Aktuális

Fogadjunk, hogy eddig rosszul csinálta: bemutatjuk a helyes kézmosás hat lépését!

Bors

2021. szeptember 1. szerda 13:00

<p>Az EMMI hivatalos levelet küldött az iskolákba, óvodákba, az új tanévre vonatkozóan. Eszerint a gyermekek testhőmérsékletét sem szükséges már mérni, és a maszkviselést is törölték. De az alapvető higiéniai szabályok betartatására kérték az intézményeket. </p>

Ligeti Zsuzsa, egy budapesti nyolcosztályos gimnázium tanára elmondta, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint nagyjából a járvány előtti időszakhoz hasonlóan fog kezdődni az új tanév. Ez a magas átoltottsági aránynak köszönhető, és annak, hogy a gyerekek és a pedagógusok többsége megszerezte a védettséget.

Szellőztetés, fertőtlenítés tanítás után

A pandémia enyhébb időszakaiban szokásos higiéniai szabályok érvényesek az oktatási intézményekben, például a korábban kihelyezett kézfertőtlenítőket rendszeresen feltöltik: a bejáratoknál, a tantermek, könyvtárak, az ebédlők és egyéb helyiségek ajtajához közel. Az oktatás előtt magas hatásfokú fertőtlenítőszerrel takarítják a padokat, asztalokat, székeket, kilincseket, villanykapcsolókat, padlót, a mellékhelyiségeket, a számítógépes billentyűzetet és egeret, ezzel megakadályozzák a szennyezett felületek érintése utáni terjedést. Tanítás után alaposan átszellőztetik a termeket, folyosókat, ami azért fontos, mert a koronavírus fertőzés köhögéssel vagy tüsszentéssel nyálcseppekkel kerül a levegőbe. A padokat legalább egyméteres távolságban célszerű elhelyezni, ahol ez lehetséges. A távolságtartásra figyelmeztető táblák a legtöbb intézményben kint maradtak.

Szappannal felsértjük a vírus burkát

Prof. dr. Tóth Sándor virológus a Borsnak elmondta, a legnagyobb biztonságot az jelentené, ha a diákok 80 százaléka beoltatná magát. Addig is az alapvető higiéniai szabályok betartásával lassíthatjuk a fertőzés terjedését, aminek a kézhigiénia kiemelten fontos eleme. A kézfertőtlenítés és a szappanos kézmosás továbbra is javasolt, ugyanis a koronavírus eddig ismert változatainak mind lipidburka van, a szappanos kézmosással ezt a lipidburkot sértjük fel, és így elpusztul a vírus. A kézmosás legalább fél percig tartson.

A WHO szerint ilyen a hatékony kézmosás

1. A tenyerünkbe nyomott szappant habosítsuk fel!

2. A kézhátunkat is dörzsöljük meg!

3. Az ujjak közét mossuk meg tenyerünk összedörzsölésével, majd az egyik-másik tenyerünket a kézhátunkra helyezve nyitott ujjakkal!

4. Az ujjak hátoldalát fél-félököl szerű kézmosással, a hüvelykujjat külön mossuk meg!

5. Az ujjbegyek összeérintésével a tenyérhajlatba dörzsölve tisztítsuk meg az ujjak hegyét!

6. Langyos vízzel mossuk le a szappant! Papírral töröljük meg a kezünket és ezzel zárjuk el a csapot, így elkerülhetjük, hogy az esetlegesen szennyezett felülethez a tiszta kezünkkel hozzáérjünk!

A kézszárítók nagy arányba juttatják a levegőbe a baktériumokat, ezért a papírral történő kéztörlés csökkenti a baktériumok terjedésének a kockázatát.

Óvodásoknak, kisiskolásoknak: Fontos a kézmosásra figyelmeztető illusztrációk kihelyezése, játékos formában tanítsuk meg nekik a kézfej, tenyér és az ujjak alapos beszappanozását, és meleg vízzel történő lemosását. Hívjuk fel a figyelmüket a mellékhelyiségek használata előtt és után, az  étkezés előtt és utáni kézmosás fontosságára, amit többször ismételjünk el, hogy természetes szokássá válhasson.

Köhögés, tüsszentés:

Lehetőleg zsebkendőbe tüsszentsünk, amit utána kidobunk. Ha a kezünkbe tüsszentettünk, azonnal mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt. A kicsiket inkább a könyökhajlatba való tüsszentésre szoktassuk rá. Alapszabály, hogy köhögés, tüsszentés előtt takarjuk el a szánkat.

A legfontosabb, hogy ne engedje a szülő a gyereket iskolába, ha bármilyen koronavírusos tünetet produkál, az iskolai dolgozókat szintén erre kéri az emberi erőforrások minisztériuma.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

A baloldali polgármesterek szerint nekik nem kell spórolni, elég, ha az emberek spórolnak - videó

vg.hu

Magyar sorozatokat is letörölt az HBO Max

borsonline.hu

Leállt a forgalom Budapesten, brutális baleset történt

vg.hu

Megijedtek a hazai ingatlanosok: megérezték a válság előszelét

ripost.hu

Kiderült: ő az a szőke szépség, akivel Shane Tusupot csókolózni látták

vg.hu

Az Egyesült Királyság elzárja az EU-ba vezető vezetékeket, ha az orosz gázválság fokozódik

metropol.hu

Vele csókolózott Shane Tusup a fővárosi éjszakában

travelo.hu

A Duna-völgyének egyik legszebb szeglete napfordulókor varázslatos is

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Megszólalt egy közeli barát, elmondta az igazat Michael Schumacher állapotáról

borsonline.hu

Kettős tragédia történt Fejér megyében, azonnal szörnyethalt két ember

borsonline.hu

Megrázó részletek a kórházból: ez vár most a budapesti házomlásban megsérült táncosra

További cikkek

Aktuális

Orbán Viktor: Ha lesz béke, lesz gazdasági fellendülés és nem lesz háborús infláció - videó

Sokkoló

Videóra vették, amint egy férfi kitöri a nyakát egy rabszállító hátuljában