Aktuális

Magyarország kihagyja a szír háborút

Bors

2013. augusztus 30. péntek 17:00

Állítólag napalmot vetettek be a szíriai lázadók ellen, közben lehet, hogy csúszik a nyugati beavatkozás a britek totojázása miatt. Magyarország nem valószínű, hogy részt vesz a harcokban.

Evakuálják a szír vezérkart Damaszkuszból, így próbálják biztonságba helyezni a rezsim erős embereit.

Barack Obama amerikai elnök elmondta: egyelőre nem döntött a támadás megindításáról, mint ahogy Nagy-Britanniában sem sikerült dűlőre jutni. A briteknél a parlamentnek kellene szavazni a támadásról, de David Cameron miniszterelnök hoppon maradhat, hiszen több tucat kormánypárti képviselő is arra készül, hogy megfúrja a voksolást. Lehet, hogy csak jövő héten lesz kiadva a tűzparancs.

Jó hír egyébként Obamáéknak, hogy bár Oroszország ellenzi a támadást, Moszkva kijelentette: nem avatkoznak be.

Biztonságpolitikai szakértők szerint egyébként Szíria komoly terrorhullámmal torolhatja meg a nyugati beavatkozást. Nagy-Britanniában több városban is robbanthatnak. Közben Izraelben megrohamozták a plázákat gázálarcokért, kisebb pánik alakult ki Jeruzsálemben, amikor elfogyott a készlet.

Közben egyre sokkolóbb hírek érkeznek Szíriából. A helyi lázadók közlése alapján a hét elején Aleppóban már nem ideggázt, hanem napalmot is bevetettek a felkelők ellen, összeégett sebesültekkel teltek meg a kórházak. Az ENSZ megfigyelői egyelőre a gáztámadások helyszíneit vizsgálják, eredmény még nincs.

Még hétfőn tettük fel kérdéseinket a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy mit tesz majd Magyarország egy esetleges támadás során. – Magyarország továbbra is elsősorban a válság politikai rendezését támogatja. Egyelőre nincs napirenden egy ilyen beavatkozáshoz történő magyar hozzájárulás kérdése. Továbbá a NATO napirendjén sem szerepel egy Szíria ellen irányuló nemzetközi katonai beavatkozás tárgyalása. A fentiekre tekintettel hazánk részvételének esetleges formájáról egyelőre nem időszerű beszélni – tudtuk meg a minisztériumtól.

Mit érzünk majd a támadásból?

– Akár 15 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a szíriai konfliktus miatt – mondta a Borsnak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója. – Az olajtermelők a támadástól tartva feltölthetik tartalékaikat, felhajtva ezzel a kőolaj árát.

A forint árfolyamára ennek nincs hatása, azt inkább a banki hírek mozgatják. A benzindrágulás azonban növeli az inflációt és lassíthatja a gazdasági növekedést is. A növekedés októberig kitarthat, utána viszont várhatóan mérséklődnek az árak – tette hozzá a szakértő.  

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet