Peca

Jövő évtől emelhetik az elvihető pontyok méretét

K. D.

2022. január 14. péntek 11:00

Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal idei év változásairól, illetve a jövő év terveiről mesél Dérer István, a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központjának főigazgatója.

Az egész ország felkapta a fejét azon, hogy Csongrád-Csanád megyében 35 centiméterre emelték az elvihető ponty méretét. Dérer István, a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központjának főigazgatója a Bors érdeklődésére elmondta: maga a 35 cm nem egyedi eset, de országosan idén még biztosan marad a 30 centis alsó határ, terveik szerint jövőre gondolják át, hogy változtatnak-e majd a fajlagos tilalmi és méretkorlátozási szabályokon.

Dérer István hangsúlyozta: tíz százaléknál nagyobb áremelkedésre sehol nem lehet számítani Fotó: Szigetváry Zsolt / Mediaworks

Védik a halakat

– A jogszabály lehetőséget ad rá, hogy a halgazdálkodási hasznosító horgászszervezetek a méretkorlátozás tekintetében szigorítsanak. Ez azt jelenti, hogy a hasznosító az alsó méretkorlátozást megemelheti, illetve felső határt is meghatározhat. Utóbbi döntően a nagy méretű pontyok védelmét szolgálja – fogalmazott a Borsnak Dérer István, aki kiemelte: a Csongrád-Csanád megyei méretemelés nem sért olyan horgászérdeket, ami miatt közbe kellett volna avatkoznia a MOHOSZ-nak. 

– Egy 30 centis nyurgaponty például az egy kilót sem éri el, így komolyabb gasztronómiai élvezetet sem nyújt. Ettől a ténytől független, hogy országosan is felülvizsgáljuk majd az általános méretkorlátozások kérdését, de erre idén még biztosan nem kerül sor. Jövőre viszont nemcsak ebben, hanem a faj szerinti tilalmakban is lehetnek a gyakorlati tapasztalatokon alapuló változások, melyek nem csak a szigorítások irányába hatnak. A felülvizsgálat elsősorban a halállomány védelmét szolgálja, de figyelemmel kell lenni a horgászérdekekre is. A hal egészséges táplálék, s a horgászfogásokból tavaly mintegy 6500 tonna került a családok asztalára. Ezért is fordítunk kiemelt figyelmet a telepítésekre, de tudni kell, hogy a nagy, természetes vizeknél egy jól sikerült szaporodási időszak termése minimum tíz év telepítésével ér fel.

Jövő évtől már nem biztos, hogy el lehet tenni a 30 centis pontyokat Fotó: Shutterstock

Tíz százalékos plafon

A főigazgató kitért az idei év árváltozásaira is. Hangsúlyozta, hogy a horgászok érdekeit is figyelembe vették az árváltozásoknál, így fő szabályként maximum 10 százalékos, indokolt esetben a minimálbér emelés mértékét meg nem haladó emelést határoztak meg a területi engedélyeknél.

– E feletti drágításnál az állami tulajdonú vizeknél a MOHOSZ külön engedélye szükséges. Ezeket a kérelmeket egyenként vizsgáljuk meg. Ha figyelembe vesszük azt, hogy mintegy 20 százalékkal emelkedett a minimálbér, bő 30 százalékkal növekedtek a takarmányárak, valamint az üzemanyag is jelentősen drágult a tavalyi évhez képest, akkor az önkorlátozás jegyében a szervezetek gyakorlatilag csak részben érvényesítették a többletköltségeiket. Bízva abban, hogy 2021-hez hasonlóan töretlen marad a horgászkedv és emellett persze tovább javul a gazdálkodási fegyelem, illetve érdemben bővülnek a vízparti szolgáltatások – tette hozzá Dérer, aki további változásokra is kitért, kiemelve, hogy folytatódott a digitalizáció, vagyis egyre többféle, jelenleg már mintegy 2500 féle területi jegyet lehet az interneten keresztül, akár SZÉP kártyával is megvásárolni.

A MOHOSZ-vezető kiemelte: céljuk az, hogy az egész család együtt tudjunk kikapcsolódni a vízparton Fotó: Shutterstock

Családbarát helyek

Az főigazgató kiemelte: a második félévben fokozatosan a horgászturizmusra fektetik a fő hangsúlyt. A cél az, hogy a tavakon ne csak a pecások, hanem családtagjaik, gyermekeik is ki tudjanak kapcsolódni.

– Arra törekszünk, hogy a vízpartokon egyre több minőségi szolgáltatást tudjunk nyújtani. Úgy gondolom, ha rendezett a tó és a természeti, valamint épített környezete, van étkezési lehetőség, vannak versenyek, kiegészítő programok, többletszolgáltatások, akkor dinamikusan nő a forgalom, mert a horgászt az általa megtapasztalt tények érdeklik, s így a „lábával szavaz” – fogalmazott a főigazgató, aki hozzátette: számításaik szerint idén már nem fog emelkedni olyan ütemben az új tagok száma, mint az elmúlt években, inkább a fiatalok, hölgyek, eddig passzív családtagok bevonása a cél.

– A realitás az, hogy biztosan megtartsuk azt a több tízezer embert, akik a koronavírus miatt kedvet-, vagy újra kedvet kaptak a pecához, s e szép szabadidős tevékenységhez egyre jobban biztosítani tudjuk a megfelelő feltételeket.

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Fehérbe borul az ország: kiderült, melyik nap éri el hazánkat a havazás

borsonline.hu

Aggasztó számok: Hatalmasat ugrott a koronavírus-fertőzöttek száma

origo.hu

Sávot váltott a BMW-s az M1-M7-esen, a vétlen autós a betonterelőkön csattant - videó

vg.hu

Magyarországnak még sohasem volt ekkora értékű aranytartaléka

szon.hu

"Felszólított, hogy költözzünk ki, de hova? Már nincs is kedvem élni, de tudom, a fiamnak szüksége van rám..."

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

origo.hu

Kiderült, a TikTok-on vagy a YouTube-on keresnek-e többet az influenszerek

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

origo.hu

Gigantikus, 21 ezer milliárd forint értékű felvásárlást hajt végre a Microsoft