Átverés

Örülnél 400 millió forintnak? Csak 270 ezret kell befizetned érte

kóré Károly

Létrehozva: 2022.11.03.

400 millió forintot ígérő internetes csalók nyomára bukkant a Bors. Az elkövetők egy valóban létező, magas rangú francia pénzintézet vezérigazgatója nevében kérnek személyes adatokat az áldozataiktól, hogy elkészíthessék a „szerződést”, mely szerint egy halálos betegségben szenvedő idős asszony ajándékát átutalják az illetők bankszámlájára, amennyiben előre kifizették a 270 ezer forintos kezelési költséget.

Ki ne örülne 400 millió forintnyi ajándéknak? Ez egy olyan összeg, ami a világ bármely táján bárki életét jelentősen megváltoztathatja. Pont ezzel a ténnyel élnek vissza azok a csalók, akik egy aprólékosan kidolgozott trükkel próbálják megkárosítani a gyanútlan, hiszékeny áldozataikat. A manőver lényege, hogy a Facebookon véletlenszerűen bejelölnek embereket a világ különböző pontjairól egy idős hölgy nevét viselő profillal. Így tettek munkatársunkkal is, aki természetesen – ahogy minden más esetben – azonnal rákérdezett a kapcsolatfelvétel okára. 

 A rossz magyarsággal, de érthetően (nyilvánvalóan fordítóprogram segítségével) megfogalmazott válaszra nem kellett sokat várni.

– Szia, elnézést, amiért kommunikáltam veled. Most láttam a profilodat, és azt hittem, te vagy a megfelelő nekem. Röviden, 

a nevem B. S. W., Hollandiából származom és Franciaországban élek. Súlyos, biztos halálra ítélő betegségben, torokrákban szenvedek, és összesen 975 ezer euróm van, amit becsületes és megbízható embereknek szeretnék jó hasznára fordítani.

 Szeretnék ennyivel hozzájárulni, mielőtt meghalok, amíg meg nem számlálnak napjaim ennek a betegségnek a hiánya miatt, amelyre még nem találtam gyógymódot – írta kollégánknak a „beteg asszony”, akinek hibáktól hemzsegő levelét szó szerint közöljük.

A kép, amit a csaló küldött lapunknak Emmanuelle Riva francia színésznőt ábrázolja, aki 2017-ben halt meg Fotó: Wikipedia/Georges Biard

Munkatársunk rögtön gyanút fogott, de belement a játékba. Mikor rákérdezett, hogy a „hölgy” miért pont neki ajánlja fel a rengeteg pénzt, a profil kezelője közölte: nincs örököse, és nem ismer olyan embert, akinek jó szívvel adná ajándékba. 

Csupán annyit kér cserébe, hogy munkatársunk a pénz egy részéből tegyen valami jót másokkal, persze előre közölje az elképzelését. A csalónak „tetszett az ötlet”, mi szerint a pénzből hátrányos helyzetű gyermekek iskoláztatását támogatnánk, és kijelentette, már csak a „hölgy” bankjának vezérigazgatójával kell felvennünk a kapcsolatot.

A bűnözők arra is figyeltek, hogy egy neves francia bank valóban létező vezérigazgatójának adják ki magukat, ezért az ő nevével visszaélve egy gmailes emailcímet is létrehoztak, mi több, egy, az interneten is fellelhető fotót is beállítottak maguknak profilképnek. A csalók kifejezett kérésére a „bankigazgatónak” is magyarul írtunk, aki perceken belül válaszolt. Kijelentette, tudja, miről van szó, és már csak annyit kell tennünk, hogy elküldjük a teljes nevünket, megadjuk, hogy melyik országban élünk, és közöljük a számlaszámunkat. Ennyi adat még nem elegendő a visszaéléshez, ezért nyugodtan megírtuk a bankárnak. 

A „bankigazgató” szerződést is küldött kollégánknak Fotó: Bors

Fél órával később megérkezett az „ajándékozási szerződés”, amelyből kiderült, az utalás feltétele, hogy előre kifizetjük a 650 eurós (270 ezer forintos) kezelési költséget. Ezt már természetesen nem tettük meg, a csalók viszont a kedd éjjeli levélváltás után szerda délelőtt 

a Facebookon többször is érdeklődtek a hölgy nevében, hogy mikor küldjük végre vissza az aláírt megállapodást, és mikor rendezzük a ránk vonatkozó kötelezettséget.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185491_auto_resized.jpg
origo.hu

Testmozgással visszafordíthatjuk az inaktivitás éveit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27713_resized.jpg?avcount=1714742712
origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184581_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185104_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179298_auto_resized.jpg
life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183581_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27709_resized.jpg?avcount=1714742712
origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175906_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27714_resized.jpg?avcount=1714742712
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185041_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Itt hagytál minket" - Tragédia történt a magyar mulatóskirály családjában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714742712
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hp3VevFrO9ZdY85oJOR0nkqNC7GeO5y21mmaVprE2IM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NhNmE4NWFiMDdiMTRiOTg4ODMwM2E1ZTY3NzRlYzUz.jpg
Búcsú

Hosszú életben bízott az elhunyt lottómilliomos, Andraschek László: ez volt az utolsó kívánsága