Olcsó húsnak zsír a leve

hentes
PUBLIKÁLÁS: 2013. március 03. 15:00
Mivel egyre fontosabb a vásárlásoknál az ár, a kereskedők igyekeznek minél olcsóbban kínálni termékeiket. Kérdés persze, hol a határ? Mikor járunk jól, és mikor csinálunk rossz üzletet?

Mit tegyünk, amikor a hentes hosszan érvel a kilónként 680 forintért kínált, fűszerezett darált hús mellett? Az ár első pillantásra nagyon vonzó, ám ha számolni kezdünk, minimum gyanús.

Ha a darált hús mellett sorakozó sertéslapockát és combot 1200-1300 forintért kínálják, hogy adhatják 680 forintos bevezető, később 980 forintos rendes áron a fűszeres darált húst?

A hús, a fűszer és a munka, amivel előállítják, hogyan eredményezhet alacsonyabb árat, mint a tőkehúsé? Dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője szerint úgy, hogy zsiradékkal, hús­ipari nyesedékkel dolgoznak, esetleg nem volt friss a hús.

Az ilyen termék megvásárlása három veszélyt is magában rejthet:
1. mire elkészül, feleakkora lesz a fasírt, mint reméltük, mert túl sok zsiradék sül ki belőle;
2. egészségtelen a túl zsíros hús;
3. és a legrosszabb: a romlott húsban lévő baktériumok egy része sütés után is fertőzőképes marad.

Tanács: legjobb, ha kiválasztunk egy darab tőkehúst és otthon megdaráljuk. Ha nincs darálónk, kérjük meg a hentest, hogy előttünk, az általunk kiválasztott húst darálja meg nekünk.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.