Aktuális

Reménysugár – Szivacsként szippantja fel a vírust az oltóanyag

Bors

2020. április 3. péntek 22:45

Egy szivacs, amely magába szívja a vírust, és meggátolja, hogy a sejtekbe jusson – így jellemzik a kutatók a APN01 nevű oltóanyagot. A szert már tesztelik. A világ bizakodva figyeli: van-e válasza a tudománynak a terjedő járványra?

Forrás: Reuters

Miközben az ausztrál kórházakban a koronavírus ellen a Magyarországon 1953 óta kötelező, tuberkulózis elleni BCG-oltással kísérleteznek, Amerikában pedig a malária orvoslására is alkalmazott készítményeket tesztelik, jövő héten Európában is elkezdődnek a próbálkozások.

Képes megállítani a sejtek terjedését

A V4NA nemzetközi hírügynökség szerint elsőként kétszáz osztrák, német és dán önkéntesen tesztelik a koronavírus elleni oltóanyagot, az APN01-et. A bécsi székhelyű Apeiron Biologics kutatói által, az osztrák kormány támogatásával kifejlesztett oltóanyag Németországban és Dániában is megkapta az egészségügyi hatóságok engedélyét, így a szérum tesztelése a laboratóriumi kísérletek után az emberi vakcinázás szakaszába léphet. A laboratóriumi kísérletek során a szer képes volt megállítani a koronavírussejtek terjedését, és megakadályozni a tüdőgyulladás kialakulását.

„Úgy kell elképzelni, mint egy szivacsot, amely magába szívja a vírust, és meggátolja, hogy a sejtekbe jusson” – ma­gyarázta Josef Penninger, a kutatócsoport vezetője az osztrák Kurier hírportálnak.

– Az APN01 lehet az első olyan gyógyszer, amelynek segítségével eredményes lehet az új típusú SARS-CoV-2 vírus kezelése – jelentette ki Peter Llewellyn-Da­vies, az Apeiron Biologics AG vezérigazgatója.

Elsőbbséget élveznek a magyar betegek

Közben hazánkban is teljes gőzzel harcolnak a szakemberek a járvány megfékezéséért. Az Al­kaloida Zrt. készítené Tiszavasváriban a koronavírus tüneteit enyhítő gyógyszert, amint meglesz az ehhez szükséges engedély, hiszen az elsődleges célunk nem a hatóanyag, hanem a kész tabletták értékesítése – nyilatkozta a Világgazdaságnak Pallos László, a cég beszerzési igazgatója.

Azt is hozzátette, tablettát ma is tud készíteni a társaság, az általa előállított Hydroxychloroquine 200 milligrammos tablettát már törzskönyvezték az Egyesült Államokban, ahová az Alkalodia már jó néhány éve exportálja is. A cég és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) együtt dolgozik azon, hogy a gyógyszer minél hamarabb megkapja a magyarországi forgalmazási engedélyt is. A gyógyszert ugyanis elsősorban a magyar betegeknek kívánják biztosítani, és csak utána másoknak. Az Alkaloidánál lévő hatóanyag-mennyiségből több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég tabletta készülhet el.

Nagy hatékonyságú lélegeztetőgép

Az Óbudai Egyetem szakértői jelenleg egy olyan, az intenzív ellátásban kulcsfontosságú lélegeztetőgépen dolgoznak, amely egyszerre 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is, a jelenleg alkalmazott, és csak egyetlen beteg ellátását biztosító készülékekkel szemben. A kormányzat által is támogatott fejlesztés áttörést hozhat az intenzív ellátás hatékonyságában. A MassVentil Project néven futó kutatásfejlesztéshez március eleje óta egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozik.   

További cikkek

TRAGÉIDA

„Soha nem felejtem el a gázolaj szagát”- Kilencen haltak meg az M7-esen történt buszbalesetben

Sértés

Márki-Zay Péter nevetgélve beszélt arról, hogy sértegette a fogyatékkal élőket

Ez is érdekelhet

ripost.hu

"Fogok kapni hideget-meleget" - Megszólalt a válásról az ötgyermekes magyar sztárénekes

origo.hu

Így búcsúztak gyermekei Csollány Szilvesztertől

vg.hu

Kétségek között tartja a világot az omikron

boon.hu

Szívszorító: így búcsúznak lányai Csollány Szilvesztertől

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: óriási fordítás, a svédek drámai hajrával elődöntősök

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

ripost.hu

Ez a hatalmas, kerek fenék nem kellett Tóth Dávidnak, talán megijedt tőle? - Fotó

ripost.hu

Ez mindent megváltoztat: súlyos bejelentést tett Szlávik János az omikronnal kapcsolatban

ripost.hu

Jaj, de kellemetlen: Fotóval üzent Csuti Kulcsár Edinának

origo.hu

Újra látták a rejtélyes kiskunsági fekete párducot