Az akrilamid szintjét vizsgálta a NÉBIH munkatársa a kapszulás kávékban. Kiderült, a kávéfajta típusa és a feldolgozás módja eltérést mutathat a vegyület mértékében – írja az Index a Laboratórium.hu-ra hivatkozva.
A vegyület az idegrendszerre van hatással, de nagy eséllyel rákkeltő is lehet.
Az akrilamid 2002-ben vált közéleti témává, amikor a Swedish National Food Administration arról adott ki közleményt, hogy jelen van több élelmiszerben is. A szagtalan, szilárd, fehér színű vegyület kimutatható különböző snackekben, burgonyatermékekben, kenyérfélékben, gabonatermékekben és a kávéban is. A kutatások szerint az akrilamid befolyással van az idegrendszerre, hiszen ezek a hatások az embereknél és állatoknál is megfigyelhetők voltak.
Az akrilamid a kávéban pörkölés során alakul ki, és a folyamat elején van belőle a legnagyobb mennyiségben. A mennyiség később csökken, a folyamat végére több mint 95 százaléka elbomlik. A kutatásból az is kiderült, hogy a robustatípusú kávék akrilamidszintje magasabb, mint az arabicafajtáké.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.