TOP7 praktika, amivel spórolhat a konyhában

TOP7 praktika, amivel spórolhat a konyhában

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. június 16. 14:30
<p>Ha a megszokott konyhai szokások közül csak párat elfelejt, a pénztárcája is kövérebb marad. Látszólag bagatell dolgok ezek, mégis sokat számítanak a rezsiköltségekben.</p>
Bors

7.Figyeljen a mennyiségre

Fontos, hogy ha egy lábost csurig tölt alapanyagokkal, akkor sokkal hosszabb idő alatt fog elkészülni az étel. Sőt még megkeverni is alig tudja, csak takaríthatja utána a kipotyogott étel maradékát. Ellenkező esetben, ha nem elég gyors és rutinos, a kevés alapanyaggal megpakolt edényben könnyen odaég az étel még mielőtt elkészülne.   

* * *

6.Fritőzben olcsóbb

Megosztó a fritőz a konyhában, van, aki esküszik rá, de van, aki egyáltalán nem szereti használni. Pedig, ha az előírásnak megfelelően működik, akkor komoly összegeket lehet vele spórolni. Az olajat a megadott pontig öntse bele, mert attól nem fog gyorsabban megsülni az étel, ha több lesz benne. Ráadásul több idő is kell a felmelegítéséhez. 

* * *

5.Kerülje az ajtónyitogatást

Az egyik legnagyobb ellensége pénztárcájának és a sütőjének az, ha folyamatosan nyitogatja az ajtót. Minden kukucskálásnál ingadozik a hőmérséklet, amit a bezárása után vissza kell fűteni a kívánt hőfokra. Csupa energiapazarlás, amit a hónap végi csekkeken érzékelhet majd. A nyitogatás helyett inkább az ajtón lévő üveget használja, mert pontosan erre találták ki. 

* * *

4.Fedőt rá!

Mindig fedővel főzzön, mert érezhetően lerövidíti a konyhában töltött időt. A hő bennragad az edényben így sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud elkészülni az étel.

* * *

3.Kapcsolja le hamarabb

Sokat spórolhat azon is, ha kikapcsolja hamarabb a sütőt, még mielőtt az étel teljesen elkészülne. A forró, zárt rendszer bőven készre süti a benne lévő vacsorát, és akár 30 százalékot is spórolhat a költségeken. Persze ez a sütés utolsó pár percére igaz. 

* * *

2.Elég meleg lesz

Sok receptben olvashatja, hogy előmelegített sütőben kezdje sütni az ételt. Ez azonban teljesen felesleges, a legtöbb esetben. Néhány olyan süteménynél ajánlott, aminek problémát okozhat a hideg levegő és vigyázni kell vele. Jellemzően egyébként nem szükséges minden alkalommal előmelegíteni, mert csak feleslegesen pazarol vele. 

* * *

1.Jó legyen a méret

A főzőlapok különböző méretű egységekből állnak. Ezeknek fontos funkciójuk van, mert ha a kijelölt méretű melegítőre rakja a hozzá passzoló edényt, akkor az egyenletesen kapja a hőt és gyorsabban melegszik az étel. Ha nem egyezik a méret, akkor feleslegesen pazarol. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.