Végre itt az eperszezon! Leves és desszert is készülhet belőle – hétvégi menü

Végre itt az eperszezon! Leves és desszert is készülhet belőle – hétvégi menü

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. június 13. 13:30
Nincs is annál jobb, amikor idényzöldségből és -gyümölcsből főzhet a háziasszony. Most, hogy végre érik a hazai eper is, levesként és desszertként is fogyaszthatjuk. Vagy csak úgy magában, az ebéd után.
Bors

Leves

Eperkrémleves főzés nélkül

Elkészítési idő: 15 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg eper * 1 banán*  csipet só* 5 dl kókusztej * 3 mentalevél * ½ csomag vaníliás cukor * 6 jégkocka * kókuszcsipsz

Elkészítés: A megmosott, felszeletelt epret egy magas falú edénybe vagy turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a felkarikázott banánt, a sót, a kókusztejet, a mentalevelet, a vaníliás cukrot és a jégkockát. Egy botmixer vagy turmixgép segítségével krémesre keverjük. Azonnal tálaljuk, kókuszcsipsszel díszítjük.

Főétel

Nyári tokány

Elkészítési idő: 80 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg csülökhús (csont és bőr nélkül) * 30 dkg paradicsom * 40 dkg cukkini * 10 dkg póréhagyma * 300 ml zöldségleves-alaplé * 2 csokor vegyes zöldfűszer (rozmaring, citromfű, petrezselyem) * 50 ml olaj * 100 ml száraz fehér bor * 1 tk burgonyakeményítő * só, bors

Elkészítés: A csülköt vágjuk fel nagyobb darabokra, és sózzuk, borsozzuk meg. Egy vastag falú lábasban forrósítsuk fel az olajat, és nagy lángon pirítsuk meg a húsdarabokat. Öntsük fel a borral, és kapargassuk fel a leragadt pörköket. Ezután forraljuk addig, amíg az összes alkohol elpárolog. Adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt pórét, 50 ml alaplét, továbbá 1 ág rozmaringot, és közepes lángon, lefedve pároljuk 45 percig. Közben kis adagokban pótoljuk az elpárolgott folyadékot a megmaradt alaplével.  A paradicsomokat csumázzuk ki, kereszt alakban vágjuk be a héjukat, és mártsuk őket forrásban lévő vízbe 1 percre. Azután tegyük mindet jéghideg vízbe, majd hámozzuk meg, magozzuk ki, és kockázzuk fel. Ha a hús már szinte teljesen megpuhult, adjuk hozzá a paradicsomot, és főzzük további 5 percig. Ezután keverjük hozzá a megmosott, felkarikázott cukkinit, és főzzük még 2 percig. Sűrítsük be a tokányt az 50 ml vízzel simára kevert burgonyakeményítővel, forgassuk bele a megmaradt, finomra vágott zöldfűszereket, végül forraljunk rajta egyet.

Desszert

Epres-joghurtos pite

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (9 szelethez): 20 dkg eper + a tálaláshoz * 2 db tojás * 12 dkg kristálycukor * 1 tasak vaníliás cukor * 30 dkg natúr joghurt * 100 ml olaj * 10 dkg zabpehely * 15 dkg liszt * 1/3 tasak sütőpor * porcukor

Elkészítés: A tojásokat keverjük habosra a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a joghurtot az olajjal együtt. A zabpelyhet daráljuk durvára, és vegyítsük el a liszttel, valamint a sütőporral. Azután apránként dolgozzuk a tojásos elegybe. Simítsuk az így kapott masszát egy 20x25 centis, sütőpapírral kibélelt tepsibe, rendezzük el rajta a megmosott, kicsumázott, négyfelé vágott epret, és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Felszeletelve, egy kevés porcukorral meghintve, továbbá néhány cikkekre vágott eperrel díszít­ve kínáljuk.

További receptek a mindmegette.hu oldalon.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.