Így teremthet szüreti hangulatot a konyhában! kikerülhetetlen receptek

Így teremthet szüreti hangulatot a konyhában! kikerülhetetlen receptek

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 08. 13:00
Nem mindenki töltheti az őszi hétvégéket a szőlőskertben, de otthon is teremthetünk szüreti hangulatot egy jól megválasztott menüvel: leves helyett legyen friss szőlő sajtokkal tálalva, utána egy jó marharagu, és süssünk hozzá ropogós, házi bagettet.
Bors

Előétel

Őszi sajttál

Elkészítési idő: 10 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 15 dkg camembert sajt * 15 dkg gorgonzola * 15 dkg kecskesajt * 15 dkg cheddar sajt * 40 dkg vörös szőlő * 10 dkg dió * 10 dkg méz * 1 nagy bagett * 1 tk frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: Szeleteljük fel a sajtokat, és rendezzük egy tálra. Helyezzük el mellette a megmosott, lecsöpögtetett és leszemezett szőlőt, és a felezett dióbelet. Csorgassunk rá mézet, kínáljunk hozzá felszeletelt friss bagettet, és csemegézzen mindenki egy tálból.

TIPP: Gyümölcsös fehér- vagy rozébor illik hozzá.

Főétel

Gombás marharagu

Elkészítési idő: 4 óra

Nehézség: * * * *

Hozzávalók (8 adag):

A raguhoz: 1,5 kg marhalapocka * 7 dl vörösbor * 5 dl marhaalaplé * 2 ek finomliszt * 2 ek olívaolaj * 2 ek vaj * 1-2 babérlevél * 2 szál kakukkfű * 1 közepes paradicsom * 2 sárgarépa * 2 petrezselyemgyökér * 1 kis fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 10 közepes gyöngyhagyma * 10 kis csiperkegomba * 1 tk só * 1 tk kakukkfű * ½ tk köménymag * ½ tk frissen őrölt fekete bors

Petrezselyem és friss turbolya a tálaláshoz

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A marhát sózzuk, borsozzuk, majd liszttel megszórjuk, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk harminc percig. A maradék lisztet félretesszük. A fazékban megpirítjuk a marhát, míg szép világos színe lesz. Kiszedjük a húst, és beletesszük a gyöngyhagymát. Két-három percig pirítjuk, kivesszük, félrerakjuk. Ugyanezt megismételjük a felkarikázott répával és a petrezselyemgyökérrel, majd a gombával, amit egy percig pirítunk. A vajat a megmaradt olajhoz adjuk, beletesszük a babérlevelet, és jöhet a felaprított vöröshagy­ma és a fokhagyma. Üvegesre pároljuk. A köménnyel további két percig pirítjuk, hozzáadjuk a megmaradt lisztet, a paradicsomot, és kevergetve pároljuk. Beleön­tjük a vörösbort, majd ha már forr, hozzáadjuk az alaplevet, és azzal is újra felforraljuk. Ekkor visszatesszük a fazékba a marhát. Miután felforrt, takarékra állítjuk a lángot, és hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd ízlés szerint ízesítjük sóval és borssal. A fazekat a sütőbe tesszük, és körülbelül két és félórán át sütjük. Hozzáadjuk a répát, a gombát, a gyöngyhagymát, és további harminc percre még visszatesszük.

A ragu akkor ideális, ha közepesen sűrű, és a hús olyan puha, hogy szét tudjuk nyomni a fakanál élével.

Köret

Krémes polenta

Elkészítési idő: 20 perc 

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 6 dl tej * 2 ek olívaolaj * só * 1 kockacukor * 25 dkg kukoricadara

Elkészítés: A tejet összekeverjük ugyanannyi vízzel, a sóval, beletesszük a kockacukrot és felforraljuk. Folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, és forrásig he­vítjük. Ekkor hozzáadjuk az olívaolajat, és azonnal tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.