Éttermi etikett – A kanalat emelje a szájához, ne a fejét a kanálhoz!

Éttermi etikett – A kanalat emelje a szájához, ne a fejét a kanálhoz!

etikett
PUBLIKÁLÁS: 2019. augusztus 05. 12:30
Egy étteremben a belépéstől a fizetésig számos apró illemszabály van. A Bors összegyűjtötte Csorba Katalin protokollszakértő segítségével a legfontosabbakat.
Bors

Az megy előre, aki asztalt foglalt

Sokak számára teljesen egyértelmű, hogy a férfi lép be először az étterembe, hogy a mondás szerint: ő kapja az első pofont.

Ha klasszikus férfi-nő páros megy vacsorázni, akkor természetesen a férfi lép be először, majd előreengedi a hölgyet. Üzleti vacsora esetén vagy baráti társaságban az megy előre, aki a vacsorát szervezte – mondja a Borsnak Csorba Katalin protokollszakértő.

Táskát az aztalra

Általában a férfi kommunikál a felszolgálókkal, olyan helyre üljön tehát, hogy ezt zavartalanul megtehesse! Miután a hölgy kiválasztotta a széket és helyet foglalt, utána ülhet le a férfi is.

– Ha a nő nagyobb táskával érkezik, akkor érdemes a ruhatárba leadni azt, ha kisebb retikülje van, akkor vagy a szék támlájára, vagy a támla és a háta közé helyezze. Ha nincs más lehetősége, akkor kérhet egy külön széket a táskájának, de a földre sosem szabad tenni, ahogy az asztalra sem – mondja Katalin.

A telefont lenémítva, a retiküljében tartsa!

Mindenki kibír egy-másfél órát a telefonja nélkül. Alap illemszabály, hogy nem használja a mobilját, amíg partnerével beszélget. Ha fontos hívást vár, akkor teheti ki az asztalra, de előtte mindenképp szóljon partnerének, hogy ne érje váratlanul, ha telefonálni kezd! Egyébként a mobilnak a táskában a helye, lenémítva. 

Ne gyűrje a nyakába a szalvétát!

Sok filmben láthatjuk, hogy az étteremben a nyakukba gyömöszölik a vendégek a damasztszalvétát. Az etikett szerint ez nem igazán helyénvaló. – Ha a vendég kellőképpen maga alá húzza a széket és egyenes háttal ül, akkor nem tudja leenni magát. A damasztszalvétát az ölébe helyezze félbehajtva, mert ha zsírosabb ételt rendelt, akkor van egy pluszanyag a szennyeződés és a ruhája között – mondja Csorba Katalin.

Étlap után kézmosás!

Az ital- és ételrendelést általában a férfi intézi a felszolgálóval. Mivel mindenki összefogdossa az étlapot, ekkor érdemes a mosdóba menni és kezet mosni. Ez megfelelő idő arra, hogy a nő ellenőrizze a sminkjét és a haját, amit csak a mosdóban tegyen! 

Könyöknek nincs keresnivalója az asztalon

Mindenki olyan ruhában jelenjen meg, amit tud viselni – tanácsolja a szakértő. – Helyesen mindkét kézfejét csuklótól lefelé tegye az asztalra, könyökét szorosan maga mellett tartsa. Az evőeszközöket kívülről befelé kezdje el sorban használni. A kanalat emelje a szájához és nem fordítva! Miután végzett az étellel, a szalvétáját a tányér bal oldalára tegye!

Csak a szárát fogja!

Minden fogáshoz általában egy deciliter bort vagy a hozzá illő italt szolgálják fel. Mindenki mérje fel maga, hogy hány pohár nem fog a fejébe szállni! – A borospoharat csak a száránál vagy esetleg a talpánál tartsa! Egyedül a vörösbornál engedélyezett, hogy ha a kelleténél hidegebb, akkor egy kicsit felmelegítse a poharat a kezével – mondja Katalin.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.