Gyász

Döntött a Vatikán: Nem jár a pápai búcsúztatás XVI. Benedeknek

Kóré Károly

Létrehozva: 2023.01.03.

Csütörtökön temetik az óév utolsó napján elhunyt XVI. Benedek emeritus pápát. Az esemény valóságos egyháztörténeti kuriózum.

Érszegi Márk Vatikán-szakértő rávilágított: XVI. Benedek ugyan nem regnáló pápaként távozott az élők sorából, a tisztelőinek biztosítani kell a lehetőséget, hogy elbúcsúzhassanak tőle. Ez nem csak a közvetlen munkatársaira és a családjára, hanem a hívekre is vonatkozik.

XVI. Benedek 2013-ban mondott le pápai hivataláról  Fotó: TIZIANA FABI

– A felravatalozás után, illetve a temetésen is nagyjából azt a szertartásrendet követik, amit egy uralkodó pápa esetében kell, de bizonyos variációkkal.

 Egyértelmű, hogy nem használják a pápai méltóságjelvényeket

 – szögezte le Érszegi Márk.

 – A fehér infula, azaz püspöksüveg a gyászhoz tartozik, ezért azt XVI. Benedek fejére is felhelyezték, és azt viselik majd a temetési szertartást celebráló püspökök is. A pápai gyász színe a vörös, ezért mind Benedeket ilyen színű miseruhába, kazulába öltöztetik, mind pedig ilyen színűt vesznek magukra a püspökök. Ez egyébként a vértanúk liturgikus színe is, igaz, a kettő összefügg, hiszen az első pápa, Szent Péter apostol is vértanúként áldozta az életét Krisztusért, amikor fejjel lefelé keresztre feszítették. 

Az emeritus pápa esetén nem teszik az elhunyt vállára a palliumot, a gyapjúból szőtt sálszerűséget. Ezt hagyományosan az érsekek és a pápa viseli a miseruhán kívül

 – mondta a szakértő, és rávilágított: azzal, hogy XVI. Benedek lemondott a tisztségéről, még életében maga tette le a méltóságjelvényeket is. Ugyancsak bárkinek feltűnhet a világot bejárt fotókon, hogy nem tették az elhunyt egyházi személy kezébe a keresztben végződő pápai pásztorbotot, a ferulát sem. A döntéshozók körében egyébként rövid vita is zajlott azzal kapcsolatban, hogy a visszagörbülő püspöki pásztorbotot alkalmazzák-e XVI. Benedek esetében, hiszen a püspökségéről soha nem mondott le. Végül arra jutottak, hogy furcsán hatna, ha a volt pápát egy „sima” bakulával látnák el a koporsójában.

Így állapították meg a halál beálltát

A rendelkezések szerint a volt pápát legkésőbb a halála után hat nappal végső nyugalomra kell helyezni. 

A temetési szertartásra a Szent Péter téren kerül sor praktikus okokból, mégpedig azért, mert ott férnek el tömegek.

Korábban a regnáló pápa halálának beálltát úgy állapították meg, hogy egy ezüstkalapáccsal háromszor megkocogtatták a homlokát, miközben a születési nevén szólítgatták. Ha nem reagált, bejelentették, hogy a lelke elhagyta a testét. Egyesek úgy tudják, hogy a gyakorlat még él, ám a valóságban utoljára 1963-ben, XXIII. János esetében alkalmazták. Az egyház is fejlődik, és ilyen kérdésekben a modern orvostudományra hagyatkoznak. Igaz, hogy hagyománytiszteletből akár követhetnék a régi formát is, de úgy döntöttek, hogy inkább eltekintenek tőle.

FERENC pápa
Ferenc pápa mindig is tisztelte elődjét. Fotó: Ettore Ferrari / MTI

Az uralkodó pápa halálának megállapítása jogi aktus is, hiszen széküresedéssel jár. Az emeritus pápa esetében erről nincs szó. 

A halászgyűrűt a pápa halála után összetörik, hiszen azzal, mint a hivatali jelvényével, gyakorlatilag a pecsétgyűrűjével hitelesítette az iratait. XVI. Benedek gyűrűjét már a lemondásakor megsemmisítették.

Ha uralkodó pápa veszíti életét, a hírt a pápa államtitkárság helyettes vezetője, vagy a pápa római bíboros helynöke jelenti be. Erről hivatalosan értesíti a bíborosi kollégium dékánja a bíborosi testületet, és a külföldi államokat. Benedek halála után a hivatalos bejelentést a szentszéki szóvivő tette meg, aztán a közleményt különböző fórumokon továbbították. Magyarországon kívül a Twitternek lényegesen nagyobb a presztízse, ezért nem csoda, hogy már a katolikus egyháznak is van azon fóruma. Könnyen lehet, hogy még egyházi körökben is sokan onnan értesültek a gyászhírről.

Ferenc pápa egyébként egy bölcs öreg nagypapáéhoz hasonlította elődje státuszát. Saját bevallása szerint is többször kikérte a véleményét, persze az semmilyen formális kötelezettséggel nem járt. Benedek pápa mellesleg még a regnálásakor hozta létre az emeritus pápa tisztséget, és ő maga döntött arról, hogy megtartja a fehér reverendát, illetve az őszentsége címet.

Érdekes tény, hogy Ferenc pápa egészségi állapota sem tökéletes, ezért az utóbbi hónapokban már nem maga celebrálja a szentmiséket, hanem csupán részt vesz azokon, ráadásul nem is miseruhában, hanem palástban. A pluviálét az egyház többek között litánián, keresztelésen, esketéskor és temetésen használja. 

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/o1Sj4yN9jgI4sMqjW6-Gqf7tsJt1GePlOg9a5mrTPvw/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2NjQ0MDU4MmY5OTQ3MGI5ZDIwMDhjODQ1NzZhNjI1.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa

Kilencvenöt éves korában szombaton elhunyt XVI. Benedek pápa.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161213_auto_resized.jpg
origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714082710
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156848_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714082710
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162794_auto_resized.jpg
astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros