Embercsempészek

Drámai kijelentést tett az osztrák védelmi miniszter a szentpéterfai eset kapcsán

2022. január 17. hétfő 18:10

Katonákra lőtt az embercsempész.

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfőn drámai események zajlottak az osztrák-magyar határnál: a Vas megyei Szentpéterfán, a régi határőr laktanyában keresett magának menedéket egy embercsempész, miután a magyar oldalról rálőtt az osztrák határőrökre. 

Klaudia Tanner, Ausztria védelmi minisztere a következőt nyilatkozta az eset kapcsán:

A mai incidens világossá teszi, hogy az embercsempészek az általuk elkövetett bűncselekménnyel szintet léptek. Örülök, hogy a katonáink sértetlenek maradtak az akció során.

Nem az első eset

Idén Magyarországon eddig két esetben kellett fegyvert használni a határvédők életére törő embercsempészek ellen – írja a Magyar Nemzet. Egy embercsempész akarta elgázolni a katonai járőrt szombaton Ruzsa térségében. A honvédek kilőtték a gépjármű abroncsait, így fogva el a támadót és a csempészett migránsokat. 

Január 6-án pedig a harkai határátkelő közelében ellenőrizték a rendőrök egy litván rendszámú személygépkocsi litván utasait. Felmerült, hogy a jármű egy embercsempész előfutó autójaként érkezett a határátkelőhöz, ezért riasztották a közelben lévő rendőri egységeket. Kisvártatva a Harka belterületén mozgó ellenőrzést végző járőrök észleltek egy nagy sebességgel a határ felé tartó furgont, amelynek érkezésére figyelmeztették az ott intézkedő kollégákat. Az egyik rendőr az úttestre kilépve – szabályos rendőri jelzést alkalmazva – megpróbálta megállásra késztetni a nagy sebességgel közeledő kisteherautót, azonban annak vezetője a járművet az egyenruhás felé kormányozva még jobban felgyorsított. A rendőr még idejében el tudott ugrani a közeledő autó elől. Járőrtársa a kollégája testi épségét veszélyeztető manővert észlelve szolgálati fegyverével több lövést adott le, hogy a furgont irányváltoztatásra kényszerítse, mielőtt neki is el kellett ugrania. A kisteherautó sofőrje áthajtott Ausztriába, ahol azonban néhány száz métert megtéve járműve üzemképtelenné vált. Az időközben a helyszínre érkező osztrák rendőrök elfogták a magyar rendszámú gépkocsit vezető egyiptomi férfit és az elsődleges információk szerint harminc fő – ismeretlen állampolgárságú – utasát.

Bakondi: Egyre aktívabbak az embercsempészek

– Egyre aktívabbak az embercsempészek, már erőszakos cselekmények is történnek a határon – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfőn az MTI-nek. Bakondi György közölte: idén már 6444 határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, ami jóval több a múlt év hasonló időszakánál, amikor 3830 elfogás volt. Nagyon aktív a szervezett bűnözés, az embercsempész bandák a legkülönfélébb módszerekkel próbálják eljuttatni az illegális migránsokat a célországokba. A magyar határőrség azonban a törvény teljes szigorával védi a magyar emberek biztonságát – jelentette ki.

A magyar kormány 2015 óta mindent megtesz az ország határainak, szuverenitásának és az emberek biztonságának megvédése érdekében, és ez így is marad, amíg nemzeti kormánya lesz az országnak – hangsúlyozta. Ez az érdekük a magyar és az európai embereknek egyaránt – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elbambult a kamionos az M1-esen, hatalmas karambol lett a vége - videó

vg.hu

Bombariadó volt közel száz iskolában ma reggel

borsonline.hu

Anyát és lányát gázolták el Baranyában: Annamária meghalt, a 12 éves Ramóna életéért harcolnak

mandiner.hu

Így vett Karácsony Gergely 180 fokos fordulatot a közvélemény-kutatások terén

metropol.hu

Berki Mazsi pszichiáterhez jár és nyugtatókat szed, Krisztián édesanyja tartja benne a lelket

hirtv.hu

Cáfolja az ukrán elnök állítását a francia elnöki hivatal

mindmegette.hu

Készítsd el életed epres-pudingos piskótáját - friss gyümölcsből az igazi!

life.hu

2022-ben is folytatódik a Procter and Gamble erdőtelepítési programja (x)

mindmegette.hu

HA ÍGY GRILLEZED A MARHAHÚST ÉS A ZÖLDSÉGEKET, TE LESZEL A KERTI SÜTÖGETÉS MESTERE! (x)

borsonline.hu

Megrázó helyszíni fotók a hevesi tragédiáról, többen meghaltak

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: borzalmas, ami órákon belül eléri az országot

További cikkek

Egészség

Rejtélyes betegség támadta meg a babát, saját szervezete fordult ellene

Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést: borzalmas, ami órákon belül eléri az országot