Ezek a legjobb koleszterincsökkentő élelmiszerek

Ezek a legjobb koleszterincsökkentő élelmiszerek

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. január 29. 10:00
Összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet.

A koleszterin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, a helytelen táplálkozás miatt Magyarországon mégis népbetegségnek számít a magas koleszterinszint, ami hosszú távon komoly károkat – többek között érelmeszesedést, daganatos betegségeket, vagy szívinfarktus okozhat.

Nagyon könnyű az étkezéssel aggasztóan magas szintre emelni a koleszterinszintet. A folyamat azonban, szintén étkezéssel, visszafordítható. A Bors összegyűjtötte azokat az ételeket, amelyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet.

Zöld tea 

A zöld tea flavonoidokban gazdag, ennek köszönhetően 15%-kal csökkenti a vérzsírszintet. A zöld tea rendszeres fogyasztásával is gondoskodhatsz a koleszterinszinted csökkentéséről. Egy japán kutatás szerint, azoknak, akik napi 5 csészével is elkortyolnak belőle, 26%-kal csökkent a szívinfarktus és a stroke kockázata azon résztvevőkhöz képest, akik alig ittak zöld teát. 

Fotó: @Pixabay

Alma

Napi egy alma nem csak az orvost tartja távol, de a koleszterinszinted csökkentéséről is gondoskodik. Az alma az egyik legjobb pektinforrás, amely az egészséges emésztés biztosítása mellett a koleszterinszint csökkentésében is kulcsszerepet játszik. Emellett polifenol tartalma is gátolja a vérben lévő koleszterin és egyéb lipidek lerakódását az artériák falán.

Fotó: @Pixabay

Avokádó 

Magas rost- és monotelítetlen zsírtartalmának köszönhetően az avokádó akár 18%-kal is képes csökkenteni a teljes koleszterin értékét. Három héten át minden nap elfogyasztott fél avokádó óriási tisztítást végez szervezetben. 15%-kal növeli a jó koleszterin szintjét, 8-9%-kal csökkenti a rossz koleszterin szintjét.

Fotó: @Pixabay

Óceáni halak

A pisztrángban, a szardíniában és a lazacban található omega-3 zsírsavak jól ismert harcosok az öregedés és az erek falán lévő koleszterin ellen, hiszen erős antioxidánsok. Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint. A bennük található Omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintjét, rendszeres fogyasztásukkal jelentősen csökkenthető a szívroham kialakulásának az esélye.

Zabpehely 

A koleszterin szintet már napi 5-10 g vízben oldódó rost fogyasztása képes jelentősen csökkenteni. Legjobb forrás a zabpehely, amelyből már csupán félcsészényi 2 g vízben oldódó rostot tartalmaz.  A kanadai University of Manitoba kutatói által végzett korábbi vizsgálat kimutatta, hogy a zabban található béta-glükán csökkentheti a koleszterinszintet, ugyanis legalább kétheti fogyasztás után hatása van a vér koleszterinszintjére.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.