A Nokedli be-és kifőzde munkatársa, Egyházi Zsolt specialitása a szalonnás tojásos galuska. – Ha hígabbra hagyjuk a nyers tésztát, akkor könnyebben tudjuk majd szaggatni – kezdte a szakács. – A végén hideg folyóvízzel hűtöm le, aztán pici olajat rakok rá, hogy ne ragadjon össze. A tojásos nokedlihoz mindig teszek szalonnát, amit üvegesre pirítok, aztán mehet rá a tészta. Párszor megforgatom, majd ráöntöm a tojást. Ecetes fejes salátával a legjobb – mondta Egyházi Zsolt.
Zsíron pirítom
Liszt, tojás, só és víz – ez az alapja a nokedlinek, viszont van, aki másképp készíti.
– Én nem vízzel, hanem tejföllel keverem ki, ettől lazább és könnyedebb lesz a tész-ta – mondta el titkát Buday Péter szakács. – Nem dolgozom ki a tésztát, csak összekeverem, mert minél jobban meggyúrjuk, annál nehezebb szaggatni. Kanállal darabolom a vízbe, így nagyobbak lesznek a szemek. Ha megfőtt, akkor meg lehet pirítani kis zsíron, viszont pörkölthöz, vagy paprikás csirkéhez ez nem szükséges.
Bolondítsa meg!
Nem csak tojással ízesíthetjük a nokedlit. Medvehagymával, spenóttal, vagy akár fokhagymával is feldobhatjuk. A növényeket főzzük vízben, majd pürésítsük le, a fokhagymát pedig őröljük apróra és mehet a nyers tésztába, ezután pedig már a szokásos módon készítsük el a nokedlit.
Egyszerűen nagyszerű
A tökéletes nokedli elkészítésében semmi ördöngösség nincs – ezt állítja Fördős Zé is, aki a megújult Streetkitchen oldalán számos nagyszerû és finom étel receptjét kínálja.
Zé receptje
Hozzávalók: 2 tojáshoz 300 milliliter víz, 1 púpozott teáskanál só, fél kiló liszt, 1 evőkanál olaj.
Elkészítés: a tojásokat keverjük ki vízzel és sóval, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Keverjük simára, és hagyományos módon szaggassuk a sós vízbe. A kész nokedlit forgassuk meg az olajban és tálalhatjuk is.
Nyerő burgonyapehely
Nem csak a hagyományos nokedli kerülhet az asztalra, de ha az erős ízesítéseket nem kedveljük, még van mit a nokedlibe aprítani.
– Én például burgonyapelyhet szórok a nyers tésztába, de egyébként a pizza tésztáját is feldobja – mondta lapunknak Sági Szilárd, a TV2 Hal a tortán című műsorának gasztrokibice.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.