Ezekben a koronavírustól terhes időkben kiemelten fontos, hogy immunrendszerüket a lehető legjobban felvértezzük, ennek pedig egyik alappillére a vitaminok rendszeres és elégséges mennyiségű fogyasztása. A D-vitamin koronavírus elleni hatékonyságáról több, egymásnak akár ellent is mondó tanulmány született, de ami szinte száz százalékos bizonyossággal kijelenthető, az az, hogy a D-vitamin-hiány a koronavírus lefolyására is hatással van és amennyiben nem tárolunk belőle elegendő mennyiséget szervezetükben, úgy nagyobb valószínűséggel alakulhat ki súlyosabb lefolyású fertőzés. A D-vitamin általában is véd a légúti fertőzésekkel szemben, valamint a nyiroksejtekre, és a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol.
Most azonban nem a D, hanem a C-vitamin fontosságáról, adagolásáról és hatásáról írnánk pár sort, és ugyan a Szent-Györgyi Albert által felfedezett szer elsősorban a megfázás és a nátha elleni természetes gyógyszerként ismert, pedig számos jótékony hatása van az emberi testre.
Címszavakban:
– erősíti az immunrendszer működését
– gyulladáscsökkentő hatású
– növeli a fizikai és a pszichikai stresszel szembeni toleranciát
– csökkenti a fáradtság érzését
– segíti a szervezetet leküzdeni a fertőzéseket
– méregtelenítő hatású
– javítja az izmok regenerálódását
– erősíti a kötőszövetek, a csontok, az ízületek, az inak és a szalagok egészségét
– erősíti a hajszálereket
– segít a vörösvértesteknek a hemoglobin bioszintézisében, és a vas felszívódásában
– véd a szívinfarktus és a szürkehályog ellen
– antioxidáns hatása miatt megköti a szervezetünkben kialakuló káros szabad gyököket, ezért szerepe van a daganatos megbetegedések megelőzésében is
Bár a C-vitamin hivatalosan ajánlott napi adagja felnőttek esetében mindössze 60 milligramm, ez a mennyiség gyakorlatilag annyira kevés, hogy szinte még az emberi emésztőrendszeren sem jut át. A napi minimum bevitelt a férfiaknál átlag 90 mg-ban, nőknél 75 mg-ban, gyermekeknél pedig 1–3 éves korig 15 mg-ban, 4–8 éveseknek 25 mg-ban, és 9–13 év között 45 mg-ban határozták meg.
A C-vitamin orvosi kutatások szerint napi 1000-3000 mg-os napi adagban kockázat nélkül, biztonságosan használható, és csak ekkora adagban fejti ki a pozitív hatásait,
ugyanakkor egyes betegségek esetében naponta 5-10000 mg-os mennyiséget is felírnak terápiás céllal.
A közmegállapodás szerint városi embereknél, erős stressznek kitéve a már nagyjából optimálisnak tekinthető C-vitamin bevitel is minimum napi 200 mg, ennél nagyobb adagok különböző betegségek kezelésére szolgálnak, illetve olyanoknak ajánlott, akik az átlagosnál nagyobb megterhelésnek teszik ki szervezetüket, például a sportolóknak. Aki dohányzik, annak szintén ajánlott az ajánlottnál nagyobb mennyiséghez hozzájutnia.
Fontos megemlíteni, hogy sok C-vitamin található a citrusfélékben, azaz a narancsban, citromban, grapefruitban, de a paprika, a brokkoli, a paradicsom, és a savanyú káposzta is tartalmaz C-vitamint.
Ám a C-vitamin rendkívül sérülékeny vegyület és hő hatására is gyorsan elbomlik, vagyis a főzéssel szinte teljesen megsemmisítjük. Azaz természetes forrásból csak nyers, és frissen szedett növényekből tudjuk hatékonyan biztosítani, így ha naponta ötször is eszünk ilyesmit, akkor is nagyjából 200 mg-t tudunk bevinni a szervezetünkbe, így szinte mindenkinek ajánlott a mesterséges úton történő vitaminpótlás.
Manapság már számos formában megvásárolhatjuk a C-vitamint, és ahány forma, annyi magyarázat létezik, hogy miért az adott termék hasznosul a legjobban. A természetes és a mesterséges úton előállított aszkorbinsav kémiailag teljesen azonos egymással.
Az aszkorbinsav felszívódása hatékonyabb, ha például étkezéssel együtt fogyasztjuk, vagy lassabb felszívódású terméket választunk.
A biológiai hasznosulás nem függ attól, hogy az aszkorbinsavat por, rágótabletta vagy sima tabletta formájában vesszük magunkhoz. Mi több, eddig nincs tudományos bizonyíték arra sem, hogy a lassabb felszívódású formák jobban hasznosulnának a sima aszkorbinsav pornál.
1 gramm aszkorbinsav azonos hatékonysággal hasznosul, függetlenül attól, hogy vízben oldva, tablettában, vagy rágótablettában fogyasztották-e el. Egy kutatásban 59 dohányzó férfi esetében vizsgálták az aszkorbinsav szintjét a vérplazmában, miután az alanyok két hónapon keresztül 500 mg aszkorbinsavat kaptak naponta, egy részük lassú felszívódású változatot, mások sima aszkorbinsavat, és egy részük placebót. A két hónap letelte után nem mutatkozott különbség a lassú felszívódású és a sima aszkorbinsavat fogyasztó csoport vérplazmájának aszkorbinsavszintje között.
Kutatások kimutatták viszont, hogy a szervezetünkben a C-vitamin hatékonyabban tud beépülni bioflavonoidok kíséretében. A bioflavonoidok vízoldékony növényi pigmentek és a C-vitaminban gazdag növények és zöldségek, különösen a citrusfélék, gyakran nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket. A természetes forrásból kivont C-vitamin készítményekben megmaradnak a bioflavonoidok is.
A C-vitamin gyorsan felszívódik, és amit a szervezetünk nem tud feldolgozni, nagyjából 2 óra leforgása alatt ki is dolgozza a vizelettel, ezért érdemes a nap folyamán a mennyiséget úgy elosztani, hogy 3-4 óránként vesszük be.
Ha egyszeri alkalommal több mint 5000 mg C-vitamin fogyasztunk, jelentkezet hasmenés, haspuffadás, felfúvódás és más gyomorpanaszok. Napi 2000 mg feletti adagok rendszeres használatakor arra ügyelni kell, hogy a vitamin akadályozhatja a réz és a szelén felszívódását, ilyenkor gondoskodni kell arról, hogy elegendő ásványi anyag jusson a szervezetbe.
A C-vitaminnal kapcsolatban az a hiedelem kering, hogy vesekövet okozhat. Arról, hogy a hosszú ideig tartó, nagy dózisú C-vitamin használat okozhat-e vesekövet, vagy a kialakulásának kockázatát, a tudományos világban is megoszlanak a vélemények. A legtöbben azt állítják, a C-vitamin véd a vesekő ellen, egy kisebb csoport szerint azonban éppen hogy segíthet az arra hajlamosaknál az oxalát- és húgysavkövek kialakulásában. Ami viszont tény, hogy a vesekövek kalcium-oxalát, húgysav- vagy struvit-kövek lehetnek, C-vitamin kövek pedig nem léteznek. A vesekő kialakulásának egyik oka a vesetestecskék gyulladása vagy a vesemedence-gyulladás, a C-vitamin pedig közismerten véd a gyulladások ellen. Ennek ellenére természetesen léteznek olyan sok szakember által erősen vitatott kutatások, melyek összefüggést véltek felfedezni az oxalát- és húgysav kövek kialakulása valamint a C-vitamin fogyasztás között. Azonban mindenkinek, aki rendszeresen szed vitaminokat, ajánlott a sok folyadék fogyasztása.
(via)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.