megnyomni a "piros gombot". 

A bombákat végül a telepítésük után három hónappal, szeptember 26-án hozták működésbe egy szonárbója által küldött távjelzés segítségével. A bóját norvég haditengerészet egyik P8-as felderítő repülőgépe dobta le a tengerbe, az Északi Áramlat csővezetékeinek közelében. Ezt követően először az Északi Áramlat 2, majd az Északi Áramlat 1 robbant fel, és a négy csővezetékből három teljesen üzemképtelenné vált.

Közvetlenül a robbanás után az amerikai média úgy kezelte az ügyet, mint egy megoldatlan rejtélyt, és többször is megpróbálta Oroszországra hárítani a felelősséget. Ezt követően pedig egyáltalán nem foglalkoztak a szabotázsakcióval. Ezzel párhuzamosan Moszkva "terrortámadásnak" minősítette a történteket, és kijelentette, hogy abból az USA profitálta a legtöbbet, mivel felgyorsította Európa orosz gázfüggőségének csökkentését.

Joe Biden egyébként egy tavaly február 7-ei sajtótájékoztatón – amit éppen Olaf Scholz német kancellárral együtt tartott – az Északi Áramlat „végét” ígérte orosz támadás esetén, egy újságírói kérdés nyomán. Még novemberben második felében svéd főügyészség pedig arról adott hírt, hogy az Északi Áramlat 1. és 2. gázvezetékkel egyértelműen szabotázsakció történt, miután robbanószer maradványait találtak meg tengerfenéket.

A miheztartás véget fontos elmondani, hogy eddigi pályafutása során Seymour Hersh számos olyan leleplező cikket publikált már, melyek fenekestül felforgatták az amerikai bel- és külpolitákát. Többek közt részben ő tárta fel a Watergate-botrányt, felfedte Kambodzsa titkos bombázását, valamint ő számolt be először az Abu Ghraib börtönben fogvatartottakkal szembeni rossz bánásmódról. Az amerikai csapatok által Vietnámban elkövetett My Lai-i mészárlás leleplezéséért 1970-ben Pulitzer-díjat kapott. 

Szabotázsakció okozta az Északi Áramlat gázvezetékek robbanását

A szeptemberben megsérült Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeknél történt helyszíni vizsgálatok és a lefoglalt idegen tárgyak elemzése nyomán pénteken arról tájékoztatott a svéd ügyészség, hogy a robbanások szabotázs következményei.

„A vizsgálatok során robbanóanyagok nyomait fedezték fel a helyszínen talált tárgyakon” 

– írta Mats Ljungqvist kamarai ügyész a sajtóközleményében. Az ügyészség szerint az elemzési munka alapján nagy biztonsággal kijelenthető, hogy szándékosan robbantották fel a gázvezetékeket. 

A hatóságok egyelőre senkit sem gyanúsítottak meg, a nyomozás további fázisában derülhet ki, gyanúsítható-e valaki a bűncselekmény elkövetésével. A közlemény szerint az együttműködés kiváló a svéd és más országok hatóságok között, de további részleteket nem kívántak a nyilvánosság elé tárni. 

Az előzetes vizsgálattal kapcsolatos további munka és az együttműködések szempontjából fontos, hogy békében és csendben dolgozhassunk”

 – tette hozzá Mats Ljungqvist. 

Beigazolódott, hogy szabotázs történt az Északi Áramlat 1 és  2 gázvezetékeknél szeptember végén, miután robbanóanyag nyomára bukkantak a rongálás helyszínén – közölte a svéd ügyészség pénteken.

Az elvégzett elemzés robbanóanyag nyomait mutatta ki számos vizsgált objektumon

– írta közleményében az üggyel megbízott Mats Ljungqvist. Hozzátette: az összetett és átfogó nyomozás végén fog kiderülni, hogy meg tudnak-e nevezni gyanúsítottat az ügyben.

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a második egyik tagján észleltek sérüléseket. Összesen négy helyszínen ömlött gáz a tengerbe.

Már akkor felmerült a gyanú, hogy szabotázs történt. Vlagyimir Putyin orosz elnök az angolszászokat, elsősorban Londont hibáztatta a történtek miatt, míg nyugati országok Oroszország felelősségét firtatták.

Már három évvel az első Északi Áramlat vezeték építésének megkezdése előtt, 2007-ben támadásokra figyelmeztettek a szakértők.

A svéd és a dán hatóságok   már akkoriban nyomozást indítottak az ügyben. Dánia a ősszel tájékoztatott, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a vezetékeket erőteljes robbanás rongálta meg.

Az Északi Áramlat 1-et üzemeltető és a Gazprom orosz állami energiavállalat többségi tulajdonában álló Nord Stream AG is hasonló következtetésre jutott, miután kárhelyszíni vizsgálatot végzett. Ebből kiderült, hogy két „technogén” – nem természetes módon létrejött – kráter található az Északi Áramlat 1 mentén a tengerfenéken, egymástól mintegy 248 méterre. A kráterek mélysége három és öt méter közötti. A kráterek közötti csőszakasz megsemmisült, darabjai pedig legalább 250 méteres sugárban terítették be a környéket.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. A robbanások pillanatában mindkét vezetékpár üzemen kívül volt: az Északi Áramlat 1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat 2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban felfüggesztette a rendszer üzembe helyezési eljárását.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15801234_auto_resized.jpg
origo.hu

Megdöbbent a fiatal nő, amikor visszanézte első ejtőernyős képeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13031_resized.jpg?avcount=1679637306
origo.hu

Bemutatjuk az új Nagy Őt! Ezt kell tudni a rejtélyes milliárdos, Jákob Zoltánról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15803050_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szexragadozó karmaiban halt meg a magyar édesanya: a rendőrök nem hittek az aggódó családnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15802866_auto_resized.jpg
vg.hu

M3-as metró: az őrjöngő utasok ellenére a BKV szerint minden a terv szerint ment

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15802461_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

10 perces tavaszi kence: így készül a legfinomabb medvehagymapesto

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15802836_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Itt a válasz, hogy Magyarország miért nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13026_resized.jpg?avcount=1679637306
origo.hu

Meglepő dolgot árult el a volt feleségéről Árpa Attila

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15801938_auto_resized.jpg
travelo.hu

Kockás virágával hódít Zala csodája, egy elképesztően ritka növény

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15801324_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nem vagy szép kismama, olyan vagy, mint egy bálna"- Hosszú Katinkába csúnyán beleszállt egy kommentelő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13004_resized.jpg?avcount=1679637306
mindmegette.hu

FULL EXTRÁS VILLÁMEBÉD, AMI HOSSZÚ ÓRÁKRA ELTELÍT – ÍME A BLT-SZENDVICS!(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15802348_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrázó: elhunyt kislányuk szelleme jelent meg a szülők esküvői fotóján

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/FOllRoQX21B6PJlCHiiH4ZEQ1uLEt567-nxaHOWoD8U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FkYTMyZjdiYzU5MDQyMzFiMjc4OTYzNzc3MTUyZTU0.jpg
Okospad

Így zenél az új okospad a Városligetben - Videó

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/oy0x9bjQLqSN4BJMC7eqUwYeTWWLrM62IVRUodYkZDY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRkY2U1OWE3NzcxNzQ1NGFiNGIwZWZlNTFmYjg2N2Ji.jpg
Per

Harc a munkácsi Turulért: beperelte a tulajdonos a városi tanácsot