Aktuális

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól

Bors

2017. február 22. szerda 20:44

Az M1 információi szerint a miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB vezetőjének találkozóján az a közös elhatározás született, hogy visszalépünk, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak - írja a Hiradó. Nem engedhetjük meg, hogy egy elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot fenn tartsunk.

Ezért a tárgyaló felek szerint csak az lehet a felelős döntés, hogy a főváros és a MOB visszalép a pályázattól.

Tarlós István főpolgármester később hivatalosan is megerősítette a hírt, majd elmondta: a találkozó során az ő javaslata is az volt, amit a kormány is javasol, hiszen egység nélkül valóban nincs értelme próbálkozni és az ország tekintélyét csorbítani, esetleg lejáratni.

Az elfogadott kormányhatározat pedig megállapította: “Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy. Régi tapasztalat, hogy a nemzeti ügyek képviseletéhez egyetértésre van szükség. Ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében. Az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált. Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli” – áll a kormány szerdai ülésén elfogadott szövegben.

A határozatban azt is leszögezték, csak olyan városnak van esélye elnyerni, ahol a kérdésben egyetértés van. A budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolta a Magyar Olimpiai Bizottságnak és Budapestnek a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció – közölte Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Fidesz-elnökség nevében szerda este.

Kósa szerint az ellenzék többször is hazudott mindenkinek az olimpiarendezés ügyében. Szerinte az ellenzék célja az volt, hogy egy súlyos nemzetközi presztízsveszteségbe hajszolja bele a fővárost és az országot

A Momentum Mozgalom reagálása

"A magát nemzetinek hazudó kormány most vette semmibe 266 ezer választópolgár akaratát és gyáván elfutott" - áll a közleményben, amelyet a Momentum Mozgalom most adott ki, miután értesültek a kormány szerda esti határozatáról. Fekete-Győr András ehhez a helyszínen azt tette hozzá, hogy az emberek haragosak lesznek, mivel az emberek átlátnak a szitán, hogy Orbán Viktorék gyávák voltak - írja a HVG.

További cikkek

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Stop

Ennek a 4 intézkedésnek nagyon sok magyar fog örülni

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon ritka, százmilliókat érő autókincset találtak egy elhagyatott pajtában

ripost.hu

Hét megyére adtak ki riasztást: brutális idő közelít az ország felé

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

mandiner.hu

Menczer Tamás: 35 projekt indulhat el a Pest megye 2. választókerületben

zaol.hu

Halálos vonatbaleset Vas megyében: egy autó vonattal ütközött egy vasúti aluljáróban

origo.hu

Több mint 62 milliárd forintnak megfelelő eurót adnak egy Rembrandt-festményért

nemzetisport.hu

Videó: amikor Adrian Lewis vakon dobta be az utolsó nyilát a tripla 20-ba

origo.hu

Kézilabda Európa-bajnokság: több mint 800 ezer fogadás a három magyar meccsen

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

life.hu

"A Hercegem" - Szexi férfi társaságában töltötte a születésnapját Tóth Andi - Fotó

origo.hu

Minden emberben van egy "halálóra", ami előre megmutatja, mikor hal meg