Aktuális

Visszakaphatják a befizetett SZJA-t a gyereket nevelő családok - Folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése

Bors

Létrehozva: 2021.06.09.

Nagy horderejű bejelentést tett Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság mai konferenciáján arról beszélt, hogy a magyar kormány nem szenved gondolatszegénységben. Innovatív gondolatok termelésében jól állunk - tette hozzá. A legfontosabb kérdés, hogy mekkora lesz a növekedés, és mikorra térünk vissza a korábbi növekedési szinthez. 

A kormányfő elmondta, hogy a poszt-Covid-szindrómát a gazdaságban el kell kerülni. A teljes foglalkoztatottság egy olyan eszköz, ami a pandémia elleni bizonytalanság ellen hat. Úgy vélik, nem szabad kiugrani a moratóriumból, ezért szeptemberig marad a mostani moratóriumi szisztéma.

“Ha nem adunk eszközöket a kkv-knak, akkor nem lesz teljes foglalkoztatottság”

Az NHP kivezetése és a kamatemelés olyan dupla hatás, amelyet ellensúlyozni kell – jelezte a miniszterelnök. Hozzátette, ha elfogadjuk a jegybankelnök megközelítését, a költségvetésnek forrásokat kell biztosítania fél százaléknál nem magasabb hitelekkel a kkv-knak. A kamarával egyeztetnek erről, mivel az NHP-t pótolni kell.

"Ha nem adunk eszközöket a kkv-knak, akkor nem lesz teljes foglalkoztatottság" – figyelmeztetett.

A következő négy év legfontosabb feladata, hogy a kormányzati struktúrában összehangoltabb legyen az adatgazdálkodás. Amíg ezt nem hozzák össze, addig a közepes teljesítménynél jobbat nem kaphat a kormány e téren.

A magyar minimálbér rendszer két elemből áll – mutatott rá Orbán Viktor.

"A mi horizontunkon a 200 ezer forintos minimálbér kell legyen. De ha ezt rázúdítjuk a kkv-kra, akkor tönkre mennek és elbocsátják az embereket" – szögezte le a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette: ha magasabb minimálbért akarunk, ahhoz a kkkv-knak segítséget kell adni. Az adókat érzékelhetően kell csökkenteni ehhez. Korábban ez megtörtént már, a kormány egy előre tervezett ütemben csökkentette a munkát terhelő adókat, ezt a kombinációt tervezzük most is. 

Csak összefogással megy

A kihívás nem kormányzati természetű, hanem társadalmi és gazdasági, vagyis nagyon széles összefogás kell, amelynek segítségével a kormányzat újra tudja indítani az országot, összefogás nélkül nem megy – emelte ki a miniszterelnök.

Hozzátette, gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni, illetve ilyen helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni, ha van választási költségvetés, nincs újraindítás – ezek a legfontosabb kiindulópontok ahhoz, hogy a gazdaság helyreállítását célzó ötleteket be lehessen építeni a nemzetstratégiába a miniszterelnök szerint.

Senki sem látott még ilyet, hogy egy világjárvány megbénítson egy egész világgazdaságot, így az ilyen utáni újraindítási teendőt sem láttunk, nincsen bevált forgatókönyv.

Jön a gazdaság újraindítása

A társadalom egyik csoportja sem omlott össze, nem csődöltek be a családok, holott a szülők egy részének otthon kellett maradnia a kisebbekkel, miközben dolgozniuk is kellett volna. Hasonlóképpen a vállalkozások is helytálltak, amit mutat, hogy továbbra is több mint 4,5 millióan dolgoznak. Ez 50 ezerrel kevesebb, mint mint egy évvel korábban, de kétszer ennyi munkahelyet kell teremteni – szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ez benne van a gazdaságban. A munkanélküliségi rátánk éppen csak 4 százalék fölött van, az eurózóna gazdaságaiban eközben 8 százalékos.

"Lezárult a gazdaságvédelem időszaka, most a gazdaság újraindítás jön" – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Két új operatív törzs indul

Új korszakhoz érkeztünk, és már nem gazdaságvédelmi intézkedésekre, hanem újraindítási intézkedésekre van szükség – emelte ki Orbán Viktor. Ezt két operatív törzs fogja majd irányítani.

A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzset Szijjártó Péter fogja vezetni, és lesz társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs is, amelyet Novák Katalin vezet majd – tette hozzá. 

Önellátónak kell lennünk

Változások lesznek. Ezekhez a változásokhoz nekünk alkalmazkodnunk kell – mutatott rá Orbán Viktor.  A világgazdasági rendszer törékeny a miniszterelnök szerint. A biztonságra való törekvés lesz a fő motiváció a következő időszakban.

Az elmúlt egy év tanulsága, hogy nem függhetünk másoktól, önellátóknak kell lennünk, még akkor is, ha nincs járvány. Így kórházi felszerelésből, eszközökből, gyógyszerekből, vakcinákból is, ezért ki kell építeni a maszk, vakcina, további egészségügyi eszközök gyártásának képességét.

A járványok korában vagyunk, a követező járvány idején gyorsabb reagálásra lesz szükség.

De ez igaz az ország külkapcsolataira is. A kormányfő hangsúlyozta, hogy ez nem ideológiai vita, hanem gazdaságpolitikai tény, hogy a világgazdaság súlypontja folyamatosan keletre helyeződik, amihez nekünk alkalmazkodni kell. Ilyen méretekkel nekünk muszáj részt vennünk a nemzetközi kereskedelmi életben, példaként sorolva fel Japánt, Indonéziát, Koreát, a nyugati és keleti gazdasággal egyformán együtt kell működnünk – szögezte le a miniszterelnök.

"Azt tudjuk garantálni, hogy több munkahely lesz, mint ahány munkavállaló, ezt jelenti a teljes foglalkoztatás" - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, "a migráció ontológiailag rossz dolog, valami bajra utal az országon belül is".

Bejelentette, megállapodás készül az Agrárkamara és a kormány között, amely rögzíti, hogy milyen rendszerben érkezzen 3-4-szer annyi támogatás az agráriumba, mint korábban.

Végül elmondta, tisztában van vele, hogy a gyermekes családoknak hozzá kellett nyúlniuk a tartalékokhoz, ők majd a GDP-növekedés javaiból részesülhetnek.

"Ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést - a költségvetés 4,3-ra van tervezve -, akkor a gyermeket nevelő szülőknek 2022-ben visszaadjuk azt az adót, amelyet 2021-ben befizettek szja-ként"
- jelentette be. Ez az intézkedés 550-580 milliárd forintjába kerül a központi költségvetésnek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek