Mivel egyre fontosabb a vásárlásoknál az ár, a kereskedők igyekeznek minél olcsóbban kínálni termékeiket. Kérdés persze, hol a határ? Mikor járunk jól, és mikor csinálunk rossz üzletet?
Mit tegyünk, amikor a hentes hosszan érvel a kilónként 680 forintért kínált, fűszerezett darált hús mellett? Az ár első pillantásra nagyon vonzó, ám ha számolni kezdünk, minimum gyanús.
Ha a darált hús mellett sorakozó sertéslapockát és combot 1200-1300 forintért kínálják, hogy adhatják 680 forintos bevezető, később 980 forintos rendes áron a fűszeres darált húst?
A hús, a fűszer és a munka, amivel előállítják, hogyan eredményezhet alacsonyabb árat, mint a tőkehúsé? Dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője szerint úgy, hogy zsiradékkal, húsipari nyesedékkel dolgoznak, esetleg nem volt friss a hús.
Az ilyen termék megvásárlása három veszélyt is magában rejthet:
1. mire elkészül, feleakkora lesz a fasírt, mint reméltük, mert túl sok zsiradék sül ki belőle;
2. egészségtelen a túl zsíros hús;
3. és a legrosszabb: a romlott húsban lévő baktériumok egy része sütés után is fertőzőképes marad.
Tanács: legjobb, ha kiválasztunk egy darab tőkehúst és otthon megdaráljuk. Ha nincs darálónk, kérjük meg a hentest, hogy előttünk, az általunk kiválasztott húst darálja meg nekünk.