Tragédia

„A legfontosabb, hogy a koponyáját rendbe hozzák” – megszólalt a Gyürén vonat elé ugró 11 éves lány nagypapája

Kóré Károly

2022. szeptember 29. csütörtök 03:00

Javul az állapota annak a 11 éves kislánynak, aki vasárnap délután lépett a vonat elé, miután nem bírta tovább, hogy folyamatosan zaklatják az iskolában. Hanna súlyos fej- és lábsérüléseket szenvedett, több műtéten is átesett, de családja szerint már jobban van.

Vannak biztató jelek a Gyürén vonat elé lépett 11 éves Hanna állapotával kapcsolatban. Mint arról a Bors is beszámolt, a kislányt huzamosabb ideje fizikailag és lelkileg is bántalmazták az iskolatársai. Az őt nevelő nagyszülők hiába beszéltek a tanárokkal, a helyzet nem változott. A diák vasárnap, ebéd után kiment sétálni a házuktól nem messzire levő, éppen a vasút mellett húzódó almásba és kukoricásba, ahol elbújva megvárta a vonatot, majd a szerelvény elé lépett. Hiába fékezett azonnal a járművezető, a gázolást nem sikerült elkerülnie. A gyermeket életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Jobban van Hanna

József, a kislány nagypapája a Borsnak elmondta: a kislány súlyos láb- és fejsérüléseket szenvedett, több műtéten átesett.

A legfontosabb, hogy a koponyáját rendbe hozzák, hogy ne legyen maradandó károsodása. Bízom benne, hogy Hanna teljesen fel fog épülni

 – fogalmazott a nagypapa.

József, Hanna nagypapája szerint a legfontosabb, hogy az unokája koponyáját rendbe hozzák Fotó: KZ

Egy másik közeli hozzátartozó lapunknak kinyilvánította: egy ideig nem szeretne további nyilatkozatokat tenni, de annyit elmondott, hogy a kislány némiképp jobban van, javul az állapota. Hogy ez pontosan mit jelent, arra nem tért ki.

A legérzékenyebb kor

Makai Gábor klinikai szakpszichológus a Borsnak elmondta: nem csupán a fizikai bántalmazás képes károkat okozni, hanem a pszichikainak is súlyos romboló hatásai lehetnek.

A 11 éves kor a serdülőkor kezdete. Ez eleve egy szenzitív időszak. Ilyenkor jelenik meg az identitásválság, a gyermek keresi a helyét a világban, a fejében pedig folyamatosan jelen van a „ki vagyok én?” kérdése. 

Ez azt eredményezi, hogy a gyermek még fogékonyabb a bántalmazásra. Megjelenhet a serdülőkori depresszió, egy súlyos érzelmi zűrzavar – fogalmazott lapunknak Makai Gábor. – Sajnos egyesek hajlamosak kevésbé komolyan venni, ha azt látják, hogy valakit csúfolnak, kirekesztenek, megszégyenítenek. Az áldozat ezeknek pedig passzív elszenvedője, és egy idő után akár azonosulhat is a ráaggatott címkékkel. Ennek következménye, hogy megpróbálja magát megvédeni, és elkezd befelé fordulni. Ebből következik, hogy egyre kevésbé kerül kapcsolatba a külvilággal, vagyis izolálódik – magyarázta a szakember.

Makai Gábor szerint sajnos nem egyedülálló a kislány története. Az iskolai bántalmazás öngyilkossághoz vezethet Fotó: Picasa

A klinikai szakpszichológus hozzátette: a lelkileg bántalmazott gyermeket a bizonytalanság, a kilátástalanság érzése árasztja el, és maga alá gyűri a feszültség, a depresszió. Az eduline oldal adatai szerint 

minden tizedik gyereket hetente többször, további 5 százalék hetente bántalmazott

 az 5-8 osztályosok körében végzett vizsgálat szerint.

– Ez egy folyamat, vagyis nem egyik napról a másikra alakul ki. A bántalmazott állandó készenléti állapotba kerül, hiszen tudja, bármikor ismét megszégyeníthetik. Azt látja, hogy nem tud a helyzetből szabadulni, nem képes a problémával megküzdeni. 

A huzamosabb ideig tartó bántalmazás azonban kétségkívül öngyilkossághoz vezethet.

Ez egyfajta kilépés. A sértett mozgósítaná az erőforrásait, de eszköztelennek érzi magát. Az öngyilkosság egy megküzdési stratégia, aminek célja, hogy a bántalmazott csökkentse a belső feszültségét – zárta Makai Gábor.

Ránk csapták a telefont

Természetesen ismételten megkíséreltük az indokolt kérdéseket feltenni a helyi Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola vezetőjének. A dolgozó, aki a telefont felvette, megkérdezte, kik vagyunk. Mikor megmondtuk az igazat, közölte, hogy megkeresi a tagintézmény vezetőjét, majd közel egyperces várakozás után ránk csapták a telefont.

Hiába kerestük ma is az iskolát, az igazgató ránk csapta a telefont Fotó: Bors

Megkerestük az iskolát fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget is, közleményben reagáltak:

Megdöbbenve értesültünk az általunk fenntartott gyürei általános iskolában tanuló tizenegyéves kislánnyal történtekről. Mi mindannyian, az iskola teljes tantestülete, valamint a fenntartó mély együttérzésünket fejezzük ki tanulónk és családja felé. Imádkozunk gyógyulásáért. Rendkívül nehéz ilyenkor higgadtan értékelni a történteket, hiszen egy ártatlan gyermek életéről van szó, ezért mindenki egyből felelősöket keres. Iskolánk legfontosabb feladatának tekinti a rábízott gyermekek egészséges testi és szellemi fejlődésének biztosítását, ezért különösen fontosnak tartjuk, hogy megvizsgáljuk: az iskolai közeg bármilyen módon befolyásolhatta-e tanulónk lelkiállapotát, szerepet játszott-e tragikus döntésében. Tapasztaltuk, hogy iskolánknak foglalkoznia kell azokkal a terhekkel is, amelyek nem intézményünk falai között érik tanulóinkat. Ennek érdekében a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, mint fenntartó belső vizsgálatot rendelt el. Továbbá külső szakértő, nevelési tanácsadó, valamint gyermekpszichológus bevonásával mentálhigiénés támogatást nyújtunk egyaránt megdöbbent diákjaink és nevelőtestületünk tagjai számára, hogy megfelelő segítséget kapjanak az esemény feldolgozásában. Célunk az, hogy jobban megértsük a hasonló eseményekhez vezető folyamatokat és idejekorán felismerjük a jeleket. Bármi is okozta ezt a tragédiát, minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy ilyen többet ne forduljon elő. A legfontosabb, hogy kisdiákunk testileg és lelkileg meggyógyuljon, erőt kívánunk a családjának és imádkozunk a felépüléséért! 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15385033_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai NATO-jelentés: kilátástalan helyzetbe kerülhet Ukrajna a háborúban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10337_resized.jpg?avcount=1669635307
origo.hu

Dráma, másodperceken múlt egy metró elé esett férfi élete - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15388002_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrázó részletek a 4-es főúton történt tragédiáról: Az egész falut sokkolta a kismama halála

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15385493_auto_resized.jpg
ripost.hu

Túltolták a plasztikát? Sztárok, akikre már rá sem ismerünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15386606_auto_resized.png
hirtv.hu

Sajtóklub: Márki-Zay elismerte, konkrét ígéreteket tettek a külföldi támogatásért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10336_resized.jpg?avcount=1669635307
ripost.hu

Fény derült Csobot Adélék titkára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15384986_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ez lett 2022-ben Magyarországon az év szállása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10332_resized.jpg?avcount=1669635307
bama.hu

A spórolás mellett megtakarításainkra is jobban figyelünk(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10333_resized.jpg?avcount=1669635307
vg.hu

„Az ügyféllel kell kialakítani az optimális stratégiát, nem lehet mintákat alkalmazni” – Pleschinger Gyula Márk a Mandinernek (x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15386982_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrázó helyszíni fotókat kaptunk az M0-áson történt tragédiáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15386312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült, kik haltak meg a Ferihegyi úti horrorbalesetben

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/p0Ig3xfWF7NUgi1jSj12QOxnN2DC3P7lZahB4LZaviQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZiNjljOTQxNzNkOTQyNGViOWViYTNiZjlhNzU2ZTI1.jpg
Tragédia

Fekete hétvége: újabb halálos horrorbaleset történt az M0-áson