Aktuális

A növények is szennyezhetik az otthonunk levegőjét

Bors

2018. június 13. szerda 12:30

Forrás: Thinkstock

Több oka is lehet, ha a tavaszi nagytakarítás után még mindig nem érezzük elég frissnek lakásunk levegőjét. Dr. Magyar Donát aerobiológus, a Budai Allergiaközpont szakembere összefoglalta, hogyan javíthatunk a belső levegő minőségén.

Szellőztessen reggel

Ha reggel korán indulunk és csak késő este érünk haza, könnyen megfeledkezhetünk a szellőztetésről. A klíma használata megtévesztő lehet, hiszen a berendezés – beállításától függően – csak a belső levegőt keringteti, így hűvösebb ugyan lesz, de frissebb nem. Levegőcserére a kora reggeli órák a legideálisabbak.

A műanyag ablak gondjai

A műanyag nyílászárók esetében a napi 1–2 szellőztetés nem elég. Ezek ugyanis légmentesen záródnak, míg a hagyományos ablakoknál zárt állapotban is áramlik a levegő, így körülbelül óránként ki is cserélődik a helyiségben, ami nagyon fontos az egészségünk védelme érdekében.

Gyakran kell locsolni 

Bizonyos növények segítenek megkötni a levegő szerves szennyezőanyagait. Különösen hatékony a zöldike, a hegyes csúcsú futóka, az aloe, a vitorlavirág és a filodendron. A szobanövények földjében penészgombák találhatók, de ezek spórái csak akkor kerülnek a levegőbe, ha a virágföld kiszárad. Ezért legalább kéthetente locsoljuk a növényeinket! Az átültetést pedig ne a lakásban, hanem szabad térben végezzük.

Tisztítsa a légkondit

A klímaberendezések tisztítását még a nyári használat előtt, illetve ősszel el kell végezni. Ha ezt elmulasztjuk, a készülékből kiáramló, állott szagú levegő nem csak kellemetlen, de komoly légúti betegségek forrása is lehet.

A rejtett penész veszélye

Sok háztartásban okoz problémákat a penész. Érdemes a rejtett zugokat is átvizsgálni, különösen a mosdó, mosogató alatti szekrényeket, a cipő- és az ágyneműtartót. Elhúzva a szobában a külső falra tolt szekrényt, falvédőt is kellemetlen meglepetésekben lehet részünk.

Romlanak az ételek

A lakásban nem megfelelően tárolt zöldségek és gyümölcsök könnyen megpenészedhetnek, amiről gyakran csak akkor szerzünk tudomást, ha a lakásban terjengő, átható szag forrását kutatjuk. Az ételmaradékok is kellemetlen meglepetéseket okozhatnak. A zöldségeket, gyümölcsöket hűvös kamrában vagy a hűtőben tároljuk. Ha erre nincs mód, inkább kisebb mennyiséget vásároljunk és fogyasszunk – vagy használjuk fel mielőbb!

Kevesebb szőnyeget

A bútorokon láthatjuk, hogy a takarítás után pár nappal már vékony porréteg jelenik meg rajtuk. Nincs ez másként az egyéb lakásban található tárgyakkal sem, az ágynemű, a matrac, a szövetkanapé és a szőnyegeink szintén porfogóként működnek és remek élőhelyet biztosítanak az allergiás tüneteket okozó házi poratka számára. Minimalizáljuk a szőnyegek számát a lakásban! Az ágyneműt mossuk át legalább két hetente 60 fokon, a matracot és a padlót is nagy teljesítményű, szűrővel ellátott készülékkel porszívózzuk.

Zárja el a vegyszereket

Érthető, ha szeretnénk, hogy lakásunk tiszta legyen, és friss illatot árasszon. Ám az erős vegyszerek és illatosítók számos egészségkárosító anyagot is tartalmazhatnak.

További cikkek

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Erőszak

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Drámai pillanatok: egy férfi életét vesztette az érdi iskolában

ripost.hu

2 liter a minimum: Így jelzi a tested, ha nem ittál elég folyadékot

origo.hu

Meghökkentő, apró otthonok a nagyvilágból

kemma.hu

Mi történt Piroska nénivel? Egy éve nem tudni, hova tűnt az asszony Tatabányáról

origo.hu

Erre érintetlen korallzátonyra még nincs hatással a fehéredés

origo.hu

Riasztott az Aldi, fémdarabok lehetnek ebben a kávéban

life.hu

Szörnyű tömegbaleset történt Budapesten: mentők érkeztek a helyszínre

mandiner.hu

„Egy büdös fasiszta cigány vagy” – üvöltötte az aluljáróban a DK-s roma önkormányzati elnök

life.hu

Ítéletidő jön! Több megyére is kiadták a figyelmeztetést: erre kell számítani

origo.hu

Átment a piroson a BMW-s, oldalról jött egy másik autó, a büntetés vérfagyasztó volt - videó