Tejföltől lesz lágy a nokedli

Tejföltől lesz lágy a nokedli

Buday
PUBLIKÁLÁS: 2018. május 05. 13:00
A szaftos pörköltek mellől nem hiányozhat a nokedli, a tojásos ver­zió­ja pedig fejes salátával önálló fôételként is megállja a helyét. Nokedli vagy galuska, mindegy, hogyan hívjuk, a jellegzetes magyar tésztaételt minden családban szeretik.
Zs.V. 

A Nokedli be-és kifőzde munkatársa, Egyházi Zsolt specialitása a szalonnás tojásos galuska. – Ha hígabbra hagyjuk a nyers tésztát, akkor könnyebben tudjuk majd szaggatni – kezdte a szakács. – A végén hideg folyóvízzel hűtöm le, aztán pici olajat rakok rá, hogy ne ragadjon össze. A tojásos nokedlihoz mindig te­szek szalonnát, amit üvegesre pirítok, aztán me­het rá a tészta. Párszor megforgatom, majd ráöntöm a tojást. Ecetes fejes salátával a legjobb – mondta Egyházi Zsolt.

Zsíron pirítom

Liszt, tojás, só és víz – ez az alapja a nokedlinek, viszont van, aki másképp készíti.

– Én nem vízzel, hanem tejföllel keverem ki, ettől lazább és könnyedebb lesz a tész-ta – mondta el titkát Buday Péter szakács. – Nem dolgozom ki a tésztát, csak összekeverem, mert minél jobban meggyúrjuk, annál nehezebb szaggatni. Kanállal darabolom a vízbe, így nagyobbak lesznek a szemek. Ha megfőtt, akkor meg lehet pirítani kis zsíron, viszont pörkölthöz, vagy paprikás csirkéhez ez nem szükséges.

Bolondítsa meg!

Nem csak tojással ízesíthetjük a nokedlit. Medvehagymával, spenóttal, vagy akár fokhagymával is feldobhatjuk. A növényeket főzzük vízben, majd pürésítsük le, a fokhagymát pedig őröljük apróra és mehet a nyers tésztába, ezután pedig már a szokásos módon készítsük el a nokedlit.

Világhíres a magyar galuska

Terjedelmes cikkben dicsérte a budapesti Babel éttermet a Decanter nevű brit gasztronómiai magazin, amely 2017 legjobb nemzetközi éttermének választotta a vendéglőt. A cikk írójának úgy fest, ízlett az ott tálalt szarvasgombahabos tojásos galuska.

Egyszerűen nagyszerű

A tökéletes nokedli elkészítésében semmi ördöngösség nincs – ezt állítja Fördős Zé is, aki a megújult Streetkitchen oldalán számos nagyszerû és finom étel receptjét kínálja.

Zé receptje

Hozzávalók: 2 tojáshoz 300 milliliter víz, 1 púpozott teáskanál só, fél kiló liszt, 1 evőkanál olaj.

Elkészítés: a tojásokat keverjük ki vízzel és sóval, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Keverjük simára, és hagyományos módon szaggassuk a sós vízbe. A kész nokedlit forgassuk meg az olajban és tálalhatjuk is.

Nyerő burgonyapehely

Nem csak a hagyományos no­kedli kerülhet az asztalra, de ha az erős ízesítéseket nem kedveljük, még van mit a nokedlibe aprítani.

– Én például burgonyapelyhet szórok a nyers tésztába, de egyébként a pizza tésztáját is feldobja – mondta lapunknak Sági Szilárd, a TV2 Hal a tortán című műsorának gasztrokibice.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.