Aranykéz utca

Szomorú évforduló: Négyen haltak meg a maffialeszámolásban

2022. július 2. szombat 18:00

1998. július 2-án történt a magyar kriminalisztika addigi legnagyobb leszámolása. A 43 éves Boros József Károly vállalkozót a nyílt utcán robbantották fel. A felelősöket csak 19 évvel később ítélték el jogerősen, ám a mai napig vannak elvarratlan szálak.

Forrás: MTI

A kilencvenes évek második fele a maffialeszámolások kora volt Magyarországon. A különböző érdekcsoportok összeférhetetlenségei 1998-ra csúcsosodtak ki, hisz ebben az évben végezték ki fényes nappal Fenyő János médiavállalkozót, később pedig a pesti belvárosban robbantották fel Boros József Károly, ismertebb nevén Boros Tamás (Óriás Tamás) vállalkozót.

Háborús környék lett a belváros

1998. július 2-án csütörtök délelőtt egy Polski Fiat parkolt le az V. kerületben, az Aranykéz utca 2. szám előtt. Erre az autóra szerelték a merénylők azt a 4-5 kilónyi TNT-t tartalmazó pokolgépet, amit 11 óra 50 perc körül hoztak működésbe. Akkor, amikor Boros József ügyvédjével együtt megállt a kocsi mellett, mert megcsörrent a telefonja. A robbantásban Boroson kívül az ügyvédje, illetve két másik civil vesztette életét. Rajtuk kívül legalább 25-en sérültek meg.

Bizalmas információk kerültek ki

A vállalkozót ekkor már másfél éve üldözték, lőtték a lakását, az autóját, felrobbantották az éttermét. Végül a negyedik merénylet vált végzetessé. Boros jól ismerte az olajszőkítőket, de ellentétbe került velük, így hát ő szivárogtatott ki információkat. Nem véletlen, hogy őt, mint koronatanút, ki akarták iktatni.

Aranyké utcai robbantás, P. Tamás (balra) és Jozef Rohác
P. Tamást (balra) 13 év szabadságvesztésre ítélték. Rohác (jobb oldali képen) ittas vezetés miatt bukott le  Fotó: MTI

Tíz évvel később kapták el

De ki lehetett a felbujtó, a végrehajtó? Kiderült, egy bizonyos, szlovákiai, Jozef Hamala vette meg a felrobbantott kispolskit, hamis papírokkal – Hamalát azonban a nemzetközi körözés ellenére sem találták. Később meggyanúsították Jozef Rohácot – az ő csapatához tartozott Hamala is –,  de a nyomozást megszüntették 2001-ében. Rohác egyébként P. Tamás megbízásából az Energol nagykőrösi telephelyét őrizte. Igaz, ’98-ra az Energol megbukott, P. pedig elmenekült a hatóságok elől. 2008-ban aztán fordult a kocka. Rohácot ittas vezetésen kapták Prágában és azonnal letartóztatták. 2009 elején hozták Budapestre, a nyomozás pedig új lendületet vett. Rohácot ebben az ügyben 2011 februárjában, Portikot 2012 nyarán fogták el. Jogerős ítéletet végül 2017-ben hirdetett a bíróság: előbbi tényleges életfogytiglani börtönt, utóbbi 13 év szabadságvesztést kapott.

A feltáratlan szlovák háttér

Visszatérve Rohác és Hamala szerepére, felmerült, hogy mindketten a szlovák titkosszolgálat védelme alatt álltak. Akkoriban a feltételezések szerint robbantásokkal akarhatták destabilizálni Magyarországot. Kérdés: voltak-e még információi Boros Tamásnak a magyar és a szlovák alvilágról, amelyeket már nem oszthatott meg a rendőrséggel? 

Ezt ne hagyd ki!

Félholtra verte kislányát Antal, majd otthagyta a konyhakövön meghalni

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pokoli agresszió a pályán - hatalmas verekedések focimeccseken

borsonline.hu

Ennek a két terméknek az ára hamarosan az egekbe szökik

metropol.hu

Sokkot kapott a sofőr! Kerékgyártó Gyula egy száguldó vonat elől mentett meg öt embert

ripost.hu

Megszólaltak a szemtanúk: UFO üldözött egy amerikai bombázót

hirtv.hu

Szörnyűség Megerőszakolta saját testvérét egy székesfehérvári fiatal

mindmegette.hu

Bekeményít a Haribo: ugyanannyiért kevesebb gumimaci lesz a zacskókban

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

borsonline.hu

Dráma a simontornyai vasúti átjáróban: „Az égiek hoztak engem vissza, és ők küldtek most ide”

borsonline.hu

Újabb drágulás: két termék ára is az egekbe szökhet hamarosan

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

További cikkek

Rezsi

Rezsicsökkentés: 10 tipp, ha spórolnál a gázon

Rezsi

Most jelentették be: áramkedvezményről döntött a kormány, ők a jogosultak