Ilyen egy igazi disznótor!

Ilyen egy igazi disznótor!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 27. 12:00
<p>Manapság újra divatba jött a disznóvágás – egyre többen vásárolnak élő állatot, és szeretnék megismerni a tradicionális vágás rituáléját, amelyhez klasszikus menü is dukál.</p>
Bors

Leves

Orjaleves

Elkészítési idő:  3 óra

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 2 kg karaj és orja húsos csont * 4 közepes krumpli * 3 nagy sárgarépa * 2 nagy petrezselyemgyökér * 1 zellergumó * 1 karalábé * 2 nagy fej vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * ¼ kelkáposzta * 2 tk só * 1 tk egész fekete bors * ½ kk köménymag * ½ kk őrölt szerecsendió * 3 cm tisztított, friss gyömbér * 150 g cérnametélt

Elkészítés: A csontokat érdemes 10 percig 200 fokos sütőben hő­kezelni a főzés előtt. Ezt követően tegyük fel főni annyi vízben, hogy ellepje, és forraljuk fel – majd öntsük le róla. Ezután következik a tényleges levesfőzés: újra öntsük fel vízzel a csontokat, és lassan gyöngyöztetve főzzük egy órán keresztül. Akkor tegyük bele a megtisztított zöldségeket (maximum félbevágjuk a répákat és a gumókat, a hagymán hagyjuk rajta a belső, vörös héjat is, mert szép színt ad, és nem hagyja szétesni a főtt hagymát). Tegyük bele a sót és a fűszereket, és további egy órán keresztül főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. A tésztát külön főzzük meg. Tálalás előtt szűrjük le a levest: a húsos csontokat és a feldarabolt zöldségeket külön tálon tegyük az asztalra. Csípős paprikát, Erős Pistát is kínáljunk hozzá. 

Tipp: gyömbér helyett sok helyen tormát tesznek bele.

Főétel

Toros káposzta

Elkészítési idő:  2 óra

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 60 dkg csontos sertéslapocka feldarabolva * 80 dkg savanyú káposzta * 1 fej vöröshagyma * 2 babérlevél * 1 tk só * 1 kk bors * 1 ek piros paprika

A rántáshoz: 1 ek liszt * 2 ek zsír * 1 fokhagyma

A tálaláshoz: 2 dl tejföl

Elkészítés: A hagymát az olvasztott zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a húsdarabokat, és kevergetve 10 perc alatt körbesütjük. Megsózzuk, beleszórjuk a fűszereket, átkeverjük, majd 1 dl vizet aláöntve beletesszük a babérlevelet is, és lefedve 15 percig főzzük. Közben apróra vágjuk a savanyú káposztát, kinyomkodjuk a levét. A káposztát a húshoz keverjük, felöntjük 2 dl vízzel és lassú tűzön, lefedve egy óra hosszat főzzük. A zsírból és a lisztből a zúzott fokhagymával rántást készítünk, amellyel besűrítjük a kész káposztát. Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.

Desszert

Tepertős pogácsa

Elkészítési idő:  1,5 óra

Nehézség: * * *

Hozzávalók (30 db): 1 kg finomliszt * 30 dkg tepertő * 5 dkg élesztő * 1 ek cukor * ½  l tej * 2 tk só * 2 tojássárgája * 10 dkg zsír * 1 tk só * 1 kk bors

A tetejére: 1 db tojás * 3 ek tej

Elkészítés: A lisztben elmorzsoljuk a hideg zsírt, beletesszük a tojások sárgáját és a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez keverjük. Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk a sóval, borssal. A tésztát feltekerjük, majd sodrófával kinyújtjuk – ezt a műveletet mindkét irányban kétszer megismételjük –, a nyújtások között 10 percet pihentetjük. Végül kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, és lisztbe mártott, 8 centis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymástól 3 cm távolságra, és átkenjük egy egész, tejjel elkevert, felvert tojással. A tepsiben még 20 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon megsütjük. Miután kivettük a sütőből, a tetejét újra átkenjük tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.