Víz

Újabb aggasztó hírek érkeztek a Velencei-tóról

2022. június 16. csütörtök 12:30

Alacsonyabb a Velencei tó vízszintje, mint a tavalyi év azonos időszakában: akkor az ideális szinttől 60, a minimumtól pedig 40 centiméterrel maradt el. Ugyan a zámolyi, illetve pátkai víztározóból megkezdődött a tó feltöltése, továbbra sem elképzelhetetlen, hogy újra bekövetkezik a tavaly nyári helyzet.

Velence velencei tó alacsony vízszint vízgazdálkodás nyaralóhely üdülés túrisztika aszály 2021 08 31 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Sekély Mivel a rekordalacsony vízállás és a hosszan tartó meleg idő miatt oxigénhiány lépett fel a vízben, akkor tömeges halpusztulás sújtotta a tavat – és nem lehetett kizárni, hogy egy esetleges nyári oxigénhiányos állapot újabb halpusztulást okoz-e a jelenlegi alacsony vízállás nyomán.

Hal van és nincs is

Az elmúlt hetek mindenesetre azt mutatják, hogy rendkívül sok ponty van a tóban. A fajra horgászók többségének a napi kvóta szerinti mennyiségnél jóval többet sikerül kifogniuk: rendre előfordul, hogy egyetlen délután leforgása alatt, akár 15–20 darabot is – az egyedek átlagos tömege 2-3 kg körüli, azonban nem ritka, hogy 4–7 kg-os, valamint még a felső méretkorlátozást is meghaladó méretűekkel is találkoznak a pecások. A egyes részein sokszor tömegesen jelentkező egynyaras, tenyeres pontyok ráadásul nem friss telepítésből, hanem a tavalyi, természetes ívásból születtek. 

Fotó: Knap Zoltán - Egyelőre még nem érte a Velencei-tó mennyisége a kitűzött célt

A jelenség elsősorban annak tudható be, hogy többnyire táplálékszegény vízben a múlt évi extrém időjárásnak köszönhetően június második felére tolódott az ívási időszak, amikoris az ikraszemekből tömegesen kikelő ivadékok számára ideális méretű planktonszervezetek hemzsegtek a tóban – nyilatkozta a Fejér Megyei Hírportálnak Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség Velencei-tavi kirendeltségének vezetője, aki úgy véli, hogy a ragadozókat figyelve kijelenthető, a süllők nagyon hiányoznak, mindemellett pedig a kifogott csukák száma is elenyésző. Különösen ezen fajok esetében lenne szükség egy mihamarabbi telepítési programra, a szakember szerint azonban annak elengedhetetlen feltétele lenne a megfelelő vízállás.

Nem ért aranyat a májusi eső

Mivel a téli és tavaszi extrém csapadék sajnos elmaradt, továbbra is aszályos a vízgyűjtő terület: a Velencei-tónál kilencvenkét centit mutat a vízmérce. Az elmúlt időszak vízminőség-vizsgálatainak eredményei szerencsére kielégítő állapotot mutatnak, azonban továbbra sem kizárható, hogy a jelenlegi alacsony vízállásnál egy nyári oxigénhiányos állapot újabb halpusztulást okoz majd. 

Jól látható, hogy kéne a vízszintnek lennie


Mindössze a szintentartásra volt elegendő az annyira várt májusi csapadék, ráadásul a nagy melegben egyre csak burjánzó vegetáció is nagyon „megfogta” a tavat – mondta el a Borsnak Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, aki szerint éppen ezért „még nem vagyunk kinn a vízből”. A Velencei-tó helyzetével kapcsolatban mindenesetre június 3-ára írtak elő szakemberek, érintett szervezetek és települések képviselőinek részvételével tervezett megbeszélést – az azonban elmaradt. A Fejér Megyei Hírportál információ szerint az új időpont ehó 21-e lesz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült Joe Biden háborús titka

origo.hu

Biztonsági őrök vertek szigetes fesztiválozókat az egyik bulihajón - videó

borsonline.hu

Se bugyi, se más: anyaszült meztelenül fotózták le a TV2 sztárját

vg.hu

Az orosz energiáról való leválásnál is nagyobb kockázat fenyegeti Európát

metropol.hu

Sokkot kapott a horgász, amikor meglátta, mi akadt a horgára

vg.hu

Skóciában ingyenesek a menstruációs termékek a közintézményekben

vg.hu

Brutális büntetést kapott az Aldi, amiért fittyet hányt az árstopra

mindmegette.hu

Milliós bírságot kapott az Aldit, mert drágábban adták az árstopos termeket

borsonline.hu

Otthagyta az elvonót Molnár Gusztáv, súlyos dolgok derültek ki

borsonline.hu

Összekeverték a kórházban a gyógyszerét, tragikusan fiatalon meghalt Martin - megszólalt a gyászoló anya

borsonline.hu

Kozso lányának vallomása: Apukámmal nem alakult ki igazi apa-lánya kapcsolat

További cikkek

Baleset

Drámai részletek a nagypeterdi horrorbalesetről: Feszítővassal mentették ki a polgármester unokáit

Energia

Nagy bajban a franciák: télen már áramkimaradás lehet náluk