Aktuális

Így újult meg a Habsburg-kapu és a Halászó gyerekek kútja

2021. december 14. kedd 18:42

A Budavári Palotanegyed újabb műemlékei születtek újjá a Nemzeti Hauszmann Program keretében.

Folyamatosan szépül, újul meg a Budavári Palotanegyed. December 14-én, kedden ünnepélyes keretek között adták át a megújult Habsburg-kaput, a hozzá tartozó lépcsőt, valamint a Halászó gyerekek kútját.

 

A budavári karácsonyok világába csöppennünk a várba érkezve, meghitt hangulatú adventi vásár fogad a megújult teraszon. Forralt bor és kürtös kalács illata lengi be a teret, a lépcső alatt egy bethlehem idézi az ünnep hangulatát.

 

A vásár mellett egy különleges szabadtéri kiállítás is helyet kapott: a „Karácsony a Várhegyen” című tárlaton a múlt századi Várnegyed karácsonyainak hangulatába és hagyományaiba kalauzolják el a látogatókat a fotók és a hozzájuk kapcsolódó történetek.

 

Ezek segítségével egy különleges időutazáson vehetünk részt, betekinthetünk a testőrség különleges karácsonyi ünnepségébe, vagy a Mátyás-templom előtt szánkózó gyerekek önfeledt szórakozásába.

 

 

„A Hauszmann Program célja a Budavári Palotanegyed világörökségi helyszínhez méltó állapotát helyreállítani. Ennek fontos állomása a Sándor-palota előtti Habsburg-kapu, az onnan a dunai teraszokig vezető lépcső, valamint a Halászó gyerekek teraszának a megújítása is” – mondta el az átadón Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

A Budavári Palota századfordulós bővítésekor Hauszmann Alajos tervei alapján Jungfer Gyula műhelyében készült el a gyönyörű, kovácsoltvas kapu, a díszes kerítés és a hozzá tartozó lépcső is.

„Ezek az alkotások, bár több találat is érte őket, átvészelték a világháborús ostromot” – mondta el Kiss Henrietta, a Várkapitányság sétavezetője. A kapun a háborús károk helyreállítását az 1970-es és 1980-as években végezték el, azonban az elmúlt évtizedek nyomot hagytak rajtuk, állapotuk sokat romlott, ezt kellett most helyre hozni.

 

Megtörtént a Habsburg-kapu, a kerítés és a hozzá tartozó lépcső felújítása is.

A munka során helyreállították a kapu kőfelületét, a szakemberek restaurálták a fém kovácsoltvas betéteket, pótolták a hiányzó díszítéseket és elvégezték a szükséges lakatos munkákat, egy új forgózsámolyos megoldásnak köszönhetően pedig immár ismét teljes keresztmetszetében nyitható a kapu.

A Halászó gyerekek kútja és terasza is megújult a Habsburg-kapu közelében.

 

A Mátyás kútja tavalyi átadása után idén elkészült a Budavári Palotanegyed másik népszerű díszkútjának teljes körű felújítása. Az eredetileg 1900-ban, Senyei Károly tervei szerint elkészült kutat korábban többször is költöztették. A második világháború során megsérült, majd úgy döntöttek, hogy nem az eredeti helyén, hanem a Rákóczi téren állítják fel újra. Ezért 1957 és 1976 között a pesti lakosság láthatta nap mint nap, majd újra a Budavári Palota északkeleti teraszára szállították vissza.

A kút szigetelési gondok, illetve a korábban eltört vezetékek miatt hosszú évek óta nem működött. A szakemberek most új, vízzáró vasbetonból készítették el a medencéjét, az azt körbeülelő kemény mészkő szegélyt eredeti nagyságúra, a felújítás előtti átmérőjének kétszeresére növelték.

Megtudtuk: a rekonstrukció során könnyebséget jelentett, hogy be lehetett bújni a kút belsejébe, így sok hibát bentről tudtak javítani.

A háború után a szobrok alkotóelemeit összetartó bronzcsavarokat acélra cserélték, amelyek idővel elrozsdásodtak, ezeket most ismét bronzra csavarok váltották fel, pótolták a kislány copfjának masniját és a halászháló hiányzó részeit is, de a szobrokon lévő kisebb lyukakat, repedéseket is kijavították.

További cikkek

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Stop

Ennek a 4 intézkedésnek nagyon sok magyar fog örülni

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Légiósok: Schäfer András ehhez a Bundesliga-csapathoz kerülhet – NS-infó

she.life.hu

Amire minden nő rájön egy idő után: egy férfit sem lehet megváltoztatni

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

Játékosoknak szánt egérrel jelentkezett a Xiaomi

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Ljubomir Vranjest menesztették a szlovének

vg.hu

A korlátozások többségét eltörli Anglia

borsonline.hu

Csepregi Éva: „Ilyenkor egy anyát nem lehet megállítani, a szívem romokban hevert”

hirtv.hu

Meghalt egy 7 éves kisfiú egy születésnapi tortázás után

mandiner.hu

Megtört és bevallotta tettét a Futórózsa utcai gyilkos

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó