Búcsú

Ez volt a bükki füvesember hosszú, egészséges életének titka

Sz.Z.

2022. december 8. csütörtök 11:30

Sosem szedett gyógyszert, meghatározott rendben itta viszont a gyógyteákat. 94 éves korában, lánya kezét fogva aludt el örökre vasárnap.

Azt hittük, örökké fog élni, egészsége rendíthetetlen volt. December 4-én, vasárnap délután azonban örökre lehunyta szemét a bükki füvesemberként ismertté vált Szabó György. Még 90-es éveiben is heti hét napot dolgozott. 

– Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, hogy édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én, vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét... Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott – írta lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa, aki viszi tovább a füvesember örökségét.

Szabó Gyuri bácsi a lányával, akinek átadta tudását és a gyógynövények szeretetét  Fotó: Kozma István

Kilencvennégy tevékeny esztendőt élt, és soha nem veszítette el a derűjét. Mi volt a titka? Hogyan őrizte meg erejét, egészségét? Négy évvel ezelőtt beszélt erről a Ripostnak. Az egyik titka az volt, hogy nemcsak másoknak ajánlotta, maga is rendszeresen fogyasztotta a gyógyteákat

Galagonyateát minden nap virágos ágvégből, a szív és az érrendszer karbantartására. Szintén minden nap iszom csipkebogyóteát a C-vitamin pótlására és kakukkfűteát.

Háromnaponta iszom a diólevél teát, ami jó gyulladáscsökkentő, és ahogy a nagyanyám mondta, sűrűvérűség ellen. Aztán két-háromnaponta fürtös mentát, vagy ahogy mi hívtuk, lómentát, ami, ahogyan kitapasztaltuk, jó narancsbőrre is, de én nem azért iszom, hanem mert fertőtleníti a torkot, jó a megfázás, vírusfertőzés megelőzésére. Ugyancsak nem mindennap, de rendszeresen iszom a tejoltógalaj-teát a vese és a nyirokrendszer működésének megsegítésére, mezei katángot a máj, az epe és a bél jó működése érdekében, kisvirágú füzikét a prosztata miatt. Egy héten kétszer fogyasztom az egynyári ürömből készült teát. 

Gyógyszert nem szedett, de nyolcvan éves korában azt mondták neki, magas a vérnyomása. Gyógyszert akart felírni az orvos, de aztán kompromisszumot kötöttek.

Rendszeresen járok ellenőrzésre a háziorvosomhoz - számolt be 2018-ban. - Nyolcvan éves koromban szólt, hogy magas a vérnyomásom, 180/90. Mondtam neki, hogy én nem találom magasnak, mert nekem a nagyanyám úgy tanította, hogy a felső érték száz, plusz ahány éves vagyok, így a 180 éppenséggel rendben van. De az orvos azt válaszolta, ma ezt másképpen gondolják, és inkább írna gyógyszert. Arra kértem, ne tegye, úgysem váltanám ki, de majd gondom lesz a vérnyomásomra, visszajövök fél év múlva. 

Visszament, 140/70 volt a vérnyomása. Attól fogva rendszeresen mérte, rendben volt.

– Elküldött EKG-ra is, hogy nézzük meg a szívemet. Azt mondták, olyan, mint egy ötven évesé. 85 éves koromban újra elmentem szívvizsgálatra, akkor megállapították, hogy most már olyan, mint egy húszévesé. Öt év alatt harminc évet fiatalodott a szívem! Nem én mondom, az EKG mutatta ki – dicsekedett négy évvel ezelőtt.

Arról, hogyan sikerült levinnie a vérnyomását, ezt mondta:

– A galagonya szabályozza a szívritmust, megnyugtatja a szívideget, rugalmasan tartja a szívizomzatot és kitakarítja az ereket. Esténként egy deci vörösbort is iszom, ez jót tesz a szívkoszorúérnek. Ez már nem csak népi bölcsesség, a kardiológus is ezt tanácsolta, tudományosan bizonyított. Egy deci, nem több, és jó minőségű legyen. Aztán egészségesen tart a mozgás is: ma is minden nap járom az erdőt és a földeket, hogy lássam, éppen mi nő, hogyan dolgoznak a gyógynövényekkel. Menni kell völgybe le, hegynek föl, mire kiérek a dióültetvényhez meg vissza, annyi, mintha öt kilométert gyalogoltam volna. Azt mondta a kardiológus, egy emelet lépcső oda-vissza egy kilométernek felel meg, így lehet számolni - igazított el annak idején Gyuri bácsi.

A bükki füvesembertől búcsút kell vennünk, de gazdag tudását, tapasztalatát, derűs életszemléletét ránk hagyta – ahogyan a gyógynövényeit is. 

https://cdn.borsonline.hu/2021/02/zhFZvbyLOJteGQws7M8w_E5vOjXLAONE-ayujpIU0k8/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzJjZjVmYzJjOWZmMjQ1MGFiMzVmOTMzMDY3ZTljZTFm.jpg
Ezt ne hagyd ki!

4 gyógynövény, amivel felturbózhatja az immunrendszerét

Télen az immunrendszerünkre is jobban oda kell figyelni: egyszerű gyógynövényekkel is feltölthetők a szervezet raktárai. A bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi ezeket a természetes immunerősítőket ajánlja!

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15599468_auto_resized.jpg
origo.hu

Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak Árpa Attila barátnőjelöltje - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/11576_resized.jpg?avcount=1674898807
metropol.hu

Felháborodtak a diákok is! Az Eötvös Gimnáziumban nyílt titok volt, hogy jó pénzért be lehet kerülni - A METROPOL FELHÍVÁSA A SZÜLŐKHÖZ ÉS A DIÁKOKHOZ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15600994_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindenki erre a hírre várt: Krausz Gábor most jelentette be, hogy jön a következő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15600567_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nógrádi György: Ukrajna egyszerűen provokálja és zsarolja a nyugatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15600798_auto_resized.jpg
ripost.hu

Újabb pofont kapott Mazsi: Berki neve nem méltó hozzád!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15600181_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Egy Gyurcsány-párti politikus név szerint érintett a guruló dollárok ügyében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/11580_resized.jpg?avcount=1674898807
origo.hu

Putyin üzent: egyetlen utasítás kell a békéhez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/11569_resized.jpg?avcount=1674898807
life.hu

Úton egy fenntarthatóbb jövő felé(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15600993_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Koós Réka nem tudta tovább fizetni az édesapjától örökölt hajót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15600789_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Pesti sztárügyvédnő az a letartóztatott jogász, aki a hírhedt calabriai maffia pénzét mosta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/11556_resized.jpg?avcount=1674898807
life.hu

A sport és a menstruáció: így hatnak egymásra

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/01/1LrJvka7yJR_2Yza08BMvTHp_3jNdPl_07cI9MYmTUQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MmFlMjMyNjliZTQ0ZjZhMTMyZjZiOWUyMTk5NGQ1.jpg
Halál

Két kislányt hagyott maga után Zsolt: egy pillanat alatt odalett az élete

https://cdn.borsonline.hu/2023/01/zf_G0UIMYFSHkTHoKvMgMyHVPKVJGrft37p6n-Kq72E/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdiMWE4Y2U5ZDczMzQ4N2E5MWJmZGNkOTcyYjgyNzUx.jpg
Felhívás

A diákok is felháborodtak: Nyílt titok volt az Eötvös Gimnáziumban, hogy jó pénzért be lehet kerülni – FELHÍVÁS A SZÜLŐKHÖZ ÉS A DIÁKOKHOZ