Adomány

M. Richárd száguldásának áldozatait mentették, most ők szorulnak segítségre

Bors

2022. május 11. szerda 17:15

Speciális mentőből egy kocsi van, a guruló intenzív osztály viszont szolgálata végéhez közeledik.

Az ország egyetlen mobil intenzív mentőegysége

Forrás: MTI

Segítséget kérnek a speciális mentők, akik többek közt a Dózsa György úti gázolásnál látták el a sérülteket. Az ő mentőautójuk nem akármilyen, ugyanis csupán egy van belőle az országban. Ez az esetkocsi képes arra, amire a többi mentő nem, akár menet közben is tudja azt az ellátást biztosítani, amit egy intenzív osztályon kapna az életveszélyes állapotú beteg. Ám a 13 éve az utakat koptató mentőkocsit kizárólag támogatásokból működtetik, ami azt is jelenti, hogy a mára éltes korú esetkocsit ideje lenne lecserélniük. Ezt azonban önerőből nem tudják megtenni.

– Olyan kritikus állapotban lévő betegeket szállítunk, akiknek menet közben biztosítani kell egy intenzív osztály felszereltségét a mentőben. Ugyan a fő profilunk az intenzíves betegek ellátása, de ugyanúgy részt veszünk közterületi mentésben is, többek közt a hírekből ismert Dózsa György úti balesetnél is a mi rohamkocsink volt az első ellátó. Jelenleg használt rohamkocsink egy 13 éves mentőautó, amit év végéig használhatunk a jogszabályok alapján, így adománygyűjtést indítottunk, hogy venni tudjunk egy új vagy újabb mentőautót – osztotta meg a szervezet bejegyzését többek közt a népszerű humorista, Janklovics Péter is.

A M.I.C.U. technikai paraméterei, valamint az egészségügyi felszerelése miatt alkalmas arra, hogy bármilyen mentési helyzetben, speciális szállítási feltételeknél, felnőtteknél és gyermekeknél biztonsággal bevethető legyen. Az Országos Mentőszolgálat központi irányítócsoportja naponta 3-5 kritikus állapotú beteg és sérült ember sürgősségi szakellátását, őrzött szállítását bízza rájuk.

Az Inter Ambulance - akik a speciális mentőt működtetik - oldaláról kiderül, már egy kisvárosnyi ember életét mentette meg 2008-as munkába állása óta a speciális mentő, évente átlagosan 1000-1500 beteget szállít.

Köztük volt az a hat hónapos terhes, Covid-fertőzött kismama is, akit a járvány harmadik hulláma idején lélegeztetőgépre kapcsolva kellett átszállítani, vagy az a szegedi egyetemista, aki olyan súlyos állapotban volt, hogy szívátültetésre úgy kellett Budapestre szállítani, hogy menet közben kellett biztosítani a vérkeringését működésképtelen szíve helyett. Mindeközben egy kardiológus specialista követte a mentőt egy másik autóban.

A MICU-ban megvan minden, ami az intenzív ellátáshoz kell, méreténél és kialakításánál fogva pedig a beteg teljesen körbejárható, kisebb műtéti beavatkozások is elvégezhetők rajta, de akár egy szülés levezetéséhez is minden adott benne.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elhagyta a felesége az RTL Klub gyerekverő sorozatszínészét

vg.hu

Törölte a Wizz Air a járatukat, ezer euró ráfizetéssel jutott haza egy magyar házaspár

vg.hu

Megijedtek a hazai ingatlanosok: megérezték a válság előszelét

ripost.hu

Újra áll a bál: Most ezért balhézik egymással Suzy és Jolly

hirtv.hu

Döbbenetes állítás: a szakértő szerint már nem látjuk élve Michael Schumachert

mandiner.hu

Itt támadhatja meg Putyin a NATO-t, ha kitör a világháború

mindmegette.hu

Korlátozások a Lidlben! Ezekből a termékekből nem lehet akármennyit venni

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Mazsi már tudja, mi okozhatta Berki Krisztián halálát

borsonline.hu

Megszólalt a kivitelező cég, ez okozhatta az épületomlást a Jókai utcában

borsonline.hu

Egy pillanat alatt odalett 3 fiatal élete: borzalmas baleset történt Fejér megyében

További cikkek

Utazás

Exkluzív interjú Károly herceggel: „Erdély szeretete a vérében van”

NÉBIH

Gyomorforgató helyen készítették a békési kolbászt: Patkányok, penész és kosz