Aktuális

Végre itt az eperszezon! Leves és desszert is készülhet belőle – hétvégi menü

Bors

Létrehozva: 2021.06.13.

Nincs is annál jobb, amikor idényzöldségből és -gyümölcsből főzhet a háziasszony. Most, hogy végre érik a hazai eper is, levesként és desszertként is fogyaszthatjuk. Vagy csak úgy magában, az ebéd után.

Forrás: mindmegette.hu

Leves

Eperkrémleves főzés nélkül

Elkészítési idő: 15 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg eper * 1 banán*  csipet só* 5 dl kókusztej * 3 mentalevél * ½ csomag vaníliás cukor * 6 jégkocka * kókuszcsipsz

Elkészítés: A megmosott, felszeletelt epret egy magas falú edénybe vagy turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a felkarikázott banánt, a sót, a kókusztejet, a mentalevelet, a vaníliás cukrot és a jégkockát. Egy botmixer vagy turmixgép segítségével krémesre keverjük. Azonnal tálaljuk, kókuszcsipsszel díszítjük.

Főétel

Nyári tokány

Elkészítési idő: 80 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg csülökhús (csont és bőr nélkül) * 30 dkg paradicsom * 40 dkg cukkini * 10 dkg póréhagyma * 300 ml zöldségleves-alaplé * 2 csokor vegyes zöldfűszer (rozmaring, citromfű, petrezselyem) * 50 ml olaj * 100 ml száraz fehér bor * 1 tk burgonyakeményítő * só, bors

Elkészítés: A csülköt vágjuk fel nagyobb darabokra, és sózzuk, borsozzuk meg. Egy vastag falú lábasban forrósítsuk fel az olajat, és nagy lángon pirítsuk meg a húsdarabokat. Öntsük fel a borral, és kapargassuk fel a leragadt pörköket. Ezután forraljuk addig, amíg az összes alkohol elpárolog. Adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt pórét, 50 ml alaplét, továbbá 1 ág rozmaringot, és közepes lángon, lefedve pároljuk 45 percig. Közben kis adagokban pótoljuk az elpárolgott folyadékot a megmaradt alaplével.  A paradicsomokat csumázzuk ki, kereszt alakban vágjuk be a héjukat, és mártsuk őket forrásban lévő vízbe 1 percre. Azután tegyük mindet jéghideg vízbe, majd hámozzuk meg, magozzuk ki, és kockázzuk fel. Ha a hús már szinte teljesen megpuhult, adjuk hozzá a paradicsomot, és főzzük további 5 percig. Ezután keverjük hozzá a megmosott, felkarikázott cukkinit, és főzzük még 2 percig. Sűrítsük be a tokányt az 50 ml vízzel simára kevert burgonyakeményítővel, forgassuk bele a megmaradt, finomra vágott zöldfűszereket, végül forraljunk rajta egyet.

Desszert

Epres-joghurtos pite

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (9 szelethez): 20 dkg eper + a tálaláshoz * 2 db tojás * 12 dkg kristálycukor * 1 tasak vaníliás cukor * 30 dkg natúr joghurt * 100 ml olaj * 10 dkg zabpehely * 15 dkg liszt * 1/3 tasak sütőpor * porcukor

Elkészítés: A tojásokat keverjük habosra a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a joghurtot az olajjal együtt. A zabpelyhet daráljuk durvára, és vegyítsük el a liszttel, valamint a sütőporral. Azután apránként dolgozzuk a tojásos elegybe. Simítsuk az így kapott masszát egy 20x25 centis, sütőpapírral kibélelt tepsibe, rendezzük el rajta a megmosott, kicsumázott, négyfelé vágott epret, és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Felszeletelve, egy kevés porcukorral meghintve, továbbá néhány cikkekre vágott eperrel díszít­ve kínáljuk.

További receptek a mindmegette.hu oldalon.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek