A spanyol konyha ízeivel megidézhetjük a mediterrán életérzést

A spanyol konyha ízeivel megidézhetjük a mediterrán életérzést

recept
PUBLIKÁLÁS: 2022. április 03. 11:30
Az olaszhoz vagy a franciához mérten sokkal visszafogadottabb a hírneve a spanyol konyhának, pedig érdemes egy-két fogást átvenni belőle. Az ízeivel mindenesetre megidézhetjük a mediterrán életérzést.

Leves

Klasszikus gazpacho

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (4 személyre):

4 paradicsom

1 kígyóuborka

1/2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 sárga kaliforniai paprika

1 ek borecet

1 tk kristálycukor

4 szelet bagett

4 ek olívaolaj

bors, só

Elkészítés: A paradicsomot leforrázzuk, 1 percre hideg vízbe tesszük, majd meghámozzuk. Megtisztítjuk a kígyóuborkát, a vöröshagymát és a fokhagymát. Felaprítjuk valamennyit, fokhagymákat fokhagymanyomón is átnyomhatjuk. A paprikát kicsumázzuk és felszeleteljük. Összekeverjük a paradicsomot, a paprikákat és az uborkát. Egy jó maroknyit félrerakunk belőle, a többit pedig megsózzuk, hozzáöntünk 3 dl vizet, majd összeturmixoljuk. A püréhez keverjük a hagymát, a fokhagymát, valamint a borecetet és a kristálycukrot. Megborsozzuk, és ha szükséges, megsózzuk még egy kicsit. Két órára a hűtőbe tesszük. A bagettet (vagy 1 db szikkadt zsemlét) felkockázzuk, és aranybarnára pirítjuk 2 evőkanál olívaolajon. A hideg levest tálkákba merjük, a félretett zöldségekkel gazdagítjuk, valamint a kenyérkockákkal, és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal. Bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.

Főétel

Csirkés paella

Fotó: Mindmegette

Elkészítési idő: 35 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

1 csirkemellfilé

5 dl alaplé

20 dkg rizs

1 paprika

1 zöldpaprika

25 dkg zöldborsó

1 fej vöröshagyma

2 paradicsom

1 kk sáfrány

1 gerezd fokhagyma

3 csokor petrezselyem

3 ek olaj

só, bors

Elkészítés: A csirkét megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük. A megmaradt olajon megpároljuk a felaprított hagymát, a kockára vágott paprikákat és paradicsomot, majd visszatesszük bele a húst is. Folyamaton kevergetés mellett megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük a húslevessel és beleszórjuk a rizst. A reszelt fokhagymával, a petrezselyemmel és a sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és 20-25 perc alatt készre főzzük.

Kímélő megoldás

Empanadas – töltött batyuk

Fotó: Mindmegette

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre):

1 csilipaprika

2 ek olaj

30 dkg darált marhahús

só, bors

2 paradicsom

2 ek felaprított korianderzöld

2 újhagyma

3 gerezd fokhagyma

2 tojás + 1 sárgája a kenéshez

50 dkg liszt

1 tk sütőpor

1 tojás

15 dkg zsír

Elkészítés: A töltelékhez tisztítsunk meg 1 csilipaprikát, majd vágjuk apróra, és 2 ek felforrósított olajon pirítsuk meg 30 deka darált marhahússal együtt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd. Adjunk hozzá a kockákra vágott paradicsomot, a korianderzöldet, a felkarikázott újhagymát és az összezúzott fokhagymát. Pároljuk, amíg be nem sűrűsödik. Adjuk az átszitált liszthez a sütőport és egy csipet sót, majd dolgozzunk bele 1 tojást és a zsírt kb. fél deci hideg vízzel. Csomagoljuk a tésztát folpakba, és pihentessük 2-3 órán át. Közben főzzünk keményre 2 tojást, majd aprítsuk fel, és keverjük a húsos töltelékhez.

A tésztát nyújtsuk ki, és szúrjunk ki belőle kb. 8 centi átmérőjű köröket. Tegyünk rájuk 1-1 kanálnyi tölteléket, kenjük meg a szélüket vízzel, hajtsuk félbe őket, és villával nyomkodjuk össze a peremüket. Helyezzük a batyukat sütőpapírral kibélelt tepsire. Kenjük meg a tetejüket tojássárgájával, és süssük őket 180 fokos sütőben kb. 20 percig. Kínáljuk paradicsom salsával.

Desszert

Katalán krém

Fotó: Mindmegette

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 5

Hozzávalók (4 személyre):

3 dl tej

2 dl tejszín

6 tojás

15 dkg kristálycukor

1 ek keményítő

1 citrom

1 rúd fahéj

3 dkg vaj

Elkészítés: Öntsünk 2 deci tejet egy lábasba, reszeljük bele a citrom héját, és tegyük bele a darabka fahéjat, majd forraljuk fel, vegyük lejjebb a tüzet, és főzzük 5 percig. A keményítőt keverjük a maradék 1 deci tejbe. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a keményítős tejet, és óvatosan öntsük a meleg tejbe. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és gyenge tűz fölött folyamatosan kevergetve főzzük addig, míg a krém sűrűsödni kezd. Ezután öntsük kis tálkákba. A vajat olvasszuk meg, kenjük meg vele a tetejét, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk kihűlni, végül tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kristálycukorral, és toljuk grillsütőbe, hogy a tetején karamell képződhessen. A legjobb a forró sütő, és csak néhány pillanatig legyen bent, mert akkor az igazi, ha a krém hideg, a teteje pedig meleg.

A nagymama receptfüzetéből

Falatkák – tapas

Fotó: Mindmegette

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

1 szál chorizo (spanyol kolbász)

20 dkg serrano sonka

10 deka szalámi

olajbogyó

20 dkg sajtválogatás

1 csomag koktélparadicsom

kenyér

olívaolaj

Elkészítés: Valójában ezek nem mások, mint előételként, vagy uzsonnaként kínált apró szendvicsek. A kenyérből vágjunk apró szeleteket – akár meg lehet pirítani egy kicsit olívaolajon –, egyikre kolbászt, másikra szalámit, a következőre sonkát halmozunk. Teszünk a tetejére olajbogyót, és félbe vágott koktélparadicsommal és sajtkockákkal kínáljuk. De valójában az összeállításnak csak a fantáziánk szabhat határt.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.